Ne rettegjen a rizstől, itt egy bombabiztos recept!

rizs
Vágólapra másolva!
Csak kicsivel hosszabb időt és néhány plusz mozdulatot kell megtenni egy olyan, tökéletes állagú rizsért, amiről nem is tudtuk, hogy lehet ennyire intenzív is.
Vágólapra másolva!

A rizsköret tapadós, szétfőtt, mócsingokban álló förmedvény lenne, aminek az égvilágon semmi íze nincs, vagy éppen csak a víz hagy nyomokat benne?

Illatos, ízes, nem tapad Forrás: Ács Bori

Dehogy: a rizs lehet illatos, ízes, csodálatosan pergős állagú köret, sőt, főétel is, ha egy egészen kicsivel több időt és figyelmet szánunk neki.

A csodálatos módszer

A rizsfőzés szuper technikáját Yotam Ottolenghi séftől tanultuk, aki az izraeli konyha nagymestere, különösen zöldséges ételeiről híres.

Ezzel a módszerrel az ízeket is jobban magába szívja a rizs Forrás: Ács Bori

Valamivel több időt vesz igénybe, mint az egyszerű, megszokott párolás vagy főzés, de hihetetlen eredményhez vezet. Első próbálkozás után csodálkozik rá az ember, milyen jó is a rizs saját íze, ha ki tudjuk hozni belőle.

Pergős rizs lépésről lépésre

  1. Jó alapanyag kell hozzá, nem nagyon érdemes spórolni rajta, ha igazán jót akarunk. Jázmin vagy basmati a nyerő.
  2. A rizst kétszeres mennyiségű hideg vízbe áztatom egy órára.
  3. Egy nagy lábosban kb. ötszörös mennyiségű (100 gramm rizshez kb. 5 dl) vizet forralok, megsózom.
  4. Beleszórom a rizst és nagy lángon zubogtatva 5 percig forralom.
  5. Leszűröm, félreteszem, hagyom lecsöpögni.
  6. A lábosban vajat olvasztok és hozzáadom a fűszereket vagy más ízesítőket, amiket éppen használni akarok.(A képen látható citromos rizshez a citrom lereszelt héját és levét kevertük el egy kanál olvasztott vajban.)
  7. Belekeverem a rizst, lefedem, nagyon kevés folyadékot öntök alá és a legalacsonyabb lángon hagyom párolódni, egészen addig, míg meg nem puhul.
  8. Ha kész, félreteszem, és egy tiszta konyharuhával letakarom. 10 perc pihenés után már tálalható is.

További kedvenc fűszereink, alapanyagaink, amit szeretünk rizshez adni:

  • aszalt gyümölcsök, mazsola, datolya vagy aszalt sárgabarack – a rizs is édeskés lesz tőlük
  • fűszerek: fahéj, római kömény, kurkuma
  • bármilyen friss zöldfűszer
  • olajos magvak, pl. szeletelt mandula, pisztácia, kesudió
Egészen különleges íze lesz a rizsnek Forrás: Ács Bori