Megkóstoltuk az év kenyereit

Magyar Pékszövetség termékverseny
Vágólapra másolva!
Kíváncsiak voltunk, megújul-e a magyar sütőipar, lesznek-e a boltokban őrjítően finom kenyerek és egyéb csemegék. Sajnos nem merünk őszintén igent mondani.
Vágólapra másolva!

A Magyar Pékszövetség, amely a magyar sütőipar érdekképviseletét látja el, ötödik alkalommal rendezett országos termékversenyt. A Fővárosi Művelődési Házban május 21-én megkóstolhattunk néhányat a győztes termékek közül, beszélgettünk pár díjazott pékáru megalkotójával, és megtudtuk: a jó termék az, amit a vevő megvesz. Számba vettük a kitüntetettek főbb, meghatározó összetevőit, és leírtuk a teszteléskor tapasztalt személyes véleményünket is.

A Magyar Pékszövetség védjegye

A védjegy a vásárló számára igyekszik megkönnyíteni a pékségek közötti eligazodást - mondta Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke. Azok a pékségek rendelkeznek a védjeggyel, melyek bizonyítani tudják, hogy magyar búzából készítik a termékeiket, magyar munkaerővel dolgoztatnak, és betartják a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait.

A díjazottak asztala Forrás: Ács Bori

Ma körülbelül 500 pékségnek van védjegye, számukra egységes logót terveznek, sőt, egy pékségkereső portált is fejlesztettek, hogy segítségével a fogyasztó az egész országban megtalálhassa a program résztvevőit.

A verseny kategóriái

Az V. Pékáru Seregszemle több kategóriában fogadta a nevezéseket: Szent István-napi kenyér, reform-innovatív kenyér, töltött sütemény, egyéb sütemény. A győzteseket az alak, a héj, a bélzet, a szag és az íz vizsgálatával határozták meg - a három legjobbnak ítélt termék között nem állított fel rangsort az ötfős zsűri.

A Magyar Pékszövetség termékversenye – íme, a díjazottak Forrás: Ács Bori

Háromféle kenyeret és a péksütemény kategória győzteseit sikerült megkóstolnunk:

A Szent István-napi kenyér

A Pedró pékség tönkölyös kenyere háromféle búzalisztből, hosszú érésű kovászos eljárással, adalékanyag nélkül készült.

A Vela Kft. Tirpák rozskenyere rozs- és búzaliszttel sült, ugyancsak kovásszal és adalékanyag-mentesen. Egy átlagos kenyér, se a búza, se a rozs íze nem jellemző, a héj nem különösebben ropogós.

A hevesi parasztkenyér Forrás: Ács Bori

A Kurdy Família hevesi parasztkenyere lett a legjobb. Hosszú érlelésű kovásszal készült, adalékanyag-mentes kenyér, búza és rozsliszt felhasználásával sütötték. Ez a kenyér pont olyan, amilyet klasszikus magyar fehér kenyérnek hívunk: ropogós héjú, nagyon puha belű fehér kenyér, amely másnap is ugyanolyan puha maradt.

A reform-innovatív kenyér kategória

Az Európa Pék magvas durumrozs cipója, amely búzalisztből és durumrozslisztből készült, hétféle áztatott maggal.

Ez egy sváb rozskenyér Forrás: Ács Bori

A Pedró pékség sváb kenyere, amely kétféle rozslisztből, búzalisztből és kovászmaggal készült. A gyártó képviselője erről a kenyérről azt mesélte: mivel nagyon nagy százalékban tartalmaz rozslisztet, és rozskovásszal készül, nagy a vízfelvevő képessége, és sokáig puha marad. Így igaz,

még harmadnap is puha volt a kenyér,

amelyet hazavittünk. Igazi, erősen rozsízű, enyhén savanykás, kicsit édeskés rozscipó rendesen rusztikus héjjal.

Kurdyék kenyerei Forrás: Ács Bori

A Kurdy Família tökmagos-zelleres rozskenyere: ebben a rozs-és búzaliszten túl tökmag és reszelt zellergumó is található, ugyancsak kovászmaggal készült.

Töltött péksütemény kategória

Második fogás - Kemence Sütőipari Kft.: A leírás szerint élesztő nélküli, margarinnal készült leveles tésztával, belül krémsajttal, vajjal, kolbásszal, kaporral és friss bazsalikommal, medvehagymával készült.

Nem egyszerű megenni Forrás: Ács Bori

A színpadias látványú sütemény állva-sétálva nehezen fogyasztható, pedig ez egy péksütemény esetében fontos lenne. A muffin formájú töltött leveles tészta tetején egy koktélparadicsom ül, rajta édeskés bevonat, ez ragasztja a süteményre. Először tehát ezt kell eltávolítani, ennek tetejéről leszedni a szárat, megenni, és csak ezek után haraphatunk bele a pékáruba.

