Ezekkel a tortákkal garantáltan sikere lesz szilveszterkor

koktéltorták
Rázva vagy keverve?
Vágólapra másolva!
Gondolkozzunk másképpen a koktélokról, itt a pillanat, amikor a folyékony átváltozik szilárd halmazállapotúra. Most a koktélok ízeivel a süteményekben találkozunk, megpróbáltuk néhány ismert ital harapható hangulatát is elkészíteni.
Vágólapra másolva!

Előrebocsátom: van bennük liszt, cukor és temérdek alkohol! Színesek, izgalmasak, titokzatosak, édesek és sósak: itt a koktélok, amelyekbe bele is haraphatunk. Keverni, beleszórni, megrázni, alkohollal megőrjíteni, behűteni és máris kóstolni. Kezdődhet a mulatság, küszöbön az év vége.

Bloody Mary torta

Bloody Mary torta Forrás: Halmos Mónika

Az ínyencek egyik kedvenc koktéljával harmonizál ízben, ezúttal sós kivitelben. A töltelék krémjében finoman lép frigyre a vodkával és a fehér borssal, a chilivel és az őket körülölelő tejszínes krémsajttal.

A második felvonásban a díszítő koktélparadicsom és a zellerzöld is színre lép!

Hozzávalók:

  • 50 dkg fekete kenyér (teljes kiőrlésű rozskenyér, szögletes, szeletelt)
  • 50 dkg tejszínes krémsajt
  • 10 dkg vaj
  • 1 pritaminpaprika
  • 1 kicsi chili
  • 0,5 dl vodka
  • fehér bors
  • néhány szál zellerzöld
  • a díszítéshez: koktélparadicsom

Elkészítési idő: 30 perc + érlelés

A krémsajtot jól kikeverjük, hozzáadjuk a vodkát, a puha vajat, a sót, fehér borssal fűszerezzük. Ha simára eldolgoztuk, beleszórjuk az apró kockákra vágott pritaminpaprikát, chilit, a zellerzöldet.

A fekete kenyér szeleteit fél centi vastagon megkenjük a zamatos krémmel, és egymásra helyezzük őket. A legfelsőn egy kés hegyével bejelöljük a háromszögletű szeletek helyét, és mindegyiket koktélparadicsommal, zellerzölddel díszítjük.

Behűtjük, és kínálás előtt éles késsel szeleteljük.

Aki nem rajong a tüzes ízekért, a chilit kihagyhatja belőle.

Kijevi tortácska

Kijevi tortácska, kaviárral Forrás: Halmos Mónika

Egy férfias koktélhoz mi más is lenne való, mint egy Puskin korát idéző, kaviáros torta. Koktélkorcsolyának is nevezhetnénk a bor- és sörkorcsolya nyomán. De mivel ilyen szó nem létezik, a nyelvújítás helyett inkább kóstoljuk meg.

  • Hozzávalók:
  • 12 szelet toast kenyér
  • 20 dkg tejszínes krémsajt
  • 1 kiskanál csípős paprikakrém
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 evőkanál piros kaviár

Elkészítési idő: 35 perc

A kenyérszeletek sarkait levágjuk úgy, hogy szép nyolcszögeket kapjunk, majd gyöngéden megpirítjuk őket. A tejszínes krémsajt kétharmad részét a paprikakrémmel simára keverjük. Az összeállításkor két paprikás krémmel megkent kenyérszeletet egymásra helyezünk, majd egy sima, krémsajttal megkenttel befedjük. Finomra aprított metélőhagymával meghintjük, kaviárral kidíszítjük. Nyolc cikkre vágva kínáljuk a koktél mellé.

Long Island-i jegestea-torta

Tűz és víz, jég és tea, hűsít, és átmelegít egyszerre.

Hozzávalók:

  • piskótatészta
  • 3 evőkanál áfonyalekvár
  • 1 csomag citromos zselépor
  • 1 dl fehér rum
  • 4 dl citromízű jeges tea
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dkg zselatin
  • 1 lime
  • 5-5 cl gin és Triple Sec
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítési idő: 50 perc + dermesztés

Piskótát bátran készítsünk házilag!

"Sok rossz, csomagolt, előre gyártott áru van a boltokban, de az egyik legborzalmasabb mind közül a piskótalap. Megmutatjuk, mennyivel egyszerűbb otthon összedobni egy gyors piskótát. Kezdőknek is menni fog, nem kell megijedni, egyszerűbb, mint hinnék!"

A receptes cikkünket a piskótatészta rejtelmeiről itt olvashatják.
Jeges tea, alkoholosan Forrás: Halmos Mónika

A piskótát félbevágjuk, tortás tálra tesszük és egy megfelelő méretű tortakarimát helyezünk rá, majd áfonyalekvárral megkenjük. (A piskóta másik felét egy újabb torta készítéséhez használhatjuk fel.) A citromos zseléport a rummal és 2 dl vízzel elkeverjük, majd a leírás szerint 1 percig forraljuk, és kevergetve kihűtjük. Ha már langyos, a tortára kanalazzuk, és a hűtőbe tesszük dermedni.

