Nincs többé elcsöppenő fagylalt?

fagylalt, fagyi
Vágólapra másolva!
Nincs többé olvadtan elcsurranó fagylalt és fülig maszatos gyerek? A tudósok azon dolgoznak, hogy az újfajta fagyik és jégkrémek három éven belül a boltok polcaira kerülhessenek.
Vágólapra másolva!

A munka lényege egy olyan, természetben is előforduló fehérje, amely elősegíti a jeges, fagyott anyag egyben maradását, kitolva annak elfolyási idejét. A Dundee és az Edinburgh-i Egyetem munkatársai szerint segítségével csökkenthető a kedvelt, fagyos édességek telített zsírsav- és kalóriatartalma is.

fagylalt, fagyi Forrás: Origo

Cait MacPhee professzor, a projektet vezető biofizikus szerint nagyon örülnek az új, potenciális összetevőnek, hisz ez a gyártók és a fogyasztók számára is hasznos lehet.

A BslA nevű fehérjét baktériumokból izolálták, segítségével az eddigi mesterséges adalékanyagok helyett természetes módon stabilizálhatják és krémesíthetik az állagot,

hiszen az eddigieknél jobban képes egyben tartani a levegő, víz és zsiradék keverékét, azaz a fagylaltot.

A szakember szerint tervezett megoldásuk nem csak a maszatolás ellen jó, hanem megkönnyíti a gyártók dolgát, hiszen egyszerűbbé, biztonságosabbá válhatna a szállítás, raktározás és árusítás is.