Mikróban is lehet finomat sütni, csak észnél kell lenni

mikro
Vágólapra másolva!
A melegítésen túl magunk sem tudjuk, minek tartjuk a konyhában a mikrót. Megkérdeztük, ki-mire használja, majd megpróbáltunk benne ehető ételeket készíteni. Vicces kísérletek, meglepő tapasztalatok, izgalmas receptek!
Vágólapra másolva!

Minden háztartásban ott van, de hogy mi célból, rejtély. Rengeteg helyet foglal, mindent kiszárít, hangos, zúg, folyton sípol, ráadásul alig használjuk. A mikró az átlagkonyhában csak a maradékok melegítésére szolgál, pedig ugyanezt a tűzhelyen is megtehetnénk. Sőt, az eredmény sok esetben jobb is lenne, igaz, időigényesebb és mosogatni is többett kell.

Csipsz a mikróból Forrás: Ács Bori

A kilencvenes évek elején, mikor a zúgó dobozok megjelentek a konyhákban, minden családanya arról álmodozott: ez a szerkezet menti majd fel a robotolás alól. Aztán

az eredmények legtöbbször katasztrofálisak lettek.

Arra voltunk kíváncsiak, van-e lehetőség a népszerű konyhai kütyüben a maradékok melegítéses tönkretételén vagy a tejeskávé hevítésén túl? Lehet a mikróban valódi ételeket készíteni, vajon ezek finomak-e? Időt is nyerünk, vagy csak tapasztalatot arra az esetre, ha kollégiumban vagy más, tűzhelymentes apokaliptikus konyhában kellene főznünk?

És te, mit főzöl a mikróban?

Körülnéztünk, van-e körülöttünk ember, aki konkrét étel elkészítésre használja mikróját. Arra jutottunk, hogy normál életkörülmények között egy tűzhellyel, sütővel felszerelt konyhában erre nem sokan vetemednek, viszont

sokan dédelgetnek kedves emlékeket albérletben, kollégiumban töltött évekből.

Elrettentő példáink:

Nem tűnik rossznak Forrás: Ács Bori
  • Sült sajt. „Egy tányérra sajtot szeletelsz és berakod a mikróba, amíg meg nem olvad. Forrón kell enni, hogy még égesse az ember nyelvét. Kecsöppel, persze.”
  • Sajtos kenyér. „Kiskorunkban ez számított a mennyei mannának: kenyér, trappista, és kész.” Másnak külön technológiája van a tökéletes mikrós sajtos kenyérre: „Fontos, hogy a tányér szélén meg kell támasztani a kenyeret, hogy szellőzni tudjon, különben ehetetlenül undorító lesz!”
  • Vegetás vajas kenyér. „A kenyeret vastagon megkened vajjal, megszórod vegetával, és mehet a mikróba. A vaj beleolvad a kenyérbe, durva!”
  • Virsli: „persze
  • Más szerint működik, és bevagdosva a tuti.
  • Rántotta. „Valahogy furcsán büdös lesz a mikrós rántotta, de azért persze csináltuk, csak tudnám, miért. Egyszer a tojást egészben is beraktuk, de azt ne próbáljátok ki, mert robban.” „A koleszban egyszer próbálkoztam rántottával, a fele szivacs lett, a fele kifutott – soha többet.”
  • Csirke. „A pasim még a csirkemellet is képes volt mikróban készíteni, naná, hogy agyonfűszerezve.”
  • Párolt zöldség. "Fedővel a mikróban néhány perc alatt minden zöldség megpárolódik, de még roppanós marad. Persze emiatt a nagymamám azt hiszi, mindent a mikróban főzök. Pedig nem!"

Csak okosan

Kipróbáltuk, milyen ételeket készíthetünk el mikróban úgy, hogy az eredmény élvezhető is legyen, de valóban idő- és munkatakarékosan állítsunk elő meleg, laktató ebédeket. A tojásos dolgokat a szörnyű gyerekkori emlékek miatt elvetettük, de kipróbáltunk néhány süteményt, két főételt és egy nassolnivalót is –

a végeredmények nem is lettek olyan rosszak.

Csokis-mogyoróvajas sütemény 5 perc alatt

Az amerikai gasztrooldalak külön műfajt teremtettek a „mug cake”-ekből: a bögrés sütik tényleg pár perc alatt kész vannak, de nem mindig finomak. Ez viszont tényleg ütős.

Alapanyagok:

  • 30 g vaj
  • 30 g csoki
  • cukor – opcionális
  • egy plusz egy kiskanál mogyoróvaj
  • egy evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • fél teáskanál sütőpor

Bögre: 1,5 dl

Teljesítmény: 750 W

A vajat a bögrébe teszem, fél perc alatt felolvasztom.

A csokit megolvasztom a vajjal Forrás: Ács Bori

Hozzákeverem az apróra tördelt csokit, míg el nem olvad. Belekeverem a tojást, majd az egyik kiskanál mogyoróvajat, végül a sütőport és a lisztet is.

Mehet bele a tojás Forrás: Ács Bori

Fél percre beteszem a mikróba, kiveszem, beleteszem a másik kiskanál mogyoróvajat, majd további fél percre visszateszem.

És a liszt Forrás: Ács Bori

Várok egy-két percet, mielőtt rávetem magam, mert forró!

