Vágólapra másolva!
Magyar induló is van az idén harmadik alkalommal megrendezett Nemzetek Sajtversenyén. Tizenhét, a sajtgyártásban nemzetközileg is elismert ország tradicionális különlegességei versengenek a Magyarország Kedvenc Sajtja címért. 
Vágólapra másolva!

A szervező Szega Foods az országok nagykövetségeivel együttműködve választotta ki az indulókat. Idén a díszvendég Egyesült Államok sajtját is benevezték. A selejtezőre 2015. augusztus 24. és szeptember 8. között kerül sor, az első forduló után a verseny a 24. Budai Borfesztiválon (2015. szeptember 9-13.) folytatódik. Szavazatával mindenki beleszólhat a végeredménybe a nemzeteksajtversenye.hu oldalon.

Nemzetek sajtversenye, tizenhét indulóval Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ízletes csemegék

Ugyan a mai nyitónapon, a Budagyöngye üzletházban kiderült, hogy a tizenhét termék nehezen összehasonlítható, de a szervezők meglátása szerint egy közös mindenképpen van bennük: mindegyik igazi tejből készült.

Lelkesen kóstoltak Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Magyarországot a magyaralmási, tehéntejből készült Pater sajt képviseli. A fenyődeszkán, kéregérleléssel készült csemege igyekszik továbbvinni a térség több mint százéves hagyományát – amint Bodor Tímea, a cég képviselője elmondta, a csornai premontrei apátságtól segítséget is kaptak, hogy történelmi távlatból tudják megvizsgálni a lokális sajtkultúrát.

Bodor Tímea a Páterrel Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Régi ízek, új recept

A recept természetesen új, de a készítés során igyekeztek átörökíteni a hagyományokat, így a forgatás és a formába helyezés kézzel történik, akárcsak a sajtbevonat felvitele is. A Pater optimális fogyasztási hőfoka 15-20 fok között van – kóstolás közben meggyőző volt az édes és sós ízek közötti harmónia, valamint a diós-körtés aromák adta finom háttér.

Jó magyar sajt? Igen, létezik! Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Bognár Gábor termékgyártási koordinátor az Origónak elmondta: „Kevés az olyan élelmiszer, ahol ennyi mikroba határozza meg a végső ízt - akár százezer vagy millió fajta lehet egy köbcenti tejben. Nem véletlen, hogy ezek, valamint a klimatikus és térségi jellemzők miatt ennyiféle sajt ismert a világon. A modern gyártásban ez már irányítottan kerül a tejbe, hogy állandó, magas minőséget tudjunk termelni. Ehhez nem kell nagyüzem, idehaza is egyre több a kisebb, napi 5-30 ezer liter közötti mennyiséget feldolgozni képes cég dolgozik.”

Bognár Gábor félti a tejes ágazatot Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Pater karakteres, érlelése több hónapon át zajlik. Bodor Tímea hozzátette, nem akadály, ha a vevő odahaza még folytatja kicsit az érlelést a hűtőben – ez nem árt a sajtnak. Bognár Gábor kiemelte: „Igyekszünk elmozdulni a különlegességek irányába ugyanúgy, mint a zsírszegény termékpaletta kialakítása felé is. Idehaza nincs olyan hagyománya a kemény sajtoknak, mint mondjuk Hollandiában, Olaszországban vagy Belgiumban, ennek ellenére lehet és kell is a minőségre törekedni. Ha a nagyipar erre nem figyel eléggé, akkor a kis- és középvállalkozásoknak kell.”

Amerikai különlegesség Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony tejfelvásárlási árak rendkívül károsak az ágazat számára. A katasztrófa közeli helyzeten csak úgy tudunk segíteni, hogy több magyar tejterméket fogyasztunk.

A versenyen induló országok és nevezett sajtjaik

Olasz eredetű, mégis amerikai Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

USA - Sartori Merlot

Tehéntejből készült, Merlot borral érlelt sajt.

Ausztria - Mölltaler Almkäse

12 hónapig érlelt félkemény tehéntejes sajt.

A Belga sajt karakteres, egyeseknek túlságosan is Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Belgium - La Hervé á la Biére

Apátsági sörrel mosott kérgű eredetvédett sajt.

Az arany prága: nem csak sörhöz ideális Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Csehország - Zlatá Prahá

Félkemény, tehéntejből készült sajt.

Dánia - Danbo

Félkemény, érett, dán háztartási sajt

Retró csomagolással Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Egyesült Királyság - Red Leichester

Hagyományos tanyasi kemény sajt.

Az észtek büszkesége Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Észtország - Forte Classico

10 hónapos érlelésű, laktózmentes, félzsíros kemény sajt.

Meg kell ismerni a sajátos aromákat Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Franciaország - Comté

8-12 hónapig érlelt hagyományos tejüzemi, kemény sajt.

A görög juhsajt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Görögország - Kefalotiri

Hagyományos pasztörizálatlan juhtejes sajt.

Nem labda, sajt! Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hollandia - Edam Balls

4-10 hónapig érlelt, hagyományos nemzeti sajt

Az írek is híresek jó sajtjaikról Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Írország - Dubliner

Pasztőrözött tehéntejből készült, kemény sajt.

Jól fogyott a magyar sajt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Magyarország - Pater

Tehéntejből készült,röglyukas, kemény sajt.

Izgalmas karakter a Limburger Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Németország - Limburger

Hagyományos, tejüzemi, mosott kérgű sajt.

Óriási volt a Provolone Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Olaszország - Provolone

Hagyományos, tejüzemi, nyújtott masszájú sajt.

A gyerekek sem utasították el az új ízeket Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Portugál - Sao Jorge

Hagyományos, tanyasi, pasztörizálatlan kemény sajt.

A spanyolok sokszoros bajnoka Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Spanyolország - Idizabal

Hagyományos tanyasi, pasztörizálatlan kemény sajt.

Egy hagyományos svájci tétel Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Svájc- Appenzeller

3-8 hónapig érlelt, hagyományos tanyasi, kemény sajt.