Ez a bolt nem csak nevében környezetbarát

Original Unverpackt
Az ötletgazdák
Vágólapra másolva!
Az öko elég nagy hívószó az utóbbi években, ebből következik, hogy elég sok kamuterméket- és vállalkozást hozott magával, amelyek csak nevükben voltak környezetkímélők. Egy berlini élelmiszerbolt azonban megmutatta, hogyan kell komolyan venni a nagy szavakat.
Vágólapra másolva!

A berlini Original Unverpackt nevű élelmiszerbolt tavaly nyitott, és sikeresen megvalósította azt, amit minden vállalkozásnak kéne, amely le meri írni nevében az öko vagy fenntartható kifejezéseket. A boltot ketten – Sara Wolf és Milena Glimbovski – nyitották, még tavaly. Ki akarták próbálni, hogy

lehetséges-e egy üzlet, amelyben nem használnak műanyagtáskákat, és egyáltalán nem árulnak előre csomagolt élelmiszereket.

Nem lehetetlen a csomagolóanyagok nélküli élelmiszerbolt Forrás: Original Unverpackt/Facebook

Mint kiderült, mindez egyáltalán nem lehetetlen és több szempontból is megéri – nem csak azoknak, akiknek szívügyük a környezetvédelem. Az Original Unverpacktben körülbelül 350 terméket árulnak. A gyümölcsök és zöldségek ügye nem újdonság, de minden egyéb terméket (liszteket, magvakat, tusfürdőket, joghurtokat) is kimérve árulnak.

A bolt Forrás: Original Unverpackt/Facebook

A termékek osztályozására újrahasznosított papírzacskókat használnak. Ezen kívül

mindenkit biztatnak, hogy hozzanak magukkal olyan tárolóedényeket, amelyekbe beletölthetik a vásárolni kívánt árut.

Árulnak is ilyen edényeket, de arra kérik a vásárlókat, ezeket csak egyszer vegyék meg, használat után mossák ki, és hasznosítsák újra.

Az ötletgazdák Forrás: Original Unverpackt/Facebook

Mindez nem csak a fenntarthatóság miatt érdekes, hanem olyan szempontból is, hogy mindenből pont annyit vehetünk, amennyire szükségünk van. Jól ismerjük a konyha- és fürdőszobapolcok belső traktusára száműzött ritkán használatos termékeket, amelyek a szobafestések során landolnak a kommunális hulladékban. A termékek ára természetesen a súlytól függ, a tárolók súlyát pedig előre lemérik.