A zselatint elkeverjük a jeges teával, hozzáadjuk a cukrot, és addig melegítjük, míg a zselatin teljesen felolvad. A lime levével ízesítjük, majd hozzáöntjük a gint és a Triple Secet, és az egészet egy lapos, négyszögletes, kb. 7 dl űrtartalmú edénybe töltjük (műanyag doboz vagy tálca). Hagyjuk ezt is megdermedni. Tálalás előtt a jeges teás zselét deszkára borítjuk és kockákra vagdaljuk, azután a kockákat egyenletesen szétterítjük a torta tetején.

A karimát leemeljük, vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal díszítjük, és ha van éppen kéznél, citromfűlevelekkel csinosítjuk.

Természetesen alkohol nélkül is elkészíthetjük, narancslevet adva a jeges teához.

Martinikoktél-torta

Rázva vagy keverve? Forrás: Halmos Mónika

Klasszikus olajbogyó, lime és gin: e három a sütiben is megtalálható. A színvilág, a hasonlóság felismerhető, a falat és a korty jól kiegészítik egymást.

Hozzávalók:

  • 4 szelet teljes kiőrlésű lisztből sütött fekete kenyér
  • 20 dkg tejszínes krémsajt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg feta sajt
  • 18-20 db olajbogyó (piros paprikával töltött)
  • 1 csomag tortazselépor
  • 8-10 szem fekete bors
  • 1 babérlevél
  • 1 kis chili
  • 1 lime héja
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 0,5 dl gin
  • csipetnyi só

Elkészítési idő: 35 perc + dermesztés

A tejszínes krémsajtot a puha vajjal meg az összetört feta sajttal simára keverjük. A kenyérszeleteket jó vastagon megkenjük a sajtos krémmel, és kettőt-kettőt egymásra helyezünk.

Az olajbogyókat szép levegősen ráállítgatjuk, a sajtkrémbe nyomkodjuk. Alufóliából vagy kartonpapírból vágott csíkkal körbekerítjük a süteményt úgy, hogy legalább az olajbogyók fölé egy ujjnyival érjen. A bort egy kislábosba töltjük. Hozzáadjuk a borsot, a chilit, a lime héját, csipetnyi sóval ízesítjük, és lassú tűzön 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve leszűrjük, hűlni hagyjuk. Hozzátöltjük a gint, beleszórjuk a tortazseléport, és szüntelenül kevergetve a megadott ideig forraljuk.

Ha langyosra hűlt, és sűrűsödni kezd, az olajbogyókra kanalazzuk.

Hűtőben megdermesztjük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük: akár kecses szeletekre, de még jobb négyzetes darabokra úgy, hogy minden koktélfalatra egy-egy olajbogyó jusson.

Piña colada szelet

A kókusz a domináns Forrás: Halmos Mónika

Halvány pasztellszínek skálája, hozzá izgalmas gyümölcsök: következzen két meglepő édesség magas alkoholtartalommal.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kukoricapehely
  • 2-2 evőkanál cukrozott kakaópor és rum
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 15 dkg vaj

a krémhez:

  • 1 kis doboz ananászkonzerv
  • 1,5 dl rum
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 30 g zselatin

a tetejére:

  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 20 db apró, kókuszos négercsók

Elkészítési idő: 35 perc + dermesztés

A kukoricapelyhet egy mély tálba szórjuk, és kézzel kissé össze is törjük. Hozzáadjuk a rumot, a kakaót, a felolvasztott vajat, és összekeverjük. Egy zsírpapírral borított tálcán 20 x 20 cm-es területen szétterítjük a masszát, majd kókuszreszelékkel meghintjük, és a hűtőbe tesszük dermedni. A krémhez a konzerv levét leszűrjük, az ananászt nagyon apróra összevágjuk.

Az ananász levéhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumot, beleszórjuk a zselatint, és meglangyosítva az ananászhoz töltjük. Ezt is külön behűtjük.

Ha sűrűsödni kezd, a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk.

A talapzatra egy réteg krémet simítunk, ráállítgatjuk a kókuszos négercsókokat. A közöket krémmel kitöltjük. A többi fehér gombócot a krémre helyezzük, bőven meghintjük kókuszreszelékkel. A hűtőben egy-két órán át dermesztjük.

