Nem mindenki ételallergiás, aki annak hiszi magát

ételallergia
Kevesebben allergiások, mint állítják
Vágólapra másolva!
Az emberek többsége az internetről diagnosztizálja magát: a szakember szerint a magukat ételallergiásnak vallók nagy része teljesen más problémákkal küzd, mint gondolja. Számos dolog állhat a kellemetlen tünetek hátterében, például daganatos megbetegedés, de egyszerű undor is.
Vágólapra másolva!

Száz felnőttből mindössze egy számít ételallergiásnak Európában az Európai Allergológusok és Klinikai Immunológusok Társaságának adatai szerint. Eközben az önbevalláson alapuló kutatások azt mutatják, hogy 20-40 százalék sorolja magát ebbe a kategóriába.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa, Dr. Pálfi Erzsébet szerint az utóbbi csoportba tartozók vagy az ételaverzió miatt – vagyis különösebb rendellenes immunválasz nélkül,

valamilyen pszichés okból utasítanak vissza bizonyos ételeket.

De az is lehet, hogy egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedéssel küzdenek.

Dr. Pálfi Erzsébet szerint az öndiagnózis nem veszélytelen Forrás: Semmelweis Egyetem

Hasmenés, puffadás, fáradékonyság, különféle bőrtünetek – akár ilyen problémákat is okozhat az ételallergia-vagy intolerancia. Dr. Pálfi Erzsébet dietetikus elmondta, nem érdemes magunkon kísérletezni, az

öndiagnózis helyett célszerű mielőbb szakorvoshoz fordulni.

Ugyanis általános tünetekről van szó, amelyek mögött számos betegség, mint például gyulladásos bélbetegség vagy akár daganatos megbetegedés is állhat. Az orvosok specifikus IgE vizsgálat, bőrteszt, hidrogén kilégzési teszt segítségével tudják feltárni a problémák okát.

Az allergiateszt egyik módja, a bőrteszt Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Az ételallergia és az intolerancia tünetei sokszor nagyon hasonlóak, az allergia mögött azonban kóros immunreakció áll. Súlyos esetben akár életet veszélyeztető anafilaxiát, azaz allergiás tünetegyüttest is okozhat, amely a keringés összeomlásával, fulladásos tünetekkel járhat.

A gyermekek 5-8 százaléka ételallergiás, többségük azonban kinövi,

a felnőtt korban már csak 1 százalék az arányuk.

Felnőtteknél az allergiás reakciót többnyire nem önmagukban a zöldségek, gyümölcsök okozzák, hanem a különféle pollenekkel együtt vezetnek a tünetek kialakulásához. Akár a banán, tök, zeller, földimogyoró fogyasztása is állhat a háttérben.

Kevesebben allergiások, mint állítják Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

A köznyelv intoleranciának nevezi a fruktóz és a laktóz emésztési zavarát: ezek a táplálékok emésztetlenül haladnak át a bélrendszeren, végül a vastagbél baktériumai bontják le őket, a jellegzetes tüneteket okozva.

A dietetikus szerint

minden kornak megvan a maga táplálkozási divatja;

mostanában éppen a tejet, a glutént vagy a cukrot kiáltják ki főbűnösnek – mondta a dietetikus, aki szerint, ha valaki hajlamos a hipochondriára, könnyen lehet, hogy egy esetleges hasfájás, kisebb rosszullét után tiltólistára tesz bizonyos ételeket, így azonban egy idő után nagyon beszűkülhet a táplálkozása, és különböző tápanyaghiány alakulhat ki.

Az internet helyett forduljanak szakemberhez Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Az ételaverzió mögött elsődlegesen lelki okok állnak, egy idő után azonban, főként a nélkülözhetetlen tápanyagok nem megfelelő pótlása miatt, fizikai tünetek is jelentkeznek. Dr. Pálfi Erzsébet szerint igen nehéz betegcsoportról van szó, mivel

többnyire az internetről, barátoktól szerzik az információikat,

nem fordulnak szakemberekhez, így csak akkor kerülnek az egészségügybe, amikor már komoly problémáik vannak.