250 éves a Hennessy, tudják hogy kell ünnepelni

Hennessy 250
Vágólapra másolva!
Belegondolni is fejfájdító, mi mindent történt Európában az elmúlt 250 évben – ennek tükrében különösen izgalmas, hogy vannak cégek, amelyek ezt saját történetükön keresztül élték át. 
Vágólapra másolva!

Az italos szakma világának élő legendája az 1765-től működő Hennessy ház, amelynek naplója hét generáción ível át. Az aktuális, 250 éves évfordulójukat nem veszik félvállról: a Hennessy 250 Collector Blend nem egy szimpla borpárlat.

A jubileumi Hennessy 250 Forrás: Hennessy

Biztos, hogy ezzel az itallal nem a kisboltok polcain fogunk találkozni: a gyűjtőknek szánt jubileumi különlegességre évek óta készülnek. Keverőmesterük, Yann Fillioux és a mögötte álló kóstoló bizottság már 2010 óta válogatott az elmúlt 50 évben készített és érlelt tételek között, hogy a negyed évezredhez méltó ital születhessen.

Óriási raktárkészlet

Van mihez nyúlniuk Forrás: Hennessy

Volt mihez nyúlniuk: a több mint háromszázezer hordónyi Eau de Vie készletük egyedülálló.

A házasításhoz rendelkezésre álló tételeik között száz évnél idősebbeket is találni,

a legrégebbi pedig 1800-ból származik. Házasítómestereik a hetedik generáció óta, 1800-tól ugyanannak a családnak a tagja.

Konyak vagy cognac, a türelmesek itala

A cognac egy eredetvédett brandy, kizárólag Franciaország nyugati részén, Cognac faluból, és a körülötte levő hat területen (Grand champagne, Petit champagne, Broderies, Fins Bois, Bon Bois, Bois Ordinaire) készülhet.

Kilencfajta fehér szőlőből készíthető, de ebből három az, melyeknek a felhasznált gyümölcs 90 százalékát kell kitennie. Ezek az Ugni Blanc, a Folle blanche és a Colombard, melyek savasak, normál borhoz jellemzően már nem használják őket.

A szeptemberi szüret után a mustot egy hétig érlelik. Mire eléri a 9 százalékos alkoholtartalmat, már töltik is az évszázadok óta használt Charentais-rézüstökbe. Az első lepárlás után 28-32%-os alkoholt kapnak, a második lepárlás után 60-72%-osat. Ezt hívja a szakma Eau de Vie-nek, azaz az élet vizének. Ebből születik érleléssel a konyak.

Ha szeretnének még többet megtudni erről az italról, ide kattintva olvassák el a borpárlatokról íródott cikkünket.

Yann Fillioux már családjának hetedik generációja a cégben Forrás: Hennessy

Jubileumi italt alkotó tételeket már legalább tíz évig érlelték hordókban a Charent folyó partjához közel, pont úgy, ahogy a régi időkből származó legidősebb cognac-jaikkal tették egykor. A hely különlegessége, hogy optimálisak a körülmények a lassú érleléshez és valamivel

kevesebb az elpárolgott veszteség, vagy, ahogy a szakmában nevezik, az angyalok jussa.

A speciális klimatikus viszonyok között harmonikus, túlzó koncentráció nélküli aromák születhetnek.

250 hordó állít emléket a 250 évnek

Tölgyfahordókba kerül az ital Forrás: Hennessy

Közel száz párlatuk került a jubileumi cognac-ba; a legidősebb 35 éves, de a legfiatalabb kora is 15 év. Érlelésükhöz La Sarrazine kádárműhelyében 250 speciális, egyenként

250 literes hordót készítettek a megszokott méret a 270-es helyett.

A Limousin tölgy vaníliás aromát tesz hozzá a végeredményhez.

Házasítással született a 250 Forrás: Hennessy

A mintegy 170 ezer forintos palackáron forgalomba kerülő Hennessy 250 Collector Blend jellemzője a világos, meleg borostyán árnyalat, amely a lassú érlelésnek és a házasítás módszerének köszönhető. Yann Fillioux munkája nyomán illatagazdag, gyógynövényes és fűszeres jegyek jellemzőek –

benne a keserű narancs, a frissen reszelt szerecsendió,

az édesgyökér és a szárított borsmenta illata ugyanúgy, mint a sáfrány.

250 hordó, egyenként 250 literesek Forrás: Hennessy

A palackot és a csomagolást Stephanie Balini designer tervezte: a réz felületű díszdobozon jól érvényesül az ezüst grafika, melynek fő motívuma egy térkép, annak jelképeként, hogy a ház italai minden kontinensen elismertek.