Vágólapra másolva!
Ki ne rabolna rá néha éjjel is a hűtőre? Van, hogy későn érünk haza, és még egy kicsit kammogunk, előfordul. Ne tagadjuk le, ha megjön a menetrend szerinti nassolhatnék, nagyon nehéz ellenállni a hűtőszekrény csalogatásának.
Vágólapra másolva!

Azt eddig is tudtuk, hogy a rendszeres éjszakai evés gyorsított járat az elhízás felé vezető úton, de a Kaliforniai Egyetem akadémikusai szerint az egészséget, a tanulási képességet és a memóriát is károsítja. A normális, megszokott időn kívül érkező táplálék negatívan hat az ember biológiai folyamataira és viselkedésére is.

Harapna valamit? Ne! Forrás: Origo

A közétett tanulmány szerint a kutatást rágcsálókon végezték. Két hétig tartó intervallumokkal, egerek több csoportját bevonva dolgoztak: volt, amelyik normális, nappali időben kapta a tápot, a másikat viszont a megszokottól eltérő alkalmakkor etették, jellemzően éjjel.

Christopher Colwell professzor szerint a kísérleti alanyok teljes rendszere összezavarodott, napközben sokkal kevésbé voltak aktívak, a teszteken rosszabb értékeket produkáltak. Éjjel viszont éberebbek voltak, evés után már nem tudtak igazán regenerálódni.

„A megváltozott táplálkozási feltételek a test egyes részeit teljesen kiemelték a molekuláris órájuk ritmusából” – ezek egyike volt a hippokampusz, amely az agyban a térbeli tájékozódásért, memóriáért és a tanulásért felel. Nem véletlen, hogy az éjjel etetett állatok rendre rosszabbul teljesítettek az emlékezeti teszten, különösen rossz eredményt hozva a hosszú távú memóriát igénylő feladatok során.

A csapat reméli, hogy munkájuk előre lendítheti őket az emberi alvás és viselkedési zavarok problémáinak kutatásában. A kérdés a modern társadalmakban milliókat érint.