Betiltották az import gabonagolyót

csokis gabonagolyó
Tesztre várva
Vágólapra másolva!
Nyugodt volt a lelkiismerete, ha a gyerek gabonagolyót evett reggelire? Rosszul tette: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal tesztjéből kiderült, hogy nem engedélyezett színezékeket és adalékanyagokat tartalmaznak, egy terméket pedig azonnal ki kellett vonni a forgalomból. 
Vágólapra másolva!

Huszonegy különböző kakaós és csokoládés gabonagolyót ellenőrzött novemberi tesztjén a Nébih: egy esetben komoly élelmiszerbiztonsági hibát is találtak. A Rollo kakaós masszával bevont gabonagolyó termékben a transz-zsírsav tartalom 100 gramm zsírra számítva

40,44 százalék volt a maximálisan megengedett 2 százalék helyett.

A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a termék forgalomból történő kivonását.

Tesztre várva Forrás: Nébih

Emellett a hivatal kötelezte a termék első magyarországi forgalmazóját, a Scandic Royal Kft.-t, hogy a romániai gyártótól származó összes, részben hidrogénezett növényi zsír összetevőt tartalmazó termékét vonja ki a forgalomból. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása is folyamatban van.

Tiltott színezékek és adalékanyagok

Több vizsgált termék E 150d szulfitos-ammóniás karamell színezéket tartalmazott. A kakaóval ízesített extrudált, puffasztott termékekhez azonban az uniós rendelet szerint az E150-es színezékcsoportban csak az E 150c ammóniás karamell színezéket lehet használni.

Egyes termékek a termékcsoporthoz szintén nem használható E 476 és E 479b adalékanyagot is tartalmaztak.

A gyártóknak ezeket haladéktalanul le kell cserélniük,

a Nébih már felvette a kapcsolatot az érintett üzemekkel.

Sok volt velük a baj Forrás: Nébih

És még néhány apróság

Kisebb jelölési hibákat is találtak. Gyakori problémának számított, hogy a termékspecifikációban és a terméken feltüntetett összetevők százalékos mennyiségei nem voltak azonosak, pedig ez elvárás lenne. Szintén több kakaós és csokoládés gabonagolyó jelöléséről hiányoztak a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások feltüntetését kiegészítő információk.

A vizsgált 21 termékből 19-nél indult hatósági eljárás.

Hét termék esetében folyamatban van az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása, amelyek várható összege összesen 1,4 millió forint lesz. A többi esetben figyelmeztetésben részesülnek a vállalkozók.

Adalékanyagokkal és színezékekkel teli dobozok Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Aleksandr Kondratuk

Finomnak attól még finomak

A kedveltségi teszten – az azonnali termékvisszahívás miatt – végül mindössze húsz gabonagolyót kóstoltak a tesztelők, akik az illatot, az ízt, az állományt és a ropogósságot is pontozták:

  • 1. helyezett: Cornexi csokis golyó
  • 2. helyezettek: Auchan Kakaós Gabonagolyó és Penny Choco Balls Csokoládés gabonagolyó
  • 3. helyezett: Auchan Csokoládés gabonagolyó

A részletes eredményeket itt találják.