Sex on the Beach torta

Hozzávalók:

  • 4 tojásból sütött piskótatészta
  • 3 evőkanál feketeribizli- vagy áfonyalekvár
  • 15 dkg rizs
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 1 dl baracklikőr
  • 0,5 dl vodka
  • 1 trópusigyümölcs-konzerv
  • 2 dkg zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg színes pillecukor
  • 5 dkg lapka mandula

Elkészítési idő: 75 perc + hűtés és dermesztés

Entyempentyem a tengerparton, erotika a konyhában Forrás: Halmos Mónika

A piskótát az asztalra fektetjük, ráhelyezzük a kapcsos tortakarikát (kb. 24 cm átmérőjűt), és körbevágjuk. A karikába foglalt lapot a tortástálra helyezzük, és a feketeribizli- vagy áfonyalekvárral megkenjük. A rizst megmossuk, a cukorral és baracklikőrrel ízesített tejbe szórjuk, és folyamatosan kevergetve puhára főzzük.

Hozzáadjuk a leszűrt és apróra vágott trópusi gyümölcsöket, és hűlni hagyjuk.

A vodkát a befőtt levével elkeverjük, a zselatint feloldjuk benne, és meglangyosítva a gyümölcsös rizsbe öntjük. Végül a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. A masszát a lekváros tortalapon elegyengetjük, a pillecukrokat a tetejébe nyomkodjuk, és legalább 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt a tortakarikát körben a kés hegyével meglazítjuk, óvatosan leemeljük a tortáról, majd a sütemény oldalát szárazon pirított leveles mandulával betapasztjuk.

Swimming pool torta

Egzotikus ananász, édes kék likőr, vodka és a nyelven olvadó lágy tejszín ötvöződik egybe a tortában, amint az ihletet adó koktélban is. Az aszpikba foglalt alkohol mindig izgalmas társítás – ez látványnak sem utolsó.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl ananászlé
  • a krémhez: 6 levél fehér zselatin
  • 2,5 dl ananászjoghurt
  • 1 dl ananászlé
  • 0,5 dl vodka
  • 8 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 25 dkg konzerv ananász

a tetejére:

  • 8 levél fehér zselatin
  • 0,5 dl vodka
  • 1,5 dl Blue Curacao likőr
  • 2 dl ananászlé

Elkészítési idő 50 perc + sütés és dermesztés

Swimming pool: ez az igazi wellness Forrás: Halmos Mónika

A tésztához a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport egy méretes, jól záródó edénybe szórjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, lezárjuk, és néhány perc alatt alaposan összerázzuk – akárcsak egy koktélt a shakerben. A kész masszát egy kb. 30 x 26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába töltjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

A sütőből kivéve rácsra borítjuk, majd vízszintesen félbevágjuk.

A krémhez a zselatint beáztatjuk. A joghurtot a cukorral meg a vodkával elkeverjük, hozzáadjuk a kinyomkodott és felolvasztott zselatint, a hűtőbe tesszük. Ha dermedni kezd, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A krém kétharmad részébe beleszórjuk a kockákra vágott ananászt, és a két tésztalap közé töltjük. A többi krémmel oldalt és felül megkenjük, peremet készítünk az „úszómedencének”. A többi beáztatott zselatint is kinyomkodjuk, meglangyosítjuk, és a vodka-ananászlé-kék likőr elegyébe keverjük. Tálcára öntjük, és ha megszilárdult, apró kockákra vágva a tortára szórjuk.

Zombie-gyümölcskupola

A torta ugyan nem olyan bitang erős, mint a névadója, de az ízek visszaköszönnek: aki merészebb, próbálkozzon kicsit több rummal – vagy szervírozáskor flambírozza!

Hozzávalók:

  • 6 tojásból sütött piskóta
  • 2 evőkanál rum
  • 1-1 mangó, csillaggyümölcs, őszibarack (esetleg 1 papaja)
  • 1 kisebb ananászkonzerv
  • 10 levél zselatin
  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 1 citrom leve
  • 1 dl fehér rum
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 csomag tortazselépor

Elkészítési idő: 50 perc + dermesztés

Egy 22–24 cm átmérőjű tálat (vagy félgömbformát) fóliával kibélelünk. A piskótát kihengergetjük, akkor kört vágunk ki belőle, mint a tál, rummal meglocsoljuk. A piskóta többi részét csíkokra vágjuk. A zselatint beáztatjuk, a mascarponét a cukorral, a fehér rummal meg a citrom levével simára keverjük.

A zombik kupolája Forrás: Halmos Mónika

Hozzáadjuk a kinyomkodott és meglangyosított zselatint, végül a habbá vert tejszínt. Felszeletelt gyümölcsökkel csinosan kirakosgatjuk körben a tál falát, egészen a tetejéig. A többi gyümölcsöt felaprítva a krémbe tesszük. Egy réteg krémet a gyümölcsökre simítunk, piskótacsíkokat teszünk rá, majd a műveletet addig folytatjuk, míg a tál megtelik.

Ráfektetjük a rumos piskótakarikát, fóliával lefedjük, és legalább 3 órán át dermesztjük.

A formából tortatálra borítjuk, és a leírás szerint elkészített tortazselével kifényesítjük.

A szilveszteri készülődésbe akár egy ilyen korhely csemege is belefér – biztos, hogy nem szokványosak, de bármely buliban sikert arathatunk velük.