A gyermek azzá lesz, amit az anya eszik

sprs plakátkampány várandós étrend
A gyermek azzá lesz, amit az anya eszik?
Vágólapra másolva!
A kismamák étrendjének fontosságára hívja fel a figyelmet egy megbotránkoztató plakátkampány. Több kutatás bizonyítja ugyanis, hogy a gyermek egészsége és jövőbeni ízválasztása szempontjából nagyon fontos, mit eszik a terhes, majd szoptató nő.
Vágólapra másolva!

Egy brazil gyermekgyógyászati szervezet, az SPRS felkérése készült el a plakátkampány, amely a terhes és szoptató nők étrendjének fontosságára hívja fel a figyelmet. A képeken szoptató nőket látunk, akiknek mellére különböző, nem túl egészséges ételeket és italokat festettek. A végeredmény úgy fest, mintha a gyermek hamburgerhez, kólához és cukros fánkhoz jutna anyatej helyett.

A gyermek azzá lesz, amit az anya eszik? Forrás: SPRS

A poszteren ezen kívül a következő felirat található:

Korábban mi is írtunk a témáról, az Adelaide-i Egyetem kutatása kapcsán, melyben kiemeltem foglalkoztak a terhes nők táplálkozása, a magzat egészsége és a születendő gyermek étkezési szokásai közötti összefüggésekkel. Markáns véleményt fogalmaztak meg:

a várandós személy ételfogyasztási habitusa kulcsfontosságú a születendő gyermek szempontjából,

legyen szó az újszülött születésekor fennálló vagy később kialakuló egészségügyi állapotáról, étkezési szokásairól.

Nagy az anyák felelőssége Forrás: SPRS

A kutatás szerint, amikor a terhes nő úgynevezett gyorsételt (azaz túlzottan zsíros, cukros vagy adalékanyagokban gazdag táplálékot) fogyaszt, változásokat idéz elő a magzat agyának opioid jelátviteli rendszerében. Ennek következménye, hogy a gyermek kevésbé lesz érzékeny az opioidokra, amelyek többek között a zsíros és cukros étel bevitelekor szabadulnak fel az agyban – tehát többet kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy elérjék az elvárt boldogságérzetet.

„E kutatás eredményei alapján most már bátran, tudományosan megalapozottan informálhatjuk a terhes őket arról, milyen fontos az étrendjük a gyermekük egészsége szempontjából – például, hogy mennyire lesznek fogékonyak különböző, emésztőrendszerrel kapcsolatos betegségekre” – mondta Beverly Muklhausler, az Adelaide-i Egyetem Mezőgazdaság, Étel és Bor tanszékének kutatója.

Ugye nem adna kólát az újszülöttnek? Forrás: SPRS

Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikus egyetért azzal, hogy a terhesség és a szoptatás alatti étrend befolyásolja nemcsak a gyermek egészségét, de jövőbeni ízválasztását is – ez

nem okvetlenül jelenti, hogy mindent elfogad majd, amit az anya korábban fogyasztott, de jelentősége mindenképpen van.

A terhes nők vegyes étrendje ebből a szempontból is meghatározó – minél változatosabban táplálkoznak, a magzat annál több fajta ízzel ismerkedik meg.