Belül ragad, hirtelen támadt édességvágyra tökéletes Forrás: Ács Bori

Sült alma ropogós zabpehellyel

Alapanyagok 1 személyre:

  • 1 alma
  • egy kiskanál citromlé
  • cukor, fahéj
  • 3 evőkanál zabpehely
  • egy kiskanál olaj
  • egy kiskanál méz
  • mazsola, mandula

Teljesítmény: 500 W

Nem is néz ki rosszul, igaz? Forrás: Ács Bori

Az almát megpucolom, kis kockákra vágom, mikrózható kis bögrébe, tálba teszem, majd citromlevet csöpögtetek rá. Megszórom egy kis cukorral, fahéjjal. Egy másik tálban összekeverem a mézet az olajjal, és beleforgatom a zabpelyhet, mazsolát, mandulát.

Fontos, hogy a keveréket mindenütt bevonja a mézes-olajos ragacs.

Az almás tálat egy percre a mikróba teszem. Kiveszem, rászórom a zabpelyhes keveréket és további 1-2 percig mikrózom. Meg lehet fejelni egy gombóc fagylalttal is, nem árt neki.

Sütőtökös tarhonya 15 perc alatt

Lehetne éppen rizs is, azzal is működik, de a tarhonya valamivel kevésbé kényesebb téma, több mindent tűr. Kicsit aggódtunk, hogy a sütőtök megpuhul-e, de az eredménnyel maximálisan elégedettek voltunk.

Pont jó lett mikróban is Forrás: Ács Bori

Alapanyagok 4 személyre:

  • 30 dkg sütőtök
  • 25 dkg tarhonya
  • egy evőkanál vaj
  • fél liter húsleves vagy víz
  • kakukkfű, só, bors
  • a tálaláshoz feta sajt

Teljesítmény: 750/450 W

15 perces lusta ebéd Forrás: Ács Bori

A sütőtököt meghámozom és minél kisebb darabokra kockázom. Elkeverem a tarhonyával, sózom, és ráöntöm a forró húslevest, hozzáadom a vajat is. Lefedem egy tányérral és a mikróba teszem 15 percre. Ötpercenként kiveszem és jól átkeverem.

Ha ekkor már minden puha, kész.

Ha nem, visszateszem a mikróba, de ha van rá lehetőség, visszaveszem a teljesítményt 4-500 W körülire. Kétpercenként ellenőrzöm, hogy minden megpuhult-e.

Egyszemélyes mikrós csipsz

Egy csipsz, amihez nem kell bő olajat hevíteni, nem annyira sós, hogy szétmarja a nyálkahártyánkat, viszont a krumplinak krumpliíze marad.

Nagyon vékonyra kell szeletelni Forrás: Ács Bori

Tényleg működik: a tulajdonság, amit máskülönben utálunk a mikrókban – miszerint mindent kiszárítanak – itt előnnyé változtatható.

A krumpliszeleteket kiszárítja, így azok ropogósak lesznek.

A hátránya, hogy egyszerre csak egy szem krumplinyi adag készíthető el, tehát amolyan magányos énidőkre való nass ez.

Ropogós! Forrás: Ács Bori

Alapanyagok 1 személyre:

  • 1 nagy szem krumpli
  • só vagy más fűszer

Teljesítmény: 750 W

A krumplit megpucolom és nagyon vékonyra szeletelem, a lehető legvékonyabbra. Szűrőben átmosom, majd konyharuhába szórva leszárogatom. A mikró tálcájára teszek egy sütőpapírt, vékonyan bekenem olajjal, majd ráfektetem a krumpliszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást. Rászórom a fűszereket vagy a sót, majd beteszem a mikróba 3 percre, majd további 2-3 percre úgy, hogy 1 percenként ellenőrzöm, jó-e már.

Töltött krumpli

Igazi kényeztető gyorskaja Forrás: Ács Bori

Az angol jacket potato mikrós változata. A módszer lényege, hogy a megpuhult krumpli belsejét ki kell vájni, összekeverni akármivel, ami a hűtőben van, majd visszapakolni a krumpli héjába. Most tejföl, sajt és sonka kerül bele, de tényleg bármit bele lehet tenni, ami a kezünk ügyébe kerül.

Alapanyagok 1 személyre:

  • 1 nagy krumpli
  • egy kiskanál vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 szelet füstölt sonka
  • egy nagy marék reszelt sajt
  • bors

Teljesítmény: 750 W

A krumplit megmosom és megszurkálom a héját. Tányérra teszem, majd 4 percre a mikróba rakom. Óvatosan, kesztyűvel megfordítom, és további 4 percre visszateszem. Hagyom egy percig pihenni, majd beleszúrok egy villát, és ha még nem puha, további 1 percre visszateszem. Ha megpuhult, hosszában félbevágom.

Bármilyen maradékkal elkészíthető Forrás: Ács Bori

A töltelékhez összekeverem a reszelt sajtot, az apró darabokra vágott sonkát és a tejfölt, sózom, borsozom. Egy kiskanállal kivájom a krumpli puha belsejét, és a töltelékhez keverem, majd kettéosztva a krumpliba töltöm. A tetejére sajtot reszelek, és további egy percre a mikróba teszem az egészet.

Természetesen a jövőben nem fogunk a mikróban főzni, de

jó tudni, hogy hasznosítható szerkezet a mikró, nem csak arra jó, hogy a fejünket folyton beüssük a sarkába.