Főzze az ebédjét a mosogatógépben!

csirke mosogatógép
Vágólapra másolva!
Őrült konyhai kísérletbe fogtunk: csirkét és zöldségeket pakoltunk a mosogatógépbe, majd izgatottan vártuk, milyen ebédet főz nekünk - az eredmény minden várakozásunkat felülmúlta.
Vágólapra másolva!

Arra már régen rájött mindenki, hogy bizonyos alapanyagok tönkremennek a túlzottan magas hőmérsékletű kezeléstől. A hús kiszárad, a zöldség pépes lesz, állagát, karakterét is elveszíti, nem beszélve az ízéről. A főzés, párolás hőmérsékletét pedig nem olyan egyszerű kontrollálni, mint a sütését.

A legerősebb fokozat 65-70 fokot tud Forrás: Ács Bori

Erre a problémára nyújt megoldást a vákuumfőző, eredeti nevén sous vide gép, amelynek segítségével be lehet állítani a pontos Celsius-fokot, amin főzni akarunk, és egyenletesen azon a hőmérsékleten tartja a vizet. Ezzel az eljárással olyan állagú húsokat és zöldségeket lehet elkészíteni, amit semmilyen más módon nem érhetünk el. Persze hogy minden konyhai geek szeretné egyszer kipróbálni, de amíg nincs ilyesmi kéznél, van egy mosogatógépünk helyette.

Egy gép, ami 65-70 fokon is tud mosni, akkor miért ne lehetne vele szuvidálni?

Másnak is eszébe jutott már

Nem mi vagyunk persze az elsők, akiknek ez az eszébe jutott: rengeteg konyhai kísérletező magazin próbálkozott különböző ételek mosogatógépben való elkészítésével.

Csirke a befőttesüvegben Forrás: Ács Bori

Séfek is dicsérték a módszert, David Burke ebben a videóban egy teljes hálaadási pulykáról állítja, hogy a gépben gőzölte puhára. Egy olasz gasztroblogger, Lisa Casali foglalkozott eddig a legalaposabban a témával, könyvet is (Cucinare in lavastoviglie – Főzni a mosogatógépben) írt a mosogatógépes főzésről, bár ő nem a különleges végeredményt helyezte céljai középpontjába, hanem a megoldás energiatakarékos és környezettudatos aspektusait.

Míg te mosol, licsi-locs, málnát szed két kicsi bocs

Pont, mint a gyerekek kedvenc Nemes Nagy Ágnes-meséjében: míg a mosogatógép elmossa a vacsora és a reggeli után maradt koszos edényt, az ebéd is elkészül, anélkül, hogy energiát pazaroltunk volna a sütő vagy a tűzhely bekapcsolásával. Sőt még vizet is spórolunk, nem beszélve arról, hogy

ezzel a módszerrel kevesebb zsiradékkal készülnek majd el az ételek.

A mosogatógép programján beállítjuk a kívánt hőfokot, ami lehet 50-től kb. 70 fokig bármelyik fokozat a szerint, éppen milyen alapanyagokat akarunk elkészíteni, és kész. Mivel az ételek alacsony hőmérsékleten készülnek, kevesebbet veszítenek tápanyagtartalmukból is. Nem kell rá odafigyelni, hiszen tuti nem ég oda vagy fő szét.

Hogyan?

A zöldségek és húsok persze nem csak úgy, pucéran mennek a gépbe a koszos poharak közé.

Alufóliába csomagolva is mehet a gépbe Forrás: Ács Bori

A módszer hívei két metódust ajánlanak az alapanyagok hermetikus lezárásához: az egyik a vákuumtasak, amink nincs, a másik a befőttesüveg, ami viszont minden háztartásban akad bőven. Van olyan is, aki alufóliából készített tripla csomagolásban tette a húst a mosogatógépbe, ezt is ki lehet próbálni, bár ennél a módszernél elég nagy a kiszakadás veszélye. Ezek a tárolók arra is jók, hogy zsiradékot és fűszereket adjunk az alapanyagokhoz.

Na és a biztonság?

Mi van a maradék vegyszerekkel, amik a mosogatógépben keringenek? – hörög fel jogosan az olvasó. Lisa Casali ennek is utánanézett, mielőtt publikálta szokatlan témájú szakácskönyvét.

Mintákat vitt egy laboratóriumba

a mosogatógépben elkészített, de előbb gondosan hermetikusan záródó üvegekbe vagy vákuumzacskókba helyezett ételekből.

