Az alkoholos videócsatornájáról ismert Tipsy Bartender ötlete zseniális. Csak meg kell venni a legnagyobb tököt a boltban, kivájni, lyukakat vágni az oldalára, megölteni szárazjéggel és mehetnek bele a palackok.
A szárazjég világ egyik legszórakoztatóbb dolga – igaz, kevesen tudják, hogy valójában „szilárd halmazállapotú gáz”, amit a cseppfolyós szén-dioxid hirtelen térfogat-növelésekor keletkező szén-dioxid-hóból, vagy más néven szárazjéghóból állítanak elő préseléssel.
Izgalmas tulajdonsága, hogy -78,5 °C-on,
olvadás nélkül szilárd halmazállapotból rögtön gázállapotba megy át, kihagyja a cseppfolyós fázist.
Ezt nevezzük szublimálásnak. Az előállításhoz a gáz halmazállapotú CO2-t először nyomás alatt cseppfolyósítják, majd az atmoszférikus nyomásra történő hirtelen kitágulásakor létrehozzák a szárazjéghavat. Ezt tömbökbe, vagy szemcsékké préselik.
Remek hűtési teljesítménye vagy koptatás nélküli tisztítóhatása miatt iparilag is előszeretettel használják. A szárazjég hőszigetelt ládákban napi 3-10 százalék veszteség mellett akár 4 – 8 napig is eltartható. Nem könnyű venni, de Magyarországon is beszerezhető, a legkisebb kiszerelése 10 kg-os.
Van még pár nap: aki még a héten megszerezné az év bulimesterének megtisztelő címét, mindent megpróbálhat beszerezni!