Egy friss tanulmány szerint a hétvégék általában megszakítják az emberek gondosan összerakott és hűen követett diétáit. Bár tapasztalatból tudjuk, hogy nem csak a szombat és vasárnap teheti ezt velünk. Egy rossz nap, rosszkedv is lehet a hunyó, ha az ember az ételtől várja, hogy jobban érezze magát ezen a világon.
Az önkontrollt ilyenkor a sarokba vágjuk,
és engedünk az ösztönöknek. Dr. Deyo Famuboni, a Healthista szakértője szerint ezek a nagy zabálások nem ártatlanok, sokan ezek miatt nem képesek lefogyni, illetve ilyenkor vesszük magunkhoz a legtöbb egészségtelen ételt is. Íme, néhány tanács, hogyan próbáljuk meg kivédeni őket.
Ahhoz, hogy új viselkedési minták épüljenek be a mindennapjainkba, kitartásra és tervekre van szükség. Az orvosok szerint a habzsolás elkerülése szempontjából nagyon fontos, hogy
legyenek kész terveink azokra a helyzetekre, amikor elgyengülhetünk.
Például, ha általában akkor tör ránk az ehetnék, amikor fáradtan hazaesünk a munkahelyünkről, készítsünk terveket arra, hogy mivel tudnánk ilyenkor kikapcsolni, lekötni, kipihenni magunkat: "csoki helyett forrázok egy finom teát, és felteszek egy vigasztaló lemezt".
Az egész napos önmegtartóztatásnak semmi értelme, ha utána mindent egyszerre akarunk bepótolni.
Az „egész nap nem ettem semmit” egy elhibázott fogyókúra kezdete.
A kiéhezett ember sokkal hajlamosabb a túlevésre. Együnk rendszeresen és normális adagokat – inkább az összetevőkre és az egészséges ételekre koncentráljunk, mint a koplalásra.
Az emberi szervezet hajlamos a szomjúságot összetéveszteni az éhséggel. A mohó étvágyat így csak fokozza, ha nem iszunk eleget – minél több vizet viszünk a szervezetbe, annál teltebbnek érezzük magunkat.
Mindkettő a gyors emésztés szempontjából fontos. A helyes anyagcsere a fogyókúra alapköve, nélküle biztosan nem fog segíteni rajtunk egyetlen diéta sem.
Mi az élelmi rost?
Az élelmi rost vagy más néven nyerstáplálék a növények emészthetetlen része. Ellenáll a vékonybél emésztőfolyamatainak, érintetlenül halad tovább a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok által részben vagy teljesen fermentálódik. Ez a fermentálódás, illetve a keletkezett melléktermékek (rövid szénláncú zsírsavak, gázok) az egészségre nézve pozitívak. Többek között segítenek a székrekedés megelőzésében – emelik a széklet tömegét, és csökkentik a tranzitidejét a bélben.A rövid szénláncú zsírsavak, amelyek a rostok fermentációja során keletkeznek, a bélsejtek fontos energiaforrásaiként szolgálnak, sőt megakadályozhatják a bél tumorsejtjeinek növekedését, osztódását. Az oldható rostok lassíthatják a szénhidrátok emésztését, valamint felszívódását, ezáltal fékezik a vér glükózszintjének étkezés utáni megemelkedését és az inzulinválaszt.
A mozgás a vérkeringés és az anyagcsere karbantartásával közvetetten visszatart minket a túlevéstől. Nem utolsósorban segít a jobb közérzet elérésében. Ez nagyon is fontos: a magukhoz túl szigorú, akár önsajnálatba is átcsapó típusok sokkal könnyebben hagynak fel egy diéta követésével, ugyanis előbb utóbb tompítani akarják a rossz érzést, amit a nem betartott ígéretek miatt éreznek.