Hagyja abba az utálatot, egyen ön is finom füstölt halat!

halfüstölés füstölt hal
Vágólapra másolva!
A füstölt hal nem csak a Baltikum és az éttermek kiváltsága, ilyen különlegességet nem csak képzett séfek képesek kreálni: az egészséges és friss fogással otthon is könnyen megbirkózhat bárki. A 30 perces ceremónia nemcsak a hétköznapokat, de a barátokkal töltött hétvégéket is színessé teheti.
Vágólapra másolva!

Néhány egyszerű lépésben, fél óra alatt finom és egészséges étel kerülhet az asztalra. Mielőtt nekikezdenénk, szükséges beszerezni egy apró háztartási füstölőt (ára 8-12 ezer forint, de házilag is barkácsolható), és a használata előtt legalább néhány órára bepácolni a halat, ami lehet pisztráng, irdalt pontyfilé, de akár afrikai harcsafilé is.

Csalogató, igaz? Forrás: Rácz Tamás

A házi füstölés izgalmát éppen a kísérletezgetés adja:

mindenki kipróbálhatja, melyik halfajta a kedvence, és a pácleveket is úgy ízesíthetjük, ahogyan éppen kedvünk tartja.

Kaphatunk egyszerű és letisztult skandináv ízvilágot vagy tüzes mexikói, chilis hangulatot is.

Adjunk neki időt

„Füstölés előtt az első dolgunk, hogy egy alappáclét készítünk 2 liter hideg víz, ízlés szerint 3-3,5 evőkanál só és 1 evőkanál cukor felhasználásával. Ebbe kerül a fűszer, ami megadja az ételünk karakterét: rakhatunk bele például kaprot, amely a svédek kedvence, vagy szárított chilit, de akár egy sima borsos páclé is megteszi.

hangsúlyozta Áman Attila, a Kapj rá! séfje.

Kísérletezzünk, hogy kiderüljön, melyik a kedvencünk Forrás: Rácz Tamás

„Miután kivettük a pácléből, alaposan letörölgetjük, és egy egyszerű füstölőgépbe tesszük, amelyben halat és zöldséget egyaránt füstölhetünk. Fontos, hogy jól szellőző helyen, vagy akár a szabadban végezzük a füstölést, és éghető dolgok ne legyenek a gép közelében. A félórás eljárás után hőkezelt, ízletes, azonnal fogyasztható halételt kapunk” – mondta a séf.

Buli a haverokkal

Nehéz nemet mondani erre Forrás: Rácz Tamás

Az ilyen egyszerű és friss ételhez könnyű köret illik a legjobban, de egy baráti vendéglátás keretében akár többféle körettel is előrukkolhatunk. Amíg a hal füstfürdőt vesz, könnyen elkészülhetünk a padlizsánkrémmel vagy a majonézes tormával, de akár szendvicsre is helyezhetjük az elkészült szeleteket.

Lehet még ennél is egyszerűbben? Igen!

"A füst iránti vonzalom mélyen gyökeredzik a magyar és minden északi nép szívében. Megszoktuk az így tartósított hús ízét, nem engedjük" - Ha érdekli a házi füstölés igazi gerillamódszerre, kattintson, és nyúljon az alufóliáért!