A húsvéti tojás veszélyes is lehet

Húsvéti tojás kifújt tojás kész
Tessék, kész a kifújt tojás
Vágólapra másolva!
A húsvéti tojásfestés egyrészt hagyomány, másrészt igazi családi örömforrás: a gyerekek élvezik vele a bíbelődést, a felnőtteket elvarázsolja a kicsik lelkesedése. Néhány dologra azonban figyelni kell, hogy semmi se árnyékolja be az ünnepet!
Vágólapra másolva!

Fontos, hogy friss tojást vegyünk – mivel ilyenkor megnő a fogyasztói igény, olyan tételek is a boltokba kerülhetnek, amelyeket már nem kéne megenni. Vásárláskor mindig nézze meg a termék jelölését. Ha szükséges, vigyen szemüveget vagy nagyítót. Érdemes magyar tojást venni, támogatjuk a hazai termelőket, másrészt megnyugtató, hogy az áru nem utazott országokon keresztül, ki tudja, milyen szállítási és tárolási körülmények között.

A dátum fontos

Véletlenül se vegyen lejárt élelmiszert, sérült vagy szennyezett csomagolású tojásokat – csak azokat tegye a kosarába, amelynek minőségét és jelölését megfelelőnek találta. Egészsége szempontjából fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon. Kötelező a minőségmegőrzési idő feltüntetése!

Húsvéti dísz Tenkéné Melegh Ildikó nyíregyházi otthonában Forrás: MTI/Balázs Attila

Ha a termék közeli lejárati idejű, jól gondolja át, mikor szeretné felhasználni. Mindegyiken szerepelnie kell a külön számjelnek, amely a tartási technológiát (0-biotartás, 1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces ólból származik), a származási ország betűjelét és a termelő regisztrációs számát mutatja. A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad forgalmazni, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosítóját és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni.

Hogyan fessünk tojást?

A repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestésre. Vizsgálja meg a felhasználni kívánt darabokat, majd főzze keményre. Gyorsan hűtse le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve. A festéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat használjon. Textilfestéket és egyéb vegyi anyagokat tojásfestésre nem szabad használni, csak ha dísznek, nem étkezési célra készítjük őket!

Írókával díszített tojások Gálné Csizmadia Anikó hímestojás-festő, népi iparművész orosházi otthonában 2015. március 31-én. A tojásokat erdélyi motívumokkal díszíti a népi iparművész. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Veszélyes a tojásfesték?

Simonné dr. Sarkadi Lívia, a Corvinus Egyetem Élelmiszerkémiai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezetője kérdésünkre elmondta, hogy „ha megbízható helyen, ismert gyártótól, engedélyezett tojásfestéket veszünk, nem lehet baj: ezek a színezékek nem okoznak egészségi problémákat még akkor sem, ha a héjon átszívódva megszínezik a fehérjét.

Számos természetes anyag használható tojásfestésre, ezekhez is nyúlhatunk, hiszen beváltak, nem mérgezőek: a vöröshagyma, a lilakáposzta vagy a cékla régóta alkalmazott és bevett színezőanyagok. Inkább ezekhez nyúljunk, mint azonosítatlan, nem ellenőrzött, piacon vett porokhoz.”

Melyek a természetes színezőanyagok?

Piros: Reszelt vagy apró kockára szeletelt céklát főzzön össze egy kevés ecettel. Attól függően, hogy mennyi ideig áztatja a tojásokat, erősebb vagy halványabb lesz a szín.

Kék: Az apróra szelt lilakáposztát főzze fél óráig. Ha kihűlt, harminc percre tegye bele a tojásokat.

Lila: 5-6 lilahagyma külső héját főzzük harminc-negyven percig; harminc percig hagyja benne a tojásokat.

Sárga: 3-4 piros alma héját főzzünk 20-25 percig, ennek eredményeként sárga festőlevet kapunk. Tegyük a tojásokