A földre hullott almát is megéri megmenteni!

alma
Kennyérrel is remek a mazsolás almalekvár
Vágólapra másolva!
Érés idején tavaly Stájerországban jártam az Almaúton. A napsütötte, de már megszínesedett hegyoldalakon kisebb-nagyobb almáskertek szegélyezték az utat. Lépten-nyomon árusokba botlottunk: az út mentén asztalokon és kis kunyhókban kínálták a gazdák a ládába rendezett gyümölcsöt, amelyekből akár egyenként válogathattunk.
Vágólapra másolva!

A frissen préselt almalevet vásárlás előtt megkóstolhattuk. A közeli vendéglőben almával töltött pecsenye, stájer almás rétes, almás gombóc várt a betérőkre. A töltött palacsinta mellé almapüré járt, a fűszeres sült húshoz almakompót dukált, mellé almabor és friss almalé, szomjoltónak.

De a stájerek gyümölcse nemcsak ott, a közelben népszerű. Ausztria-szerte hirdetik a kereskedők boltjaikban, hogy itt stájer almát árulnak. A tiroli vendéglőkben is ugyanúgy ott a stájer almás rétes, az almaszósz, az almamust és a többféle jól csengő névvel illetett fogás, amelyet mi csak alma pongyolában néven ismerünk.

Teli a kert potyadékkal? Forrás: Halmos Mónika

Becsüljük meg, megérdemli

Becsben tartják a termésüket, a hegyi kertek szinte egyetlen jelentős gyümölcshozóját. Idehaza viszont sokan csak legyintenek a gyümölcsök láttán: ez csak egy alma! Pedig

nagy becsülete volt egykoron faluhelyen - az egyszerű ember találékonysága szülte a jobbnál jobb falatokat.

Régi szakácskönyveket lapozgatva meglepően sok almás receptet találni: italok, torták, piték, rétesek, levesek, főzelékek és almás pecsenyék nyálcsordítóan izgalmas leírásait olvashatjuk.

Olcsó és egész évben elérhető. Ki-ki kedvére válogathat az apró, savanykás vadaktól a borízűeken, a nyáriakon át a télálló fajtákig, amelyek ilyentájt már bőséggel vannak a piacon. Az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk, senkinek sem kell bemutatnunk, mindenki tudja, hogy csodálatos élő táplálék, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag. A bélrendszer számára az egyensúlyt biztosítja, részt vesz a koleszterin-anyagcserében. Sokan persze azt gondolják: minek eltenni almát, hiszen bármikor hozzáférhetünk a frisshez.

A rossz részeket alaposan vágjuk ki! Forrás: Halmos Mónika

Szezonban a legjobb

Egy fontos tényről ne feledkezzünk el:

amikor szezonja van, akkor a legízletesebb.

A másik titok: a helyi a legjobb! Ha van lehullott almánk, azt sem szabad veszendőbe hagyni. A télire vásároltak közt is lehet néhány hibás darab, amit jobb azonmód megenni, vagy készíteni belőle kompótot, lekvárt, rétesbe-pitébe való tölteléket.

A tisztaság roppant fontos: ha hibás gyümölcsöt dolgozunk fel, akkor még nagyobb figyelmet kell rá fordítani! A gyümölcsöt többször is mossuk meg, alaposan távolítsuk el a szennyeződéseket, ha szükséges, hámozzuk meg. A hibás részeket és magházat gondosan nyessük ki. Olykor hosszadalmas munka, de nagyon jót lehet közben énekelni, gondolkodni.

Gondosan megtisztított üvegek Forrás: Halmos Mónika

A gyümölcsdarabokat felhasználásig tegyük citromos vagy almaecetes vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Az így gondosan előkészített gyümölcsöt később sokféleképpen felhasználhatjuk: lehet belőle marcipános almalekvár, aminek igazán nemes ízt kölcsönöz a hozzáadott marcipán. Olyan ünnepélyes, hogy gondolatban már készülhetünk is a karácsonyi ajándékozásra!

Marcipános almalekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg alma,
  • 1 citrom,
  • 10 dkg marcipánmassza,
  • 60 dkg cukor.

Elkészítési idő: 100 perc

Marcipános almadzsem - a karácsony kedvence lehet! Forrás: Halmos Mónika

Az almák magházát és hibás részeit kivágjuk, de lehetőség szerint a héját rajtahagyjuk. Káposztareszelőn lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, belereszeljük a sárga héját. Lassú tűzön felforraljuk.

Beleszórjuk a cukrot, és szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg a cukor teljesen feloldódik.

Belemorzsoljuk a marcipánmasszát is, és további 5-6 percen át rotyogtatjuk. Forrón kisebb üvegekbe töltjük (aki nagyon aggódik, hogy a potyadék gyümölcs dolgozni kezd, a tetejére késhegynyi tartósítószert szórhat), majd az üvegeket gondosan lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk hűlni.

Almadzsem mazsolával

Hozzávalók:

  • 2 kg savanykás alma
  • 1 kiskanál citromsav
  • 20 dkg mazsola
  • 1 kg cukor
  • 4 evőkanál almapálinka

Elkészítési idő: 180 perc

Kennyérrel is remek a mazsolás almalekvár Forrás: Halmos Mónika

Megtisztítjuk és lereszeljük. Lassú tűzön fél órán át főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat, a megmosott mazsolát. Ha a dzsem üvegessé vált, levesszük a tűzről, belekeverjük az almapálinkát, és forrón üvegekbe merjük, majd lezárva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Levendulás almazselé

Azoknak, akik nem akarnak almahámozással vesződni, itt egy egyszerűbb megoldás. Persze, ehhez is frissen préselt almalé az igazi!

Hozzávalók:

  • 1 liter natúr almalé
  • 1 kg befőzőcukor
  • 4 evőkanál szárított levendulavirág
  • 1 citrom leve
Levendulás almazselé, ajándéknak sem rossz Forrás: Halmos Mónika

Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll vagy gézzacskóba kötünk, majd citromlével együtt az almaléhez adjuk. Beleszórjuk a befőzőcukrot, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor a tüllbe kötött levendulát eltávolítjuk, belekeverjük a félretett virágokat és azon forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Készülhet ízlés szerint kevesebb cukorral és almapektinnel is, ha van friss levendula, azzal az igazi.

Almás táska szendvicssütőben

Maradt egy kevés lereszelt alma, vagy elkészült a lekvár?

Pár perc alatt összedobhatunk egy egyszerű és elronthatatlan, almás süteményt.

Vigyázat, a töltelék nyelvégető lehet!

Kis batyukat képzünk belőle Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 1 csomag konyhakész leveles tészta
  • 1 kiskanál liszt a nyújtáshoz
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojásfehérje

16 evőkanál almatöltelék (lehet almalekvár, lehet reszelt alma kekszmorzsával összegyúrva, pici fahéjjal, gyömbérrel, reszelt citromhéjjal, ki, hogy szereti)

Elkészítési idő: 20 perc+sütés

Gusztusos, igaz? Forrás: Halmos Mónika

A tésztát 8 db, egyenként 8x16 cm-es téglalappá vágjuk. A tészta méretétől függően, ehhez előbb lisztezett deszkán egy kicsit ki kell nyújtani. A téglalapokat vékonyan megkenjük tojásfehérjével. Az egyik felére, a képen látható módon egy-egy kanálnyi tölteléket halmozunk. A tészta másik felét ráhajtjuk, a széleit és a kupacok közti átlót lenyomkodjuk. A szendvicssütőt felforrósítjuk, picit megvajazzuk. Belehelyezzük a tésztadarabokat, és szép aranysárgára sütjük. Sütés előtt érdemes egy-egy zsályalevelet tenni a tésztára, a sült zsálya nemcsak finom illatot áraszt, de almával tökéletes páros.