Csirke a mosogatógépben! Forrás: Ács Bori

A laboreredmények szerint a vizsgált mintákba

nem került semmilyen vegyszer vagy szennyeződés a mosogatógépből.

Persze nem a vegyszerektől lehet egyedül félni ezzel a módszerrel kapcsolatban, egyéb aggályok is felmerültek: elég magas-e vajon az a hőmérséklet a húsok számára, amit a mosogatógép nyújtani tud?

A módszer lelkes híve a már feljebb említett souse vide technológiára hivatkozott, amelynél hasonlóan alacsony hőmérsékletet alkalmaznak a hús elkészítéséhez, és amelyet sok étterem is előszeretettel használ. Mindazonáltal a Whirpool és a General Electric szóvivői azt mondták:

Leves, hús és köret

Mindennek ellenére elhatároztuk, hogy kipróbáljuk. Minket elsősorban nem az érdekelt, hogyan spórolhatnánk a saját időnkkel és a környezet energiaforrásaival, hanem hogy ezzel a módszerrel ki tudunk-e hozni valami újat ezekből az alapanyagokból. De ha már egyszer nekiálltunk, nem akartuk pazarolni az energiát, és rögtön egy majdnem teljes menüt kíséreltünk meg elkészíteni a mosogatógépben. Húst, zöldséget és rizst is tettünk a mosáshoz, hogy kimaxoljuk a napi lustaságot.

Roppanjon, és maradjon ízes

Azért esett a választás éppen a cukkinire és a brokkolira, mert ezek azok a zöldségek, amelyeknél viszonylag nehéz eltalálni a tökéletes készültségi fokozatot.

Csirkemell még nem volt ilyen puha a konyhánkban Forrás: Ács Bori

Az egyik pillanatban még keménynek tűnnek, a másikban viszont már szétfőttek. A brokkoli ráadásul főzés közben a színét is elveszíti. A zöldségeket enyhén sóztuk, kevés vajat tettünk hozzá, a cukkini pedig egy karika citromot is kapott útitársul.

A folyton kiszáradó csirkemell

Bár a legtöbben lazaccal és más halakkal szoktak kísérletezni a mosogatógépben, minket a csirke izgatott a legjobban: vajon alacsony hőmérsékleten tényleg csodákat lehet művelni ezzel a máskülönben könnyen kiszáradó és ízetlen fűrészporrá váló alapanyaggal?

A cukkini is jó lett Forrás: Ács Bori

A souse vide hívei állítják, hogy igen: a csirkemell ideális állagúra 65 fok körüli hőmérsékleten készül el körülbelül egy óra alatt. A mosogatógépünk legerősebb programja is éppen ugyanilyen, 65 és 70 fokos vizet használ. A csirke bőrét persze rajta hagytuk, hogy ízes maradjon a hús, bekentük egy kis vajjal, és enyhén sóztuk.

Mindkét csomagolási technikát kipróbáltuk: a csirke felét négy réteg alufóliába csomagoltuk, a másikat pedig hermetikusan záródó befőttesüvegbe tettük.

Kudarcok és sikerek

Az eredmények minden szempontból megdöbbentőek voltak. Az ételeket két programon át tartottuk a gépben - a cukkinit, mivel hamar puhul, már az első után kivettük, és annak elég is volt ennyi. A csirkemell kétszer másfél órát töltött a 65 fokos mosogatógépben. Egészen különlegesen puha, ruganyos, szaftos állagú lett, és teljesen megfőtt, nem maradt nyers - ez valódi sikerként könyvelhető el.

A csirkemell, ami omlik a szájban Forrás: Ács Bori

A bőrét azért egy forró serpenyőben néhány perc alatt megpiríthatja, aki akarja, hogy teljes legyen az élmény.

Az alufóliába csomagolt csirkét mintha egy kicsit készebbnek éreztük volna, mint a befőttes üveges társát,

ez valószínűleg valamivel hosszabb időt igényelt volna a gépben. A brokkoli egy egészen enyhe, gumis állagot vett fel, de alapvetően kemény maradt. A rizzsel semmi nem történt, mintha hő nem is érte volna, valószínűleg ezért javasolták a módszer hívei a kuszkuszt, de annak nem láttuk értelmét, hiszen máskülönben is csak forrázni kell, főzni nem. A cukkini viszont remek állagú lett, se nem túl puha, se nem kemény, pont, ahogy kell.

A csirke sikere fantasztikus távlatokat nyit: biztosan fogunk még kísérletezni a továbbiakban olyan alapanyagokkal a mosogatógépben, amik tökéletes készültségi fokozatát nehéz eltalálni.