Legyen bátor: így készül a házi lángos

lángos
Vágólapra másolva!
Ha a vízpart helyett a fürdőkád és ventillátor mellett szeretnénk tökéletes strandérzéshez jutni ezen a nyáron, ez a lángos bolondbiztos receptje.
Vágólapra másolva!

A lángos iránt támadó hirtelen és csillapíthatatlan vágy nem olyasmi, ami halasztást tűr, viszont reflexszerűen hívja elő a nyár és a meleg. Ciki csak akkor van, ha a strandra nem jutunk el, sőt, jó lángosozó sincs a közelben. Bár elsőre sokaknak elég őrült ötletnek hangzik,

nem nehéz házilag lángost készíteni.

Nem kell hozzá különleges alapanyag vagy kütyü, csak liszt, víz és olaj. Közönség viszont nagyon is szükséges mellé, mert kis mennyiségben kár nekiállni.

Ha nyár, akkor lángos Forrás: Ács Bori

Ha már rászánják magukat, és odaállnak a forró olaj mellé, hívják át a rokonokat, barátokat és üzletfeleket, és

Az ideális lángos

Milyen az ideális lángos? Kicsi vagy nagy? Vastag vagy vékony? Középen vékony és ropogós, kívül vastag és puha? Vagy a lángos teljes területén váltakoznak a vastag, puha és a vékony, ropogós részek? Ez ízlés kérdése, jobb törzshelyeken külön kérni lehet, aszerint és olyanra, ahogyan szeretjük.

Sajttal, tejföllel Forrás: Ács Bori

Otthon ezt egyszerű elérni: mikor nyújtjuk a tésztát, figyeljünk a vastagabb és vékonyabb részek ízlésünk szerinti elosztására. Egyenletesen vastag így sem lesz, ezt a lángos tésztájának egyengetése, szigorúan ujjainkkal történő nyújtogatása közben szinte lehetetlen elérni, de nem is szükséges.

Ha tökéletesen egyenletes, az már nem is lángos.

Semmi bonyodalom

A lángos - ellentétben mindenféle tévhittel és keringő tuti csodarecepttel - egy teljesen egyszerű kenyértészta némi olajjal dúsítva. Se túldagasztani, se túlkeleszteni nem kell, csak összetételeiben olyan, mint a kenyér, elkészítésében nem: ha ugyanis túlkel, jobban megszívja magát olajjal, mikor sütjük. Az egyetlen nehézséget mindössze a tészta állaga okozza: a ragacsos tésztát nem könnyű egyenletesre lapogatni, mert minduntalan a kézhez ragad. Enyhén olajozott kézzel ez is egyszerűbb lehet.

Elfogy, mindig elfogy Forrás: Ács Bori

Alapanyagok - kb. 8 darabhoz

  • fél kg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 20 gramm élesztő
  • 3-3,5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só

A sütéshez:

  • 1 liter olaj

A tálaláshoz:

  • tejföl, reszelt sajt

A fokhagymás olajhoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél dl olaj

A langyos vizet egy mély, nagy tálba öntöm, belekeverem az élesztőt és a cukrot. Hozzákeverem a lisztet és a sót, nagy fakanállal vagy a kézi mixer spirálos dagasztókarjával összedolgozom. Mikor körülbelül összeállt, az olajat is hozzáadom. Ragacsos tészta lesz, de nem baj. Egy órát hagyom kelni, majd gombócokat formázok belőle. Serpenyőben felhevítem az olajat. A gombócokból olajos kézzel lepényeket formázok, és a forró olajba fektetem. Egy-két perc múlva, mikor az alja piros, megfordítom, és további egy-két percet sütöm.

Szeretik önök is? Forrás: Ács Bori

Tejföllel, sajttal tálalom, de a tökéletesen autentikus összhatásért fokhagymás olajat is készítek hozzá. A fokhagymagerezdeket durvára vágom, és az olajhoz adom.