Jön a kávé, ami egész nap hat

kávés sütemények
Vágólapra másolva!
Svájci tudósok dolgoznak a lassú felszívódású koffein kifejlesztésén – a cél egy olyan kávé, amiből egyetlen csésze egy teljes napra is elég.
Vágólapra másolva!

Sok ember küszködik azzal, hogy ha nem akar munka közben elaludni, több csészényi kávéra van szüksége, mint amennyit a szíve vagy az emésztőrendszere szívesen fogad. Miattuk kezdett bele a Nestlé egy kutatásba: svájci tudósokat kértek meg arra, hogy találjanak megoldást a problémára.

Imádjuk! Forrás: Ács Bori

A terv egy olyan kávé kifejlesztése, amely lassú felszívódású koffeint tartalmaz – az ébren tartó erő így a nap folyamán fokozatosan szabadul fel a szervezetben, állandó hatást kifejtve.

A módszert már régóta alkalmazzák a gyógyszeriparban,

ezért bíznak benne, hogy sikerrel járnak és nemsoká jelentkezhetnek az új termékkel. Ha sikerül, nem kevés pénzt spórolhatunk majd a napi kávéadagunkon.

Koffeinforrás Forrás: Zirig Árpád

Nem mindegy, mikor

Addig is érdemes odafigyelni, hogy mikor kávézunk, ugyanis egyáltalán nem mindegy.

Bár a reggeli kávézás be van betonozva a napindító rituálék közé,

a kutatók szerint pont ezzel érjük el, hogy a koffein ne úgy hasson ránk, ahogy szeretnénk. Az egész egy hormon miatt van: ez a kortizol, ami többek között az ébrenlétért felelős.

Kortizolt naponta háromszor – kora reggel, délben és este – termelünk. Ilyenkor az átlagosnál éberebbnek érezzük magunkat. Az ezekben az időszakokban fogyasztott koffein azonban megzavarja a rendszert: testünk a koffeinre hagyatkozik és kevesebb hormont termel. Ez az oka annak, hogy sokszor úgy érezzük, kávé nélkül lehetetlen feladat a felébredés.

A reggel elhamaradhatatlan kelléke Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Van azonban egy másik kellemetlen mellékhatás. A kortizolfelszabadulás idején fogyasztott koffein

előbb-utóbb toleranciát idéz elő bennünk.

Végül hoppon maradunk: a hormonjaink és a szokásos kávéadagunk is cserbenhagy minket.

De akkor mikor?

Ha tényleg azt szeretnénk, hogy hasson ránk a koffein, ráadásul bármiféle nemkívánatos hozadék nélkül, kávét legszerencsésebb délelőtt tíz és dél között, illetve délután kettő és öt között kortyolgatni. Aki más bioritmussal él, legalább azt tartsa be, hogy vár egy órát az ébredés és az első csésze kávé között. Mindez természetesen igaz az összes többi koffeintartalmú italra is.