Videón az éhes kutya, amelyik majdnem felgyújtotta a házat

160540695 HORIZONTAL Shayna Maydela, a Labrador Retriever, at an American Kennel Club press conference January 30, 2013 in New York where the most popular dogs in the US were announced. The top five are Labrador Retriever, German Shepherd, Golden Retrieve
Shayna Maydela, a Labrador Retriever, at an American Kennel Club press conference January 30, 2013 in New York where the most popular dogs in the US were announced. The top five are Labrador Retriever, German Shepherd, Golden Retriever, Beagle and Bulldog according to AKC registration statistics. AFP PHOTO/Stan HONDA
Vágólapra másolva!
A farkaséhség rossz tanácsadó, de úgy tűnik, a kutyaéhség is sok baj okozója lehet – könnyebben összejön egy lakástűz, mint hinnénk.
Vágólapra másolva!

Gary LeClerc a pizza maradékát a dobozban hagyta, és feltette az éppen nem üzemelő tűzhely tetejére. Hiba volt, hiszen három kutyájának is tetszett az illat, de a legbátrabb fekete labrador addig szimatolt és ágaskodott, amíg bele is szagolt az ételbe.

Egy éhes labrador is okozhat bajt Forrás: AFP/Stan Honda

A videón jól látszik, ahogy a lábával kapaszkodik a tűzhelyen – eközben kapcsolhatta be. A biztonsági kamera felvételen egyszer csak lángok csapnak fel: ha nem lett volna közelben a két gazda, könnyedén leéghetett volna a Waterbury-ben, Connecticut államban található ház.

Az Egyesült Államokban évente több mint hétszáz lakástüzet okoznak a háziállatok.

Önnek van otthon tűzoltó készüléke?

Kisdi Márk Máté tűzoltó főhadnagy korábban az Origo Gasztrónak elmondta: „Kisebb tüzeket könnyen elolthatunk. Ha például meggyullad a terítő, azt bátran leönthetjük vízzel, ha a függöny lángol, akár egy felrázott ásványvizes palackkal is hatékonyak lehetünk. Érdemes odahaza porral oltó készüléket tartani: ezzel akár elektromos berendezések tüzét is képesek leszünk megfékezni.

Fontos, hogy ne kockáztassunk.

Ha látjuk, hogy az oltáshoz nincsenek megfelelő feltételeink, azonnal hívjuk a tűzoltók 105-ös, vagy az általános segélyhívó 112-es számát.

Telefonon keresztül adjunk pontos tájékoztatást a helyszínről, a tűz jellegéről, és hagyjuk el a lángoló objektumot.”