Nem sajnálták belőle a tölteléket,

ezért mindenfelé szétkenődik az arcon evés közben, ettől függetlenül valóban tartalmas, bár nagyon-nagyon sós ízű. A medvehagyma nem szerencsés választás, hiszen ez egy olyan fűszernövény, amely tényleg csak frissen jó.

Kung-fu Panda az asztalon Forrás: Ács Bori

Kung-Fu Panda - Pedró Pékség: a leírás szerint margarinnal, tojással készül, a töltelék mogyoróból és karamellből áll. Egyáltalán nem rossz ötlet a mogyoró és a karamell együtt, de a sütemény tésztája olyan porhanyós, morzsálódó, és olyannyira sok a töltelékhez képest, hogy

a végeredmény egy igen száraz, egyhangú élmény.

Nincs túlzsúfolva Forrás: Ács Bori

A karamell inkább csak cukorízű, mogyoróból pedig csupán 1-2 törmelékdarabbal találkozunk.

Meggyes csokis párna - Európa Pék: a leírás szerint margarinnal, tojásporral, tejporral készül, tölteléke krémes meggy, fahéj, margarin és porcukor felhasználásával készül, felülete zsemlemorzsa.

Csokis-meggyes párna, kevés csokival Forrás: Ács Bori

A réteges péksütemény tésztacsíkjai között inkább cukros, mint csokis, ízében erősen margarinos krém érezhető. A meggy csak néhol, egy-egy centiméteren bukkan fel, és ott sem meggyízű, egyszerűen csak savanyú. A tetején nagyon sok morzsa található, ami elméletben jó ötlet lenne, ha a párna igazán puha lenne és szaftos, de sajnos annyira mégsem az, hogy morzsával kéne ellensúlyozni,

ezért szárazzá teszi a sütemény összhatását.

Egyéb péksütemény kategória

Tüzes Tallér - Kemence Sütőipari Kft.: a leírás szerint lisztből, sajtból, vajból, dióból, mandulából, tojással készül, és cayenne bors ízesíti.

A tüzes tallér Forrás: Ács Bori

Egy valódi egyéniséggel rendelkező étel ez, csak nem péksütemény, hanem egy nagyméretű keksz. Végre érezhető, hogy vajat használtak hozzá, az állag kellemesen omlós-ropogós, a magvak és a sajt íze remek együtt. A szélén körben található vastag réteg cayenne bors kissé tömény, szétéget nyelvet, torkot és gyomrot is, talán szerencsésebb lett volna belekeverni a tésztába. Kifejezetten felnőtteknek tervezték ezt a terméket.

- árulta el a titkot a cég vezetője.

Egy hagyományos pogácsa Forrás: Ács Bori

Házi pogácsa - Pedró Pékség Kft.: a leírás szerint tejjel, sajttal, túróval és vajjal készült. A gyártó képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a pogácsát a környékbeli falvak háziasszonyainak kedvenc házi receptjeiből kiindulva fejlesztették ki, és kizárólag természetes alapanyagokat használnak hozzá. Szerintünk

ugyanaz a porhanyós tésztájú, morzsálódós, egyhangú, jellegtelen pogácsa, amit minden büfében kapni, meg lehet enni, de aztán el is lehet felejteni azonnal.

Pátkai pogi - Pedró Pékség Kft.: leveles tésztával és sütőmargarinnal készült, tej, tojáslé és tejföl is van benne. A termékkel kapcsolatban a pékség képviselője elmondta: 12 éve, a cég indulása óta ez az egyik legnépszerűbb termékük, nem volt kérdés tehát, hogy ezt nevezik a versenyre. Hosszú érleléssel készül, a tésztája legalább 6 órát tölt a hűtőben. Ez a pogácsa valamivel izgalmasabb, hiszen valóban leveles felépítésű, bár megint érthetetlen módon margarinnal készült, ez pedig erős bélyeget nyom az állagra, de főleg az ízre.

Hamm, bekapjuk Forrás: Ács Bori

Miért margarin? Miért tojáspor?

A tapasztalatokat összesítve a versenyben győztesként befutott kenyerek valóban jó minőségűek voltak, finomak és tartósak.

Remek, hogy nem használtak az elkészítésükhöz adalékanyagokat.

Hiányoltuk viszont a bátrabb kísérletezést és a játékot az állaggal, a puhasággal és a héj karakterével, nem beszélve az ízesítésben rejlő kihasználatlan lehetőségekről.

A péksüteményeknél nem értjük, miért tojásporral és tejporral készítik sok helyen a pékárukat a természetes alapanyagok helyett? Miért margarint használnak, mikor az nem tudja azt az állagot és ízt kihozni a tésztákból, amit a vaj igen?