Csak a lovakat nem fogják megenni

food truck show kincsem park lóverseny
Vágólapra másolva!
A villám hegyén omlós, füstölt marhaszelet, de lóból sajnos csak egyet látok, hajtójával lassú kocogásban köröz a budapesti Kincsem Parkban. Péntek délután van, még csak most éledezik a főváros legendás létesítménye, amelyet péntektől, szeptember negyedikétől vasárnapig lóverseny, agárverseny és food truck show népesít be.
Vágólapra másolva!

Aki nem a tévé előtt ül, de nem szeretne lemaradni a Magyarország-Románia selejtező élő közvetítéséről, ne aggódjon, a négylábúak futamai mellett a Kincsem Parkban is óriási kivetítőn követheti nyomon a meccset, miközben az ország 52 legjobb büféskocsijának a menüjéből válogat.

A HY Citroent csak szeretni lehet Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Van miből. A klasszikus hamburgerek mellett, a közelmúltban nálunk is bemutatott hotdogos is ott lesz, de a mexikói konyha rajongói se maradjanak távol. Szomjazásra sem lesz ok: borosok, sörösök, pálinkások és kávésok is kínálják portékájukat.

A mi titkos tippjeink

A Befaló Bill óriási sütödéje Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az, hogy mindent végigkóstoljanak, emberfeletti teljesítmény volna, de érdemes minél több büfénél meglassítani. Kedvencünk a hamar legendássá vált Befaló Bill lett, akik csodás húsokkal, hagyományos amerikai barbecue-val vonultak ki. Mozdony méretű kemencéjükön mindenki szeme megakad. Aki nem látná meg elsőre, az is érzi: a számtalan illat közül azonnal kiérezni az övékét.

17 négyzetméteren sülhetnek Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Koltai Péter a mozgó konyhájukról elárulta: „Háromféle géppel dolgozunk, leginkább Budapest vonzáskörzetében lehet találkozni velünk. Mennénk mi távolabb is, de sajnos nincs jó tapasztaltunk, vidéken nem ismerik a hagyományos amerikai barbecue-t, idegenkednek tőle.

Férfias adag, de elfogyott Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mivel az amerikai berendezésekben állandó száz fokot biztosítunk, egy oldalas hat-hét órán át, egy nagy sertéscomb akár 18-20 órán át is sül. Éppen ezért kívül ropogós, feketés, belül pedig rózsás. Gyakran megkapjuk, hogy kívül odaégettük, belül meg nyers, pedig nem, ennek ilyennek kell lennie.”

Sok hús egy fekete mozdonyban

Idehaza nem mindenki érti még az igazi BBQ-t Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A kockás inges, kalapos büféstől megtudtuk, hogy tölggyel tüzelnek. Nem pácolják előre a húsokat, csak közvetlenül sütés előtt. A fiókos berendezésük felülete 17 négyzetméter: ha kell, jó sok embert meg tudnak etetni. A szósszal, salátával és zsemlével tálalt menü nagyon rafinált: nem csak laktató, hanem sokféle ízeivel igazi élményt is nyújt.

Pimp my Barkas! Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Diszkó, össznépi mulatozás

Szombaton hazánk legrangosabb rövidtávú versenyében, a Marschall József Emlékversenyben és a hosszútávú Hungária Díjban Közép-Európa legjobb ügetőlovai állnak starthoz. A lóversenyfutamok között és után utcazenészekkel, különböző programokkal, este pedig egy Retro Video Disco-val készülnek a szervezők. Vasárnap a galoppon többek között starthoz áll a régió legnagyobb galopp sztárja, Trip to Rhodos a 9 millió forinttal díjazott Kincsem Díjban. A háromnapos rendezvényen természetesen a családok is megtalálhatják számításukat, hisz a gyermekek is garantáltan találnak majd kedvükre való aktivitást.

Habos kávé, nagyon másképpen

A legkisebb résztvevő Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az egyik legkisebb jármű a Roket kávés triciklije. Annak ellenére, hogy csak egy vajszínű bringa fadobozzal, érdemes megállni mellette, hiszen nem hagyományos feketét, hanem csapolt kávét kínálnak.

Kávét csapolva? Miért ne? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Meredeken hangzik, pedig nem az. Az etiópiai Koppi durvára darált kávét 14-16 órán keresztül hideg vízben áztatják, aminek eredménye egy selymes, savszegény, de döbbenetesen aromagazdag ital lesz. Ezt tartályba töltik, amit nitrogénnel nyomnak fel, így hagyományos sörcsapon keresztül csapolható a habos végeredmény. Beleszagolva meglepő a virágos, friss illat, ami ugyan hasonlít a hagyományos presszókávékéra, de erősebb, könnyedebb. A kellemes szeptemberi napon tényleg frissítő volt a hideg, koffeines csemege.

Nemesbugaci csemegék Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A rejtőzködő sajtárus

A sok büfés mellett szinte észrevétlen a Nemesbugaci Birtok sajtoskocsija. A gondosan hűtött tételeket alig venni észre a sok harsány színű jármű között, pedig érdemes megfékezni előttük: nem csak gomolyák, hanem 4-8 hónapig érlelt sajtok várnak ránk.

Egyre több a tényleg jó magyar sajt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A meglepő minőségű áruról megtudtuk: „Családi vállalkozás vagyunk, mindössze 25 tehenet tartunk, magyar tarkákat. Ezek ugyan kevesebb adnak, mint a hostein-frízek, cserébe zsírosabb a tejük, így alkalmasabb a sajtkészítésre. Az érlelést Budafokon, mészkőpincében végezzük.” – a kóstoló után kijelenthetjük, sikerrel. Nem csak a natúr verziók teszik magasra a lécet, hanem az olyan specialitásaik is, mint a szarvasgombás tehénsajt is.

Ennél olcsóbb árut nem leltünk Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az autók szerelmeseinek

Vannak meglepő járművek is. Európát bejárva, már rég észrevehettük, hogy a rendkívül karakteres Citroen HY kisbuszok maradékát kisajították a food truckosok. Nem csoda: jól néz ki és alacsony padlója miatt könnyű is dolgozni vele – a Kincsem Parkban rögtön hármat is találtunk.

Csoni ül a fűben Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Hopaholic Mercedes sörbárja igazán színes: ötletes graffitikkel díszítették a gépet, percekre el lehet veszni a részletekben. Ha elég türelmesen állunk, előbb-utóbb egy sört is az orrunk alá tolnak.

Összefestve, összekomlózva Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az, hogy a fagyasztott árukkal foglalkozó Mirelite-nek minek food truck, nem világos. Ők mégis úgy gondolják, hogy a famintásra álcázott gombócosnak van esélye.

Minek nekik food truck? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az 1943-ban, a mai Szlovákia területén, Diószegen alapított vállalat mentségére legyen mondva, ők legalább nem szajkózzák a mára unalmassá vált „kézműves-mantrát”.

Borkas, a mozgó borbüfé Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

IFA a király

A fragolát kínáló Peugeot lakókocsi is tüneményesen csíkos, de a gépek kedvelőinek feltűnhet az Opel Blitz karavánból épített pezsgős is.

Csak a Blitz veterán Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A keleti technika kedvelőinek akad két Barkas, és a rendezvény királya is a honeckeri éra gyermeke: az IFA söröskocsi mindent visz.

Kedvencünk, az IFA. Már csak egy csőrös Tatra 138 kéne... Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc