Életmentő levesek húsz perc alatt

ramen leves
Minden benne van, ami kell
Vágólapra másolva!
Nemcsak krémleveseket, de igazán gazdag fogásokat is össze lehet rakni bő negyedóra alatt. Forró, fűszeres, vega és húsos, tésztás és tésztamentes levesek következnek gyors vacsorás sorozatunk aktuális epizódjában.
Vágólapra másolva!

A kinti szürke nyálka csak egyetlen dolog miatt jó, végre megint lehet leveseket szürcsölni, lehetőleg tűzforrón – az is fontos, hogy sokat azért ne kelljen előtte a konyhában robotolni. Az instant leveseket sajnos sem gyorsaságban, sem árban nem tudnánk felülmúlni, minőségben viszont elég könnyen. Erre tettünk kísérletet korábban ezekkel az ötperces levesekkel.

És még szép is Forrás: Ács Bori

Ha ennél valamivel, de nem sokkal, csak negyed órával többet tudunk szánni az ügyre, egészen rendkívüli dolgokat hozhatunk létre.

A leves az új hamburger,

ám ez végre egy olyan divat, aminek van értelme is, egyre több levesező, pho-ző, ramenező nyílik. Otthon is érdemes szokást csinálni a levesebédekből és levesvacsorákból. Ehhez gyűjtünk most ötleteket, és megmutatjuk saját kedvenc gyors leveseinket.

Hétvégén rákészülök, hétköznap kapkodhatok

Ahhoz, hogy tényleg gazdag, teljes értékű és izgalmas leveseket dobhassunk össze hétköznap esténként, kell némi előkészület. Elsősorban kis adagokban lefagyasztott húsleves vagy alaplé szükséges hozzá, amivel fel kell tölteni a mélyhűtőt.

Az alaplé csúcséttermi szintre emeli a leveseket Forrás: Ács Bori

Ez nem nagy munka, és egyszerre kb. 4-5 liter is könnyen előállítható, ami 4-5 különböző leveshez is elég lehet. Az alaplé lényegében egy enyhe ízű húsleves.

Készülhet csontból, nyesedékekből, aprólékokból és kevés leveszöldség szükséges hozzá.

Mi a csirkemellet csontostul vásároljuk, és miután a húst felhasználtuk, a megmaradt csontot a mélyhűtőben gyűjtjük. Ha összegyűlik egy levesnyi, főzünk belőle egy nagy lábos alaplevet, ami aztán literes kiszerelésben megy a fagyasztóba. Alaplé készítéséhez itt olvashatnak pontos útmutatót, de az egyszerűség kedvéért ide is beteszünk egy alapreceptet, amit mindenki úgy variál, ahogy neki jólesik.

Alaplé

Alapanyagok:

  • 3 kg csontos hús, csont (csirkefarhát, csirkemellcsont, karajcsont bármi)
  • fél kg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, hagyma)
  • kevés só
  • babérlevél, kakukkfű
  • 5 liter víz

A húst hideg vízben felteszem főni, majd mikor felforrt, hozzáadom a feldarabolt zöldségeket és a fűszereket is. Fedő nélkül, egészen alacsony lángon, gyöngyöztetve főzöm 2-3 órán át.

Leszűrve hűtöm, majd literes dobozokban fagyasztom.

Arányok minden krémleveshez

Minden zöldségből készülhet krémleves, nem nagy ügy, és gyorsan puhuló alapanyagokkal elég hamar megvan. A jó krémleves az arányokon és az ízek egyensúlyán múlik.

Csicseriborsó a betét a vöröslencse-krémlevesben Forrás: Ács Bori

Ne legyen sűrű, mint a bébiétel, de ne is legyen híg, mint a mosogatólé. Az ideális arány eltalálásához mi inkább sűrűre hagyjuk a levest, majd amikor elkészült, maradék alaplével állítjuk be tökéletesre. A teljesség igénye nélkül néhány zöldség, ami kb. 10 perc alatt megpuhul, így jó krémlevesalap lehet:

Csicseriborsós-vöröslencsés leves

Fűszeres, csípős, tökéletes Forrás: Ács Bori

Ez is krémleves, csak egy kis csavar van benne: a levesbetét csicseriborsó, ami nagyon jól megy a vöröslencséhez. Mindkét alapanyag elvan otthon a szekrényben, ehhez a leveshez semmilyen előkészület nem szükséges.

