Kerítésszaggatók a déli határon túlról

Burek
Vágólapra másolva!
Utánanéztünk, hol nyaralnak a legszívesebben a magyarok. Mivel az elégedett turisták ismérve a teli has és az üres pohár, összeszedtük, mit érdemes megkóstolni az általuk legkedveltebb országokban.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben Horvátországba utaztak a legtöbben turisztikai céllal: összesen 209 ezren. Feltételezzük, hogy az utazók nagy része nyári kiránduló volt, ezért kezdjük a hideg ételekkel. A horvátok marendának nevezik a tízórait – helyesebben a reggel kilenc és délelőtt tizenegy között elfogyasztott nem is reggelit, nem is ebédet. Ilyenkor legszívesebben egy kulen nevű csípős, fűszeres szalámit esznek Pag szigetről származó birkasajttal.

A horvátok fekete rizottójától ne féljetek

Dalmáciai különlegesség a fekete rizottó, amelynek színét a tintahal adja. Bizarrul néz ki, de igazi tengermelléki csemege. Roston sült sajttal és friss petrezselyemmel tálalják.

Készül a rakija Forrás: MTI/Vaszil Donev

Inni rakiját érdemes – persze erre nem csak Horvátországban van módunk, ugyanis ez a balkániak házi pálinkája.

Fekete-erdő tortát kizárólag Németországban

A második helyezett Németország, amely tavaly 195 ezer magyar turistának örülhetett. Kérdés, hogy egyik kedvenc ételükkel, a Currywursttel (azaz curryszószos virslivel) mennyire tudják kizökkenteni a gasztroélményekre pályázó utazókat. Maga a virsli elvileg jobb minőségű, mint itthon, de az igazi különlegesség a szósz. Hamburg, Berlin és más városok versengnek egymással, hogy melyikben készítik el jobban.

Fekete-erdő torta Forrás: Táfelspicc

Sznobériát csempészve az utazásba hallgassunk a helyiekre: szerintük Fekete-erdő tortát kizárólag náluk szabad enni. Ennek okát úgy hívják, Schwarzwalder Kirschwasser, azaz egy tipikus német meggylikőr. Javasoljuk, hogy egy németnek soha ne áruljuk el, nálunk akár meggykompót levéből és vörösborból is készülhet a torta. Korrekt receptünket itt találják.

Bár a magyaroknak a kóla, a gyümölcsök és a gyógynövények keveréke, azaz a csehszlovák Kofola sem igazán jött be, talán érdemes adni egy esélyt a németek kedvelt üdítőjének, a Spezinek. Utóbbi olyan, mintha a Coca-Colát és a Fantát házasították volna össze.

Mit kínálnak jó öreg szomszédaink, az osztrákok?

Sokáig voltunk együtt, mégsem vagyunk egyformák. 2014-ben 182 ezer magyar döntött Ausztria mellett. Az ő nagy kedvencük a Wiener Schnitzel, azaz a rántott hús. Ezt mi is szeretjük, csak nem klopfoljuk addig a húst, hogy lelógjon a tányérról. Biztosan van valami meleg, otthonos érzés abban, amikor egy ennyire megszokott ételt ehet az ember külföldön is.

Egy csésze fekete Forrás: SCANPIX/Paulina Westerlind

Ha Bécsben járunk, ne térjünk el az útikönyvek tanácsaitól, igyunk kávét. Tudhatnak valamit a helyiek, ha még kávépörkölési fokozatot is neveztek el városukról. Valóban szeretik megadni a módját: odafigyelnek mindenre, még a tejszín megfelelő zsírtartalmára is.

Nem hagyhatjuk ki, és az osztrákok sem szívesen tennék: fontos nemzeti étel még a Tafelspitz, azaz a főtt marhahús. A lényeg, hogy a főzés végén a húst kihalásszák a levesből, és különböző köretekkel tálalják: szósszal, rizzsel, burgonyával, zöldségekkel. Ez volt Ferenc József kedvence is.

Teli hassal tuicázzunk Romániában

A negyedik legkedveltebb célpont Románia, tavaly 155 ezren utaztak oda honfitársaink közül. Romániában jellemző, hogy sok krumplit esznek, ezért első helyen a krumplitokány jut eszünkbe. A gulyásra hasonlít leginkább, de úgy kell elképzelni, hogy a hozzáadott hús mennyiségét krumplival helyettesítik. Természetesen ez sem vegetáriánus étel, erről a szalonna gondoskodik. Savanyúsággal tálalják.

Ez is puliszka Forrás: Táfelspicc

A puliszka, azaz kukoricakása nem kizárólag az övék (az olaszok például polentának hívják), de ők nagyon szeretik. Előnye, hogy könnyen elkészíthető, és a végtelenségig variálható.

Ital terén a cujkát kell megemlíteni. Kerítésszaggató erősségű gyümölcspálinka, kóstolása előtt érdemes jót enni a fentebb említettek valamelyikéből.

Csehországban se csak sört igyunk

Tavaly 132 ezer magyar utazott Csehországba. Biztos, hogy közülük sokan sok sört ittak, így nézzük, mit érdemes enni. Sült-füstölt csülköt itthon is lehet kapni, ha máshol nem, a hentesnél. Valamiért azonban a csehek jobban értik ezt a disznótestrészt, mint bárki más. Kocsmákban is tálalják.

Ezért is érdemes Csehországba utazni Forrás: Zirig Árpád - Táfelspicc

Knédli, sült disznóhús, párolt káposzta az igazi cseh gasztroszentháromság. Sör mellé vagy anélkül is kiváló étel. A disznóhús ellenére mégsem nehezít el, ugyanis a könnyű knédli és az édeskés káposzta ellensúlyozza a zsíros lényeget.

És végül az étel, ami nemcsak sörkorcsolya, de szuvenírként is hibátlanul szállítható: az alamóci sajtocskák, azaz olomoucké syrečky. Jellegzetesen sárga és büdös sajt, amely kézművesebb bármelyik kézművesnek eladott sajtnál: a tej föléből készül, hozzáadott színezők, ízesítőszerek és stabilizátorok nélkül.

Tejtermékekben erős szlovákok

A csehek után a szlovákokat látogatjuk a legszívesebben, tavaly például 117 ezren. Ha arra járunk, kóstoljuk meg a fő nemzeti ételt, a bryndzové haluškyt, vagyis a juhtúrós galuskát. A szlovákok egyébként is jók a különböző tejtermékekben: ezért is jó ötlet kipróbálni egy ételt, amelyben szerepel juhtúró.

Bár az emberek nagy része azt hiszi, a juhtúrós galuska nem egyenlő a sztrapacskával. Igaz, hogy küllemre hasonlóak, a burgonyás galuska stimmel is, de a sztrapacskában szalonna helyett hús van, a juhtúró helyett pedig káposzta.

Majonézes tőkehalsaláta, azaz treska Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szlovákiában a legkisebb boltban is kapható tőkehalsaláta (Treska v majonéze). A minőség ingadozó, de a legrosszabb sem olyan, hogy ne lehetne boldogan megenni. A legjobbakban negyven százalék fölött van a haltartalma. Aki azonban otthon szeretné kipróbálni, annak van egy kiváló receptünk is.

Adjunk esélyt a görög konyhának

A hetedik kedvenc Görögország. Tavaly 97 ezer magyar utazott oda, hogy antik díszletek között kiránduljon vagy csak strandoljon. Ami a konyhájukat illeti, talán azt hisszük, ismerjük, mivel már kellőképpen unjuk a giroszt és a falafelt. Azonban ha ott járunk, érdemes ezeknek adni még egy esélyt. Biztosak lehetünk benne, hogy új univerzumok nyílnak előttünk: birka és kecskehús, halak, valóban friss zöldségek, tzatziki és egyéb, házi mártások, tisztességes sült burgonya, ropogós piták és így tovább.

Gyros másképp Forrás: Origo

A görögök szeretik a sajtot, és jók is az elkészítésében, felhasználásában. Szaganaki nevű ételük nem más, mint egy serpenyőben sütött sajtszelet. Jó alapanyagból persze könnyű jót csinálni. A szaganaki egyébként egy speciális, kétfülű serpenyő nevéből ered.

