Jézuskát rejt a kalács annak, aki felismeri

kfc karácsony japán
A KFC-nek bejött a Japán karácsony
Vágólapra másolva!
Lehet ezt szépíteni, de a karácsony jórészt a finom ételekről és a bűntudat nélküli nassolásról szól. Tegyék félre a diétát, és merüljenek el a különböző országok ünnepi ételeiben. Kiderül, miért lehetetlen Japánban karácsonykor KFC-ben enni, mit jelent az a szólás, hogy a puding próbája az evés, és kik sütnek Jézus alakú kalácsot.
Vágólapra másolva!

A karácsony tele van szimbolikus ételekkel, amelyek jelentéséről már nem sokat tudunk, persze nem is okvetlenül biztos, hogy van nekik olyan – mindenesetre

akad pár fogás, ami végérvényesen összekapcsolódott a karácsonnyal.

Kicsit lendüljünk túl a saját országunkon, kultúránkon, és nézzük meg, mit esznek a világ többi részén.

A belgák szerint ezek a kalácsok a csecsemő Jézust formázzák Forrás: 355a/Flickr

Krisztus teste

Ezzel kezdünk, mert ennek láttán kikerekedett a kollégák szeme.

Belgium bejglije nem olyan konzervatív, mint a miénk:

a csecsemő Krisztust formálja eléggé modern formanyelvével. Az ország különböző részein teljesen más névvel illetik, ha ott járunk, és ki szeretnénk próbálni, a következő megnevezésekkel próbálkozhatunk: coquille, cougnou, cougnolle.

Ezzel a menüvel azért meg tudnánk békélni Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Diana Miller

A pulyka

Az angolszász országokban jellemzően pulykát sütnek szenteste. A kulturális gyarmatosítás pedig végzi a dolgát: mivel sokszor látjuk ezt a tévében és másutt,

nálunk is egyre jellemzőbb.

Mindezt VIII. Henriknek köszönhetjük, ő volt az első angol, aki szokást csinált a karácsonyi pulykaevésből. Előtte a fácánt és a vaddisznót preferálták.

Vacsora, ami megvéd a démonoktól

Németország egyik kedvenc karácsonyi étele a sült liba párolt káposztával. Nem egy könnyed menü, de a furfangos németek azt is kitalálták, hogyan védjék ki a fogyókúrázók kifogásait. A hagyomány szerint, akik nem lakik jól szenteste, azt démonok fogják kísérteni.

Belőlük nem lett vacsora Forrás: Biosphoto/© Jean-François Noblet / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Jean-François Noblet

Viszlát, Rudolf!

Akinek a karácsony összefonódott Rudolffal, az egy kicsit biztos rossz néven veszi, hogy az izlandiak előszeretettel vacsoráznak rénszarvashúst karácsonyeste. Ettől még bizarrabban hangzik a december 23-i menü. Náluk ez a böjt napja, amikor többnyire krumplit esznek erjesztett rájával.

Ez az étel olyan büdös,

hogy legtöbben inkább étteremben eszik, mert nem szeretnék, hogy a szag bevegye magát az otthonukba.

A KFC-nek bejött a japán karácsony Forrás: Samm Bennett/Flickr

Karácsonyra Kentuckyt!

Japán lakosságának kevesebb mint egy százaléka keresztény, a karácsonyból azonban ők sem maradnak ki. Ennek a fura együttállásnak biztosan köze van ahhoz, hogy övék az egyik legmeghökkentőbb karácsonyi vacsoraszokás is, a KFC-ből rendelt csirke. Mindez a gyorsétteremlánc egy túl jól sikerült 1974-es kampánynak köszönhető, amikor bevetették a

szlogent. Most ott tartanak, hogy az embereknek hetekre előre le kell adniuk a rendelést, ha KFC-s kaját szeretnének enni az ünnepek alatt.

Együnk az éjféli mise után is

Az egyiptomi keresztények a nagy lakomák hívei. Eleve nem egy könnyed ételt szokás tálalni karácsonyeste: fokhagymás báránypörköltet rizzsel és speciális kenyérrel. Az eszem-iszom két részletben zajlik, először vacsoraidőben, majd az éjféli mise után folytatódik.

Egy ünnepi ausztrál menü Forrás: Origo

Karácsonyi grill a szabadban

Nehéz elképzelnünk, pedig tekintve a mostani időjárást, már nem is vagyunk olyan távol tőle: Ausztráliában, bár ragaszkodnak a klasszikus karácsonyhoz, mindezt a meleggel kell összhangba hozniuk.

A szabadban való grillezés teljesen megszokott,

amit aztán az angolok kedvelt karácsonyi pudingja követ.

Így fest egy angol puding karácsonykor Forrás: manu/Flickr

Puding próbája az evés

Az angol puding kicsit tágabb jelentéstartománnyal bír, mint a magyar, mert például sós étel is lehet, és egy lisztet is tartalmazó, sült dolgot jelent. A karácsonyi kivitel azonban édes, és már a középkor óta része az ünnepi hagyományoknak. A szokás szerint ezüstérmét is szoktak belesütni, amit a megtalálója megtarthatott. Egyébként innen ered a puding próbája az evés szólás.