Divat vagy komoly? Ön ivott már IPA-t?

IPA sör
Vágólapra másolva!
Ha néhány évvel ezelőtt azt mondja valaki, hogy úgy, de úgy kíván egy IPA-t, teljes értetlenkedés fogadta volna, esetleg előjött volna a mondóka, hogy az ipafai papnak fapipája van…
Vágólapra másolva!

…ezért az ipafai fapipa papi fapipa

Manapság már az is tud a kézműves sörökről, aki évi 365 napot egy bezárt sufniban tölt, fején nejlonzsákkal. A Nagy Komlóforradalom Magyarországot is elérte: az elmúlt három év szinte csak erről szólt.

Amerikai stílusú IPA, a 2013-as 2. Magyar Házisörfőző Verseny abszolút győztese Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Belvárosi hipszterek és házi sörfözők ejtik ajkukon áhítattal a nevet: India Pale Ale, azaz IPA. Mitől lett hirtelen ilyen népszerű, hogy az egész világ ettől hangos? Nagyra fújt lufi ez, vagy egy állócsillagot látunk?

Mit is mondott, tanár úr?

Talán még emlékeznek a történelemórákra: a Brit Birodalom jelentős gyarmatbirodalommal rendelkezett, többek között Indiában. Az akkori körülmények között a dél-ázsiai országban lehetetlennek tartották a sörfőzést, a klíma alkalmatlan volt rá. Éppen ezért importtal oldották meg a szomjoltást – ehhez előbb nem ritkán hat hónapot kellett kibírnia a fahordóba zárt sörnek. A kirakodás, a berakodás, a kikötői várakozás, a trópusok 40 foka megviselte az italt, a legtöbbször élvezhetetlen volt, mire a gyarmati szolgálatban levőkhöz eljutott.

A pale malt, vagyis a pörkölt, kerek, gabonás ízű alap árpamaláta jellemző volt az angol sörgyártásra, igaz, komlót lényegesen kevesebbet használtak. Az első, exportcélra főzött speciális levet 1780-ra teszik, amikor a londoni Hodgson főzdében elkészült a magas komlótartalmú, keserű és a testes, bronzszínű különlegesség – nem hogy túlélte az utat, de kellemes aromájával nagy tetszést keltett Indiában.

Forrás: Origo

Ezt tekintjük az IPA prototípusának. A metódust természetesen átvették a nagy cégek is, így hamarosan az új itallal megrakott vitorlások hajókáztak kelet és nyugat felé. Érdekes módon Angliában nem terjedt el annyira – ott a felsőerjesztésű sörök közül többre tartották a harmonikusabb Bitter Ale-t, a Pale Ale-t vagy a Strong Ale-t.

Októberi forradalom

Hodgson October Beernek, vagyis októberi sörnek nevezte el új termékét. Az India Pale Ale nevet 1829-től ismerjük, ekkor jelent meg az ausztráliai Sydney Gazette és a New South Wales Advertiser lapok hasábjain a hirdetés, melyben minőségi és ízletes sört ígértek a központi országrészből.

A közhiedelemmel ellentétben ezek még messze nem érték el azt az alkoholszintet, mint a ma divatos IPA-k, igaz, a maradékcukor szint alacsony volt, így szállítás közben nem indult be utóerjedés. (A ma divatos, 7,5 tömegszázalék feletti alkoholtartalom az Imperial IPA vagy Double IPA-ra jellemző, ami csak a kilencvenes években kezdett elterjedni Amerikában.)

Forrás: Origo

A birodalom visszavág

A gyarmatbirodalom összedőlése maga alá temette az IPA-t is. Szinte nyom nélkül tűnt el - az Egyesült Államok manufakturális sörfőzdéinek feltámadása hozta vissza a különleges, karakteres ízű italt, amelynek igazi robbanása a kétezres években következett be.

A tisztességes lagerek, vagyis az ászok sörök hívei lefitymálóan facebook-sörnek hívják, aminek van alapja: a kézműves főzdék robbanásában az internet és a különböző közösségi oldalak nagy szerepet játszottak. Nem csak a divathullám söpört át a világon, hanem a receptek is – szó se róla, valóban kisebb költségvetéssel, egyszerűbben lehetséges felsőerjesztésű IPA-t készíteni, mint például egy hagyományos alsóerjesztésű pilsenit.

Forrás: Origo

Mi a fene az alsóerjesztés?

Ezek a sörök akár több hónapig hideg pincékben érnek. Főzésükhöz a komló meg nem termékenyített nőivarú virágát használják. A lefejtés előtt szinte mindig átesnek egy pasztörizáláson, azaz 2-3 percre hetven fokra melegítik őket, így a bennük található mikroorganizmusok elpusztulnak. A végeredmény finoman kesernyés, sárga vagy aranysárga színű. Ezek legtöbbször árpából főzött sörök, mint a pilzeni vagy a bak. Az optimális fogyasztási hőmérséklet 4-6°C.

Na és a felsőerjesztés?

Ide soroljuk búzasöröket, valamint a legtöbb hagyományos belga és brit fajtát. Mivel az erjesztés gyors és szobahőmérsékleten zajlik, a végeredmény fűszeres, gyümölcsös jellegű – ugyan nálunk most kezdenek elterjedni, de igazából ezt tekintjük a régi stílusú főzésnek. Legjobb ízüket 10-15°C között nyújtják, csak rövid hűtést igényelnek.

Forrás: Origo

Az IPA legnagyobb érdeme a szabadsága, hiszen az egyes komlófajtákkal, azok mennyiségével és az alkoholtartalommal folytatott kreatív játék izgalmas ízeket adhat ki. A keserűség és a gyümölcsös, citrusos aroma nagyban eltér a megszokott, elegáns lagerektől – nem csoda, hogy az új ízeket kereső generáció megkedvelte és nem engedi el.

Kipróbálná?

Mivel már a hazai piacon is elérhetők sörös szakboltokban az IPA-k, érdemes megkóstolni őket. A nagy márkák mellett – 't Ij IPA, Brewdog Punk, Anchor, Flying Dog, Mikeller, Rouge – már magyar főzetek is kaphatók. Az Al'e Capone, Anonymus, Bitterfly, Diesel, Kelet Indiai Társaság India Pale Ale, Sötét Bunkó, Távoli Galaxis, Zip's csak néhány a kínálatból. Érdemes kóstolgatni, hisz ha nem is minden alkalomra, de néha nagyon jól tud esni egy kis indiai.