A nagy zabálás nem csak az alaknak árt

Dr. Life, Meghalt a világ legkövérebb embere
Vágólapra másolva!
Magyarország lakossága évtizedek óta a világ egyik legelhízottabb nemzetének számít, ami tetéz, hogy egyéb életmódfaktorokban, mint a dohányzás és alkoholfogyasztás, szintén az élmezőnyben vagyunk.
Vágólapra másolva!

Az elhízás komoly népegészségügyi problémát jelent, ugyanis rengeteg súlyos, és költségesen kezelhető betegség okozójaként tartják számon. Ha valaki többet eszik, mint amire a szervezetének szüksége van, hízni fog.

Európa legkövérebb országa: Magyarország - tegyünk ellene! Forrás: Thinkstock

Ezt lehet szépíteni, sőt rengeteg életmód magazin szívesen meg is teszi, de ez az igazság. A szervezet a fölösleges energiát zsír formájában elraktározza, a túlevők pedig majd nyár elején izgatottan böngészhetik a különböző életmódmagazinok tanácsait arról, hogyan fogyjanak le három hét alatt.

Az elhízásnak azonban nem is az esztétikai vonzata a problémás, így nem is szabad a média nyomására kialakítani a testképünket, hiszen az évekig, évtizedekig fennálló túlsúly elsősorban nem esztétikai problémákat okoz, hanem korai halált.

Magas koleszerin szint

A túlságosan nagy mennyiségű, zsíros étel fogyasztása a vér koleszterinszintjének tartós emelkedéséhez vezet. A vérben levő LDL és HDL (High – és Low Density Lipoprotein) egy bizonyos koncentráció fölött könnyen képez plakkokat az érfalon, amitől aztán bizonyos pontokon megváltozik a vér áramlási sebessége és tulajdonságai. Egyfelől nehezebben jut át adott ponton, ami a környék keringését negatívan befolyásolja, másfelől a kialakuló pangás miatt vérrögök képződhetnek, amik elzárhatják az ereket. Ha pont olyanokat zárnak el, amelyek a szív saját izomszövetének oxigénellátásáról gondoskodik, akkor szívinfarktusról beszélünk. Ha a képződött vérrög inkább leszakad, és elutazik az agyig, akkor jön sztrók (stroke).

Már nem ő a világ legkövérebb embere. Meghalt... Forrás: Northfoto

A sztrók

Ez nem más, mint az agy vérellátásáért felelős erek valamelyikének elzáródása. Mivel az agyunk eléggé szereti az oxigént, már minimális megvonás is az érintett agyi terület károsodásával járhat, ami a motoros (mozgási) és mentális képességek végleges elvesztését vagy sérülését jelentheti.

Cukorbetegség

A felnőttkorban kialakuló cukorbetegségnél szerepet játszhatnak hajlamosító tényezők, de a vezető okok között messze az életmódbeliek szerepelnek. Gyakorlatilag arról van szó, hogy hosszú évek kitartó és agyatlan zabálásával elérjük, hogy a sejtjeink ne tudják megfelelő módon felvenni a vérből a cukrot.

A megnövekedett vércukorszint miatt a hasnyálmirigy egy ideig túlhajtja magát (mert a megemelkedett inzulinszinttel még rávehetők a sejtek a vércukor felvételére), amivel viszont beindul egy öngerjesztő folyamat: a hasnyálmirigy egyre jobban dolgozik, a sejtek egyre inkább ellenállóvá válnak az inzulinra, és az egész folyamat végén egy teljesen kimerült hasnyálmirigyet kapunk. A vérből az eddiginél is lassabban ürül ki a cukor, ami ezer egészségügyi problémát okoz (terheli a vesét, szembajok, esetleg vakság, amputációhoz vezető neurológiai problémák stb.)