Vágólapra másolva!
Idén tavasszal megújul a Szerencsi kakaó csomagolása, ezzel egy időben pedig egy magasabb kakaóvaj-tartalmú termék is megjelenik. 93 év óta most először vállalkoztak ekkora újításra.
Vágólapra másolva!

Mivel a fogyasztók egyszerűen „cicás kakaóként” ismerik a Szerencsit, a figura megújítását komoly kutatás előzte meg. Az országos reprezentatív kutatás eredménye alapján született meg az új csomagolás: „a megújult, megfiatalított cicával azt szeretnénk kifejezni, hogy egy majdnem 100 éves márka is lehet modern, innovatív, és emellett megőrizheti mindazt az értéket, amelyet a magyar háziasszonyok megszoktak és szerettek benne. Hiszünk abban, hogy továbbra is sokak kedvence marad a cicás kakaó” – mondta el Szabó Andrea, a Szerencsi kakaó márkamenedzsere.

Szerencsi kakaó, amilyen régen volt Forrás: Origo

Az új csomagolással egy időben a meglévő 10-12 százalékos kakaóvaj-tartalmú kakaópor mellé új termékként egy 20-22 százalékos változat is a boltok polcaira kerül. Kakaóvaj-tartalom szerint ugyanis többféle kakaót különböztethetünk meg, amelyek különböznek egymástól ízükben és színükben is. A leggyakoribb a 10-12 százalékos, amely kitűnő választás a hétköznapi sütemények elkészítéséhez.

Ilyen volt, ilyen lesz Forrás: Szerencsi kakaó

A Szerencsi 20-22 százalékos kakaóvaj-tartalmú termék, a zsírszegény kakaópornál sötétebb színt, intenzívebb illatot és aromát ad a süteményeknek, ezért leginkább a különlegesebb, alkalmi sütemények elkészítéséhez választják.

Színkülönbség a szerencsi sütikben Forrás: Szerencsi kakaó

Tíz tény a kakaóról

1. Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és az Orinoco vízrendszerének ártereiről származik.

2. Virága halvány rózsaszínű.

3. A virágok délután nyílnak ki, és egész éjszaka nyitva maradnak.

4. Amerikában a bennszülöttek már régóta ismerték a kakaófát, magját tápszernek és pénznek egyaránt használták. A termesztését a maják kezdték el i.e. 1500 körül.

5. Mire Cortez katonái megérkeztek Mexikóba, a kakaó elterjedési területe sokszorosa volt eredeti őshazájának.

6. A legenda szerint a kakaó volt az aztékok szent madara, a kvézál eledele.

7. A kakaóbab jóval az európai invázió után is fizetőeszköz maradt.

8. A maják, később pedig az aztékok és az inkák már négyféle kakaóitalt ismertek. Ezek egyike a sokoatl vagy más néven habos víz, amit kakaóból, kukorica- vagy maniókalisztből, mézből, vaníliából és vízből készítettek, emellett cukorral, fahéjjal és ánizzsal ízesítettek.

9. A magvakat borító fehér terméshúst csemegeként ették, a termés más részeiből használati tárgyakat és szereket (terméshéj → kanalak, pohár, edények; levelek → háztető; kakaóbab → gyógyszer) gyártottak.

10. Európába a spanyolok hozták be a kakaót, és innen került tovább Afrikába, Ázsiába.