Nem rákkeltő a barna sör, de az amerikaiak nem hiszik el

Newcastle brown
Vágólapra másolva!
A hagyományos és népszerű sör receptjét kell megváltoztatni az amerikai félelmek miatt: a Newcastle Brown Ale-ben levő színezék egy eleme adagolástól függően rákkeltő lehet.
Vágólapra másolva!

Ugyan az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala is egyetért abban, hogy a karamell mint festőanyag biztonságos, ennek ellenére egyes fogyasztói csoportok nyomása miatt kénytelenek változtatni a tradicionális sörfőzési metóduson.

Newcastle Brown Ale: változik a recept Forrás: Origo

A rettegő fogyasztók aktuális mumusa a 4-metil-imidazol (4-MEI), ami „nem színezék, nem adják szándékosan, közvetlenül élelmiszerekhez, hanem néhány táplálékban keletkezhet kis mennyiségben hevítés során (például kávé pörkölésekor, húsok grillezésekor), vagy bizonyos karamell színezékek előállítása során alakul ki melléktermékként. A vegyület maximális előfordulási szintjeire határérték-előírások vannak egyes élelmiszer-színezékekben, melyek egész Európában, így hazánkban is érvényesek” – mondta el megkeresésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Mennyi az annyi?

A karamellek (égetett cukrok) sötétbarna vagy fekete élelmiszer-színezékek, amelyeket szénhidrátok hevítésével állítanak elő. A barnulási folyamat elősegítésére, a megfelelő fizikai tulajdonságok kialakítására különféle reagenseket alkalmazhatnak, például ammóniás karamell (E 150c) előállítása során ammóniumvegyületeket, szulfitos-ammóniás karamell (E 150d) előállítása során pedig szulfit- és ammóniumvegyületeket használnak. A barna sörben is megtalálható 4-MEI az ammónia és az úgynevezett redukáló cukrok reakciója során keletkezhet.

A Newcastle Brown Ale a piaci óriáshoz, a hazánkban is jelen levő Heineken-csoporthoz tartozik. A cég szóvivője a Telegraph napilapnak ezt mondta: „Ugyan a 4-MEI szintje a megengedett értéken belül van, de meghallgatjuk fogyasztóinkat, értesültünk aggodalmukról, így felülvizsgáljuk a receptet, megváltoztatjuk a főzési folyamatot. A Newcastle Brown Ale nem lesz többé karamelles.”

A 4-metil-imidazol a sörön túl a kólafélékben is megtalálható. A fogyasztói aggodalmakat egy 2007-es tanulmány okozta, amely szerint a vegyi anyag kapcsolatba hozható a tüdőtumorok kialakulásával, éppen ezért több termékben jelentően lecsökkentették a szintjét.

Tudjuk, hol a határ

A Nébih élelmiszer-kockázatértékelési igazgatóságának szakembereitől megtudtuk, hogy „az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) értékelte a karamell színezékek biztonságosságát. Ennek alapján elmondható, hogy a 4-metil-imidazol nem genotoxikus (az örökítő anyagot nem károsítja), azonban kísérleti állatokban – nagy mennyiségben – rákkeltőnek bizonyult. Ezért a mennyiségét olyan szintre kell korlátozni, amely az emberi egészségre még nem jelent kockázatot. Az Európai Unióban az engedélyezett élelmiszer-adalékok tisztasági követelményeit a 231/2012/EU rendelet határozza meg. Ez a rendelet ammóniás karamell (E 150c) esetén legfeljebb 200 mg/kg, szulfitos-ammóniás karamell (E 150d) esetén pedig legfeljebb 250 mg/kg mennyiségű 4-metil-imidazolt enged meg.

Az EFSA értékelte a karamell színezékekkel bevitt 4-metil-imidazol biztonságosságát, és megállapította, hogy a legnagyobb mennyiségben fogyasztók bevitele sem ad okot aggodalomra. A rendeletben a két karamell színezékre meghatározott maximális 4-metil-imidazol-szint elegendő védelmet nyújt a fogyasztók számára.”

Alistair Gilmore angol sörszakértő szerint a színezőanyag kiváltásával nem változna meg az 1927 óta főzött sör íze. A Newcastle Brown eredetileg a St. James Park stadion mellett készült, ám jelenleg Gatesheadben, Észak-Yorkshire-ben főzik. Ez az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok egyik legkedveltebb barna söre.