Betiltották a veszélyes csokoládét

csokoládé, üzem, csomagolás, Franciaország
Picture taken on September 2, 2014 shows a man packing molded chocolate on the praline production line of the Suchard chocolate factory, in Strasbourg, eastern France. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG
Vágólapra másolva!
Földimogyorót tartalmazó csokoládé pralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai tagállamban, köztük Magyarországon is. A riasztás szeptember 3-án este érkezett az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén.
Vágólapra másolva!

A belga hatóság által kezdeményezett riasztás szerint a termék nem jelölt allergén összetevőt, földimogyorót tartalmaz. A Nébih felhívja a földimogyoróra érzékeny fogyasztók figyelmét, hogy a kifogásolt terméket ne fogyasszák el.

A földimogyoró fogyasztása az arra érzékenyeknél kis mennyiségben is hirtelen kialakuló, súlyos allergiás reakciót okozhat! Éppen ezen okokból is alapvető élelmiszerbiztonsági elvárás – a 1169/2011/EU rendeletben foglaltaknak megfelelően –, hogy a potenciális allergénekre vonatkozó tájékoztatásnak minden esetben a fogyasztók rendelkezésére kell állnia.

A kép illusztráció. Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A termékek a „Choceur” belga praliné (tételazonosító: L 1523021), valamint a „Palace” válogatott belga praliné (minőség-megőrzési idő: 16.08.2016), melyeket az áruházak levettek a polcokról.

A termékek forgalomból történő kivonásának hatósági ellenőrzése folyamatban van. A hatóság fokozottan kéri az élelmiszerintoleranciában és allergiában szenvedő fogyasztókat, hogy aki már vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyasszák el.