Kávés fagyit, jegeskávét Olaszországban

Olaszország a magyarok nyolcadik leglátogatottabb célpontja: tavaly 84 ezret vonzott. Amit rizikó nélkül ehetünk itt, az a fagylalt. Míg otthon alaposan ki kell kísérletezni, hol érdemes fagyizni, addig Olaszországban szinte bárhol.

Ugyanez igaz a kávéra is. Bárhol járunk, a legeldugottabb kis faluban is meg fogjuk kapni a minőségi feketét. Vannak persze szabályok, amelyekhez ragaszkodnak, de turistaként eldönthetjük, hogy be akarjuk-e tartani őket: például hogy kapucsínót inni délután elég ciki. Néha viszont elég hülyén néz ki, amikor egy nyilvánvalóan külföldi ember elkezd úgy csinálni, mintha helyi lenne, és ismerné a szokásokat. Kávézzunk nyugodtan úgy, ahogy jólesik.

Nyáron mi mást? Fagyit Forrás: Follow up Agency

A pizzát unalomig ismerjük, ráadásul nyomokban már nálunk is lehet kapni egészen „olaszos” kivitelben. Ehelyett próbáljuk ki inkább a focacciát – ez leginkább lepénynek néz ki, amelyet a bátrabb nagymamák pizzaként próbálnak eladni a családnak. A tésztába gyakran gyúrnak olívabogyót, a feltét változó lehet, de általában friss zöld fűszereket és paradicsomot tartalmaz.

Ismerjük és mégsem a szerb konyhát

A kilencedik a sorban újra egy szomszédos ország, Szerbia. Tavaly 72 ezren döntöttek úgy, hogy nem kell okvetlenül messzire utazni egy kis izgalomért. Pláne gasztronómiai értelemben.

Ajvárt, azaz paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült mártást nálunk is lehet kapni a boltban, de valószínűleg senki nem lepődik meg, ha azt mondjuk, ez nem ajvár ahhoz képest, amit szerbiai piacokon lehet kapni.

A szerbek rétese, a burek Forrás: Táfelspicc

A burekkel hasonló a helyzet, mint sok más balkáni itallal, étellel: nem lehet egyetlen nemzethez sorolni. Ez persze egyáltalán nem fontos. Leveles tésztája miatt a réteshez hasonlít, és ennek is van édes és sós változata is. Péksége válogatja, de általában zsírosabb az előzőnél. Saját receptünket itt olvashatják.

Tipikus húsos ételük a csevapcsicsi, amit a hazai konyhában a fasírthoz tudnánk hasonlítani. Lényeges különbség azonban, hogy a csevapcsicsibe nem raknak zsemlét, rizst vagy zabpelyhet; kizárólag apróra vagdalt vagy darált hús fűszeres keverékéből áll össze.

Nagyon finom gyümölcspálinkát Szerbiában is ihatunk. Szezonon kívül ajánljuk a turiai kolbászfesztivált is, erről itt láthatják fényképes tudósításunkat.

Felejtsük el a gyorsbüfék világát, a török konyha fantasztikus

Törökország kedvelt turistacélpont Magyarországon: 2014-ben 46 ezren értettek egyet ezzel. Városaink tele vannak török gyorsbüfékkel, mégis ferde kép él a fejünkben a török konyháról. Ha már náluk járunk, próbáljuk meg ezt korrigálni. Kóstoljuk meg például a gözlemet, a sós lepénykenyeret. A feltét nem felülre, hanem töltelékként kerül a tésztába: létezik többek között spenótos, húsos, fetás, tojásos, sajtos verzió is.

Lépjünk túl a baklaván, próbáljuk ki a katmert. Semleges ízű tésztáját – amely valahol a rétes és a palacsinta között helyezkedik el – kellemesen édes krémmel és darált pisztáciával töltik meg. Receptünket itt találják.

Katmer, egy csodás török édesség Forrás:Ács Bori

A törökök egyik nemzeti itala az ayran, ami nagy meglepetésünkre nem alkohol. Ez egy hideg, joghurtalapú, sózott ital. Szeretik, mert tápláló és nagyon jó frissítő is egyben. Törökországban még a McDonald's és a Burger King is feltette az itallapra.