Debreceni kutatók fogják vizsgálni a tokaji borokat

tokaji borozó
Vágólapra másolva!
A Debreceni Egyetem és Mád község vezetői megállapodtak, debreceni kutatók fogják vizsgálni a tokaji borokat. A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Mád polgármestere, Tatárka József régi vágyuknak nevezte, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét. 
Vágólapra másolva!

A polgármester elmondta, a Debreceni Egyetem segítségével

szeretnék bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait,

ami remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja.

Mád az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magába foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg - tette hozzá a polgármester.

A cél tudományosan alátámasztani a tokaji borok minőségét Forrás: Táfelspicc

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, az egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében a többi között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni: „Kutatóink azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak

számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepük,

ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések” – mondta a rektor. Az együttműködés keretében további turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, de az agrártudományokat és azélelmiszeripart is bevonják a közös munkába.

Tatárka József szerint a térségi gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében

a mádi önkormányzat szívesen támogatná egy közösségi főiskola létrehozását a településen.

A közösségi főiskola segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában: a térségben használt borászati technológiák speciális szaktudást igényelnek, ezért szükség van a megfelelően képzett munkaerőre.