Aranyeső az egri boroknak Amerikában

Csúcstalálkozó 2015 bor szőlő
Vágólapra másolva!
Az egyik legelismertebb amerikai borminősítő intézet öt egri bornak adott 90 és afeletti pontokat legfrissebb nemzetközi tesztjén. A Kovács Nimród Borászat 2011-es syrah-ja 93 pontot kapott, ami igazolni látszik a korábbi feltételezéseket: Egerben igazi otthonra talált ez a nemzetközi fajta.
Vágólapra másolva!

„Soha nem kapott még ilyen magas pontszámot európai syrah a Beverage Tasting Institute tesztjein, sőt, akad olyan hasonlóra értékelt kaliforniai bor, amely ötször annyiba kerül, mint ez a Monopole sorozatunkban szereplő tétel.

– persze, azok is mind aranyérmeket kaptak” – lelkesedett Kovács Nimród.

Eger a csúcs felé

A chicagói Beverage Tasting Institute-ot 1981-ben alapították, hogy a fogyasztók számára részrehajlás nélkül értékelje a világ borait. Tesztjeik és vásárlói útmutatóik rendszeresen megjelennek a világ legbefolyásosabb bormagazinjaiban, így például a Wine Enthousiastben, miközben a The New Yorker Magazine is közli a tanácsaikat.

Modern stílusban készült egri bor Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az aranyérmes egri borok között kiválóan szerepelt még Kovács Nimród 2011-es Nagy Eged Furmintja, valamint csúcscuvée-je, a 2009-es NJK, de a Magyarország legmagasabban fekvő kékfrankos termőhelyéről, az 500 méteres Nagy-Eged-hegy dűlőből szüretelt 2011-es Grand Bleu is, akárcsak a korábban már többször díjazott Battonage Chardonnay 2013-as évjárata.

Külföldi példával

„Nem csoda, hogy tetszik az amerikai intézetnek a magyar syrah, mivel a birtokszerkezet kialakításakor abból indultam ki, hogy

az Egri Borvidék éghajlata és adottságai rengeteg azonosságot mutatnak Burgundiával és a Rhȏne-völgyével

– márpedig e két borvidéken a chardonnay és a syrah meghatározó fajták” – mondja Kovács Nimród, akinek a két a két fajta már több elismerést hozott.

A borász szerint az ismert nemzetközi fajták magyaros értelmezése után egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az Egyesült Államokban. Példaként a kékfrankost, a furmintot és a bikavért említette, amelyek egyre jobban fogynak az amerikai piacon is, miközben a külföldi turisták is egyre bátrabban rendelnek belőlük a budapesti éttermekben.

A sikerek felé úszva

A Kovács Nimród Borászat az Egri Borvidék legjobb dűlőiben környezetbarát módon, kézi munkára alapozva gondozza 30 hektárnyi szőlőültetvényüket. Pincéjük a történelmi Verőszala utcában található. Kovács Nimród 1949-ben született Budapesten, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, majd az Egyesült Államokban disszidált. Az 1990-es években az HBO és a Spektrum televíziókat gondozta Magyarországon, vezetése alatt a UPC Közép és Kelet Európa legnagyobb kábelszolgáltatója lett. Munkájáért 2005-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével.