Mede Ádám bronzérmes lett az ifjú séfek világbajnokságán

Chaine Des Rotisseurs
Magyar kecsege, hazai kaviár
Vágólapra másolva!
Magyaroké lett a bronzérem a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon, amelyet először rendeztek meg Magyarországon.  
Vágólapra másolva!

A párizsi székhelyű Chaine Des Rotisseurs a világ legrégibb, legnívósabb és legnagyobb gasztronómiai egyesülete, elkötelezett híve az igényes, tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű gasztronómiának.

Magyar kecsege, hazai kaviár Forrás: Chaine Des Rotisseurs

Út a siker felé

A világszervezet a Bocuse d'Or szakácsversenyhez hasonlóan rendez világbajnokságot az ifjú szakácstehetségek fejlődésének elősegítésére. A résztvevő 27 év alatti szakácsok kiváló, többszörösen díjazott – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben dolgoznak, a nemzetközi zsűri pedig válogatott, elismert gasztronómiai szakemberekből áll.

Szarvas, libamáj és ördögszekér gomba Forrás: Chaine Des Rotisseurs

A 2015-ös Jeunes Chef Rotisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokság megrendezésének jogát a magyar Chaine Des Rotisseurs Egyesület egy többfordulós pályázati eljárás győzteseként kapta meg, így Budapest láthatta vendégül a versenyt.

Michael Christiansen, aranyérmes Forrás: Chaine Des Rotisseurs

A technikai lebonyolításáról Kovács-Siklósi Lázár (Lázár Chef), Conseiller Culinaire, az 1997-es világbajnokság 3. helyezettje gondoskodott. Az esemény különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott meglepetéskosár tartalmának kötelező felhasználásával kell alkotniuk egy három fogásból álló menüsort.

Laura Virolainen, ezüstérmes Forrás: Chaine Des Rotisseurs

Izgalmas receptekkel, kreatívan

„Az alapanyagok között idén a Magyarországon tenyésztett kecsege és szarvas, az itt termelt ördögszekér gomba, sütőtök, besztercei szilva, libamáj, továbbá fehér Valrhona csokoládé szerepelt. A különleges összetevők sorát gazdagította az itt bemutatkozó magyar fekete kaviár is. Az alapanyagok nagy kihívást jelentettek a versenyzőknek, de szép és igazán látványos versenyzést láthattunk, a szakértő nemzetközi zsűrit pedig lenyűgözte a meglepetéskosár változatossága és kimagasló minősége” – árulta el Lázár Chef.

Mede Ádám, a magyar versenyző Forrás: Chaine Des Rotisseurs

A hungarikum termékek és a további, kiváló minőségű hazai alapanyagok lehetővé tették azt is, hogy képet kapjunk arról, hogy az ifjú külföldi szakácsok hogyan dolgozzák fel a magyar ízeket, milyen ételkreációkat készítenek azokból - az ausztrál, a francia és az amerikai séf természetesen teljesen máshogy közelítette meg és használta fel ezeket az alapanyagokat.

Ádám egyik főztje Forrás: Chaine Des Rotisseurs

A nemzetközi zsűri értékelése szerint a világbajnokság díjazottjai:

  1. Michael Christiansen (Kanada),
  2. Laura Virolainen (Finnország),
  3. Mede Ádám (Magyarország).

A konyhai munkáért különdíjat kapott a német Patrick Kuhn.