Alapanyagok:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg vöröslencse
  • 1 konzerv csicseriborsó (vagy kb. 200 gramm beáztatott, majd puhára főzött csicseriborsó)
  • 200 gramm passzírozott paradicsom
  • 1 liter alaplé
  • só, bors, őrölt római kömény, ízlés szerint szárított csili
  • olívaolaj
  • sűrű, görög joghurt

A hagymát apróra vágom, az olajon megpárolom. Megszórom a római köménnyel, ha csípősre szeretném, a csilit is hozzáadom, majd belekeverem a lencsét, és felöntöm az alaplével. Felforralom, majd alacsony lángon főzöm 10 percig, míg a lencse meg nem puhul. Hozzákeverem a paradicsomot és a csicseriborsót, majd további 5 percig főzöm. Tálaláskor görög joghurtot kanalazok hozzá.

Teljes étkezés egyetlen tálban: a ramen

Ne arra a téglalap alakú zacskóra gondoljanak a kis porzsákkal, az igazi ramen egészen más. Gazdag, ízes hús- vagy zöldségleves, és a tésztán túl rengeteg minden: ress zöldségek, lágyra főtt tojás és puha hússzeletek vannak benne.

Minden benne van, ami kell Forrás: Ács Bori

Nem mindig gyors műfaj, de kikísérleteztünk egy olyan verziót, ami valóban közel 20 perc alatt megvan.

Csirkés ramen

Alapanyagok:

  • 1 liter alaplé
  • olaj
  • 1 közepes csirkemell
  • 20 dkg gomba
  • 2 kocka kínai tojásos tészta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • hüvelyknyi friss gyömbér
  • csili
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 nagy sárgarépa
  • 2 nagy marék friss spenót
  • 4 tojás

Kevés olajon megpirítom a kockákra vágott csirkemellet, egy merőkanálnyi alaplevet öntök rá, és fedő alatt, alacsony lángon 10 percig párolom. Egy kis lábosban vizet forralok, amikor forr, beleteszem a tojásokat, és 7 percig főzöm.

Készül a ramen Forrás: Ács Bori

Mikor kész, hideg vízben hagyom őket lehűlni. Miközben a tojás és a csirke fő, előkészítek minden mást: a gombát felszeletelem – ha szárított gombát használok, előtte forró vízbe áztatom, a gyömbért és a fokhagymát lereszelem, a répát is lereszelem, a spenótot laskára vágom.

Ha a csirke puha, hozzáadom a gyömbért, a fokhagymát és a szójaszószt, majd felöntöm az alaplével.

Felforralom, beleteszem a gombát és a tésztát. 3 perc múlva elzárom alatta a lángot. A tányérokba rendezem a megpucolt tojásokat, a répát és a spenótot, ezekre merem a forró levest.

Minestrone – minden benne van

Az olaszok zöldséglevese is minimum két étkezést ér, főleg, ha szalonnával indítjuk.

Nagyon sok zöldséggel készül Forrás: Ács Bori

Elég sokféleképpen készülhet, minél többféle zöldség kerül bele, annál jobb, izgalmasabb lesz.

Alapanyagok:

  • 1 fej hagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 szál sárgarépa
  • 3-4 szál szárzeller
  • 1 konzerv hámozott paradicsom (idényben friss)
  • negyed fej kelkáposzta
  • 1 nagy marék fagyasztott zöldborsó (idényben friss)
  • 1 nagy marék fagyasztott bab (idényben friss)
  • 1 közepes krumpli
  • zsálya
  • 1 nagy kanál pesto
  • A tálaláshoz: balzsamecet, parmezán

A szalonnát felkockázom, kiolvasztom a zsírját, megpárolom rajta a hagymát. Felöntöm a paradicsommal, szétnyomkodom, sózom, és néhány percig rotyogtatom. A répát, a zellerszárat, a krumplit egyenlő kockákra vágom, és az alaphoz keverem. Felöntöm 1 liter zöldséglevessel, és 10 percig főzöm.

Parmezánt is reszelünk rá Forrás: Ács Bori

Hozzáadom a borsót, a babot, a zsályát és a pestót, kicsit megint megsózom, és további 5-10 percig főzöm, míg minden puha nem lesz.

Balzsamecettel, reszelt parmezánnal és fokhagymával bedörzsölt pirítóssal tálalom.

Mivel mi mindennap tudnánk levest vacsorázni, innen válogatunk további ötletekért, ha nem vágyunk húsra, de ha több időnk van, ezt a palóclevest is biztosan újrafőzzük.