A kínai borászok lenyomták Franciaországot

Kínai bor
Vágólapra másolva!
Kína lenyomta Franciaországot: azt már megszoktuk, hogy a sajátosan fejlődő ázsiai ország rendre maga mögé utasítja a világot, de előnyük már az olyan archaikus szegmensekben is megjelenik, mint a borászat.
Vágólapra másolva!

Mivel az ország földrajzi adottságai tökéletesek ahhoz, hogy szőlőt termesszenek, az elmúlt három évtizedben hihetetlen pénzt fektettek az ágazatba. Nem csak a legjobb európai és amerikai gépeket vették meg, hanem a szakembereket is - többek között a magyar Ruppert Ignác is segít nekik. Helyi borászok új generációját nevelték ki – ha valamit komolyan gondolnak Kínában, akkor azt nagyon.

A Nemzetközi Bor és Szőlő Szervezet, vagyis az Organisation of Vine and Wine (IOVW) szerint 800 ezer hektárnyi telepítésükkel leelőzték a franciákat és felsorakoztak Olaszország mögé, ami azt az érdekes helyzetet eredményezi, hogy a világ két legöregebb borkultúrája áll egymás mögött.

Kínai bor? Miért ne? Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller

Ugyan Kínáról azt hinnénk, hogy a nyolcvanas évek óta foglalkoznak borászattal, de ez tévhit: már több mint négyezer éve jelen van a szőlészet, csupán a hangsúly nem ezen volt. Az első komoly pincészet alapkövét viszont 1892-ben, Shandong tartományban rakták le. Chang Yu, Kína legrégebbi borászatának alapítói között állítólag fontos szerepet játszott egy osztrák vincellér, bizonyos Max von Babo, aki a borászati technológiát és a tudást vitte oda. Mostanra több mint ezer pincészet dolgozik azon, hogy ellássák a helyi piacot, és megpróbálkozzanak az exporttal is. A témáról bővebben itt olvashat.

A mennyiségi táblázatban viszont még mindig a franciaországi termesztők vannak legelöl 46,7 millió hektoliterrel. A 2013-as rekordév után a tavalyi gyenge visszaesést mutat, hiszen 291 millióról 279 hektóra esett vissza a globális termelés – a szakértők szerint ez még mindig egy erős, átlagos évnek számít. A borban óriási pénzek vannak: 2014-ben 26 milliárd euró, vagyis 7878 millió forintot tett ki a szakághoz kapcsolódó forgalom.