A meyer citrom ilyenkor bukkan fel mindenfelé, látni a zöldségeseknél és hiperekben is. Az a jó benne, hogy
illatosabb, lédúsabb, édesebb a hagyományos citromnál,
ezért fantasztikus édességeket lehet belőle készíteni, de még egy átlagos limonádét is nagyon feldob.
Onnan lehet felismerni, hogy valamivel ducibb, kerekebb és az átlagosnál sötétebb sárga a héja. Egy citromsárga, üdén savanykás, friss ízű sütemény az egyetlen, ami a tél közepén kicsit jobb kedvre deríthet mindenkit. Nem túl bonyolult, csak kevergetni, kavargatni kell hozzá.
(Nagyon nagy adag, kb. 10 főre elegendő)
Alapanyagok a tésztához:
A töltelékhez:
A sütőt előmelegítem 180 fokosra.
A tésztához az alapanyagokat aprítógépben összedolgozom,
annak hiányában előbb a lisztet, cukrot és sót morzsolom el a hideg, kockákra vágott vajjal, majd ehhez adom hozzá a tojások sárgáit. Egy szögletes, kb. 30-35-ször 20-25-ös méretű tepsit kibélelek sütőpapírral és beleszórom a tésztát, majd egyenletesen belenyomkodom úgy, hogy kb. egycentinyi feljöjjön a tepsi oldalára is.
A tésztát a sütőbe teszem kb. fél órára, közben elkészítem a krémet. A citromok levét kifacsarom. Egy kis lábosba teszem és a cukorral együtt felforrósítom. Közben a tojásokat egy külön tálban felverem. Ha a citromlé forró, vékony sugárban a tojásokhoz öntöm úgy, hogy közben folyamatosan keverem egy kézi habverővel.
Alaposan elkeverem, majd az egészet visszaöntöm a lábosba és közepes lángon kevergetve főzöm 5 percig, míg kissé be nem sűrűsödik.
Leveszem a lángról és kis kockánként hozzáadom a hideg vajat,
közben folyton keverem. Amikor az összes vajat felvette a krém, a közben megsült tésztára öntöm. Visszatolom a sütőbe kb. 15 percre.
Igen, ekkor úgy tűnik, mintha folyna, de nem kell aggódni, miközben lehűl, egészen megszilárdul, és szeletelhető lesz. Édesebb szájúaknak mehet rá egy kis porcukor.