Nem kell rettegni a fánktól

farsangi fánk, túrós fánk, szalagos fánk
Vágólapra másolva!
Tombol a farsangi szezon, ami egyet jelent a felvállalhatatlan mennyiségű fánkozással. Ha nem tudja, hogy kezdjen neki, vagy már unja a szalagosat, íme, egy fánkkalauz, amelyben az alapoktól kezdve vesszük át a fánksütést.
Vágólapra másolva!

Évről évre foglalkozunk a fánk-kérdéskörrel, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek félnek nekiállni, „úgysem fog sikerülni, mi van, ha tocsogni fog, de én nem tudok kelt tésztát” csinálni érveket állítanak fel a fánk-nemsütéssel kapcsolatban. Pedig ez teljesen felesleges, ha a bundás kenyér megy, ez sem lesz akadály.

Egy jó szalagos a farsang slágere Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A legegyszerűbbek

A legkönnyebbek, a fánksütés ifjú padavanjainak is biztos sikerélményt jelentő fánkfélék az élesztőt és kelesztést nélkülöző, többnyire sütőporral készülő tészták. Ezek keverés, gyúrás után azonnal mehetnek az olajba, nincs velük különösebb probléma, igazi biztonsági játék ez, mivel a végeredmény tényleg elronthatatlan.

Nagy kedvencünk volt tavaly is a túrófánk, amelyet most egy újabb recepttel egészítenénk ki: egy sokkal könnyebb, kifejezetten a túróra fókuszáló recept a csodálatos ausztrál Bentley étterem annál is csodálatosabb könyvéből származik. Minimalista, mégis az egyik legjobb fánk a világon. Receptet és technológiát a hajtás után találnak.

A fánkból is a Bentley a luxus Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A csörögefánkot csak gyúrni, nyújtani és sütni kell: ha fagyasztott levelestésztából tud sütni egy akármit vagy bármit, akkor ez sem lesz kihívás. A rózsafánk ugyan bonyolultnak tűnik, de a tészta és a technológia sem jelenthet akadályt akkor, ha már valaha is só-liszt-gyurmázott. Vagy csak simán gyurmázott.

A nehézségi fokozat itt már nem elkülöníthető

Most jönnek az élesztős, egy kicsivel több odafigyelést igénylő tészták, de egyik sem olyan, amelyet ne lehetne elsőre tökéletesen elkészíteni. És ez nem túlzás! Fontos szempont, hogy a fánkokat mindig forró, bő olajban süssék, mert a kevés (vagy hideg) olajat a kelt tészta magába szívja a zsiradékot és akkor bizony tényleg felesleges volt a munka. Ha tehetik, próbálják ki a zsírban sült fánkot is, egészen új dimenziót nyit az édes tészták világában. Mondjuk a zsír erre nem csak az édes tésztáknál képes.

Egy körömnyi tésztával ellenőrizze, elég forró-e az olaj Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A szalagos a legelterjedtebb fánk, amelytől félni bizony nem szabad: be kell tartani az alapszabályokat, és a tészta pont úgy fog viselkedni, ahogy mi szeretnénk. A konyhában lehetőleg ne legyen huzat, ablakot semmiképp ne nyissunk a tésztára, az alapanyagok is legyenek szobahőmérsékletűek. További jó tanácsokat ezen a linken talál, receptet pedig a hajtás után.

A talkerli (talkedli, tarkedli, kőttes fánk vagy cseh fánk) hasonlít az amerikaiak vaskos, levegős palacsintájára, de míg azok általában sütőporral készülnek, a ennek a tésztájába élesztő kerül. Itt sem kell megőrülni a konyhai műveletektől, mert egy kis keverés, fél óra kelesztés után már süthetik is a végtelenül egyszerű tésztakorongokat, amelyeket természetesen baracklevárral az igazi összeragasztgatni. Recept is vár önre!

Enne még?

További fánkreceptek a Táfelspiccen:

Thai sült banán

Beignet

Zeppole di San Giuseppe

Lapozzanak, jönnek a legjobb receptek, sok képpel!