Sok ember küszködik azzal, hogy ha nem akar munka közben elaludni, több csészényi kávéra van szüksége, mint amennyit a szíve vagy az emésztőrendszere szívesen fogad. Miattuk kezdett bele a Nestlé egy kutatásba: svájci tudósokat kértek meg arra, hogy találjanak megoldást a problémára.
A terv egy olyan kávé kifejlesztése, amely lassú felszívódású koffeint tartalmaz – az ébren tartó erő így a nap folyamán fokozatosan szabadul fel a szervezetben, állandó hatást kifejtve.
A módszert már régóta alkalmazzák a gyógyszeriparban,
ezért bíznak benne, hogy sikerrel járnak és nemsoká jelentkezhetnek az új termékkel. Ha sikerül, nem kevés pénzt spórolhatunk majd a napi kávéadagunkon.
Addig is érdemes odafigyelni, hogy mikor kávézunk, ugyanis egyáltalán nem mindegy.
Bár a reggeli kávézás be van betonozva a napindító rituálék közé,
a kutatók szerint pont ezzel érjük el, hogy a koffein ne úgy hasson ránk, ahogy szeretnénk. Az egész egy hormon miatt van: ez a kortizol, ami többek között az ébrenlétért felelős.
Kortizolt naponta háromszor – kora reggel, délben és este – termelünk. Ilyenkor az átlagosnál éberebbnek érezzük magunkat. Az ezekben az időszakokban fogyasztott koffein azonban megzavarja a rendszert: testünk a koffeinre hagyatkozik és kevesebb hormont termel. Ez az oka annak, hogy sokszor úgy érezzük, kávé nélkül lehetetlen feladat a felébredés.
Van azonban egy másik kellemetlen mellékhatás. A kortizolfelszabadulás idején fogyasztott koffein
előbb-utóbb toleranciát idéz elő bennünk.
Végül hoppon maradunk: a hormonjaink és a szokásos kávéadagunk is cserbenhagy minket.
Ha tényleg azt szeretnénk, hogy hasson ránk a koffein, ráadásul bármiféle nemkívánatos hozadék nélkül, kávét legszerencsésebb délelőtt tíz és dél között, illetve délután kettő és öt között kortyolgatni. Aki más bioritmussal él, legalább azt tartsa be, hogy vár egy órát az ébredés és az első csésze kávé között. Mindez természetesen igaz az összes többi koffeintartalmú italra is.