Mélyen a pokol feneke, de ezek a sajtok oda valók

lapsajt lapka sajt teszt
Vágólapra másolva!
„Ezek mind nagyon rosszak, ugye?” – kérdezte kolléganőnk némi megkönnyebbüléssel az arcán, hogy ebből kimaradt. „Nem, vannak köztük mindennél rosszabbak is” – jött a válasz, majd szomorúan néztünk a kukába dobott maradékok és fóliacsíkok kupacára.
Vágólapra másolva!

Ömlesztett sajtkészítmény, szendvicsfeltét vagy lapkasajt? Szinte mindegy, hogy nevezzük, az igazi sajtkedvelők úgyis azonnal keresztet vetnek, ha meglátják ezeket a hűtőpultban, és oda sem mennek többé vendégségbe, ahol egyszer ilyet kínáltak. Kevés ételt köpködnek ennyire a gasztrosznobok, mint ezeket a vékony kis négyzeteket. Vajon joggal?

Teszt a szerkesztőségben Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kíváncsiak lettünk, hiszen a boltokban rengeteg változat kapható, ezek szerint az emberek veszik, igény van rá.

Mi is vettünk egy nagy levegőt, majd jó sok sajtot – vagy annak látszó tárgyat,

hogy igaz-e a rossz hírük, megalapozottak-e a legendák.

Amit csak lehetett, megvásároltunk Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az ömlesztett sajtkészítmények kategóriáját kell áttanulmányozni, ha szeretnénk tisztában lenni a szabályozási háttérrel. Hivatalosan ezek olyan termékek, amelyek „sajt(ok)ból, a víz- és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír, valamint egyéb tejtermékek hozzáadásával, ömlesztéssel állítanak elő. Követelmény, hogy a végtermék szárazanyagában a sajt(ok) mennyisége legalább 51 százalék legyen.” Vagyis ha ezt a kritériumot nem teljesítik, akkor a más elnevezést, mondjuk a különösen rosszul hangzó "szendvicsfeltét"-et kell használni, amit magyarul sajtnak látszó tárgynak lehet fordítani.

Semleges ízű alapon is kipróbáltuk, melegítve Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A felhasználható összetevők a sajtok, víz, tejszín, vaj, vajolaj, egészségre ártalmatlan baktériumkultúrák, ízesítőanyagok a cukrok kivételével, étkezési só. Engedélyezett a tej, tejsűrítmény, tejpor, tejfehérje-koncentrátum, savófehérje-koncentrátum, savószín, savóvaj, savópor, étkezési kazeinátok is. Ugye önök is pont így képzelik az ideális terméket, amivel a gyerekeket megkínálják?

Így kenődött kiszedhetetlenül a laktózmentes Camping Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szánjuk-bánjuk, de nem tudunk kiemelni aranyérmest,

ebben a fájdalmasan mélyre karcoló válogatásban nem volt olyan, amire jó szívvel mondhatnánk: győztes.

Itt csak középmezőny van, meg pár igazán kínos rettenet. Ezek közül a Cheesland Sandwich a legrosszabb. Annyit tudtunk szubjketív összehasonlításunkkal elérni, hogy a végén három csoportra osztottuk a mezőnyt, rosszra, rosszabbra és halálosan rosszra.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A műfaj második legbántóbb elemének a csomagolás tűnik:

pár száz grammért annyi műanyagot használnak fel, hogy az már jóval több a szemtelenségnél.

Az önmenedzselésben remek környezetvédelmi munkacsoportok ilyenkor persze a kiflispultnál néznek zavartan – a lapkasajtoktól olyan messzire van a környezettudatosság, mint az Iszlám Államtól a keresztényi szeretet.

Sajtos lett az Origo kukája Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha önök is szeretnék átélni a szenvedést, amin mi a szerkesztőségi konyhában átestünk,

lapozzanak, de előre szólok: nem lesz fenékig tejfel, maximum pálmaolaj.