Már járnak a sörüzemanyaggal hajtott autók

ÉLELMISZER sör sörcsap szórakozóhely TÁRGY Budapest, 2012. február 22.
Sört csapol magának egy vendég a Skanzenclub nevű „közösségi dohányzóhelyen” Budapesten, a Köztelek utcában. A szórakozóhely egy magánlakásban működik, ezért nem vonatkozik rá a dohány
Budapest, 2012. február 22. Sört csapol magának egy vendég a Skanzenclub nevű „közösségi dohányzóhelyen” Budapesten, a Köztelek utcában. A szórakozóhely egy magánlakásban működik, ezért nem vonatkozik rá a dohányzási tilalom. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Egy új-zélandi sörfőzdében rájöttek, hogy a gyártás melléktermékei felhasználhatók bioüzemanyag készítésére. Az ötlet februárban merült fel, öt hónappal később már sörre pörögnek az autók a szigetországban.
Vágólapra másolva!

A sörüzemanyag ötlete a DB Export nevű új-zélandi főzdében született meg, még az év elején. Simon Smith, a vállalat szóvivője a Vice magazinnak elmondta:

Öt hónappal később a Gull Petrol Station nevű benzinkutaknál már jelen van az új találmány, amely a Brewtoleum nevet kapta – ami magyarul körülbelül úgy hangzana, főzdekőolaj.

A gyártás folyamata Forrás: DB Export

A legújabb bioüzemanyag

a gyártás során fennmaradó élesztőből készül.

Ezt eddig kizárólag állateledel készítésére ajánlották fel, de mint kiderült, nagy mennyiség így is kárba veszett.

A DB Exportnál arra jöttek rá, hogy ez a melléktermék etanollá alakítható, ami a második generációs bioüzemanyagok egyik alapvető összetevője.

Peter Scales, a Melbournei Egyetem professzora elmondta: „A bioüzemanyagoknak két csoportját különböztetjük meg. Az első generációsok takarmánynövényekből, a második generációsok melléktermékekből készülnek”.

Etikai vonzatot kap a sörivás? Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bár a Brewtoleum nem hozza az első generációs minőséget, a kutatók szerint

az autók nagy részének teljesen megfelel.

Eddig közel 300 ezer liternyit állítottak elő, amely becslések szerint hat hónapra lesz elegendő – persze ez leginkább attól függ, az emberek mennyire kedvelik majd. A DB Export egyelőre bizakodó, a reklámvideójukat pedig mindenképp érdemes megnézni: