Kínai méz miatt ellenőrzik a magyar mézfeldolgozókat

A virágzó cseresznyefáról gyűjti a mézet egy posztméh Moszkvában.
Vágólapra másolva!
Ki kell állni a minőségi magyar méz mellett - jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos szerda reggel.  
Vágólapra másolva!

Bognár Lajos az M1 aktuális csatornán elmondta: hétfőn utasítást adtak az összes magyarországi mézfeldolgozó ellenőrzésére, és a kereskedelemből is mintát vesznek, hogy megállapítsák, mely mézek hamisak. Hozzátette: vannak kevert mézek is, ezeken feltüntették, hogy az Európai Unión kívülről származó összetevőt tartalmaznak, ami biztosan kínai méz.

Nem mindegy, hol dolgozott a méh Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Az országos főállatorvos kiemelte, hogy kereskedelmi forgalomban nem érkezett méz Kínából Magyarországra. Mivel a kínai méz összetétele nem ismert, ezért nem lehet tudni, hogy a hamis és kevert mézek károsak-e az egészségre. A hamisítás ellen viszont mindenképpen fel kell lépni - hangsúlyozta.

A fogyasztók számára az a legfontosabb, hogy vásárláskor alaposan nézzék meg a mézek jelöléseit, és lehetőleg ne válasszanak olyan terméket, amely az unión kívülről származó összetevőt is tartalmaz. Így kiszűrhetők a kevert mézek. A csalás ellen a vásárló nem tehet semmit, azonban a hatóság feladata éppen az, hogy az ilyen esetekben fellépjen - mondta az országos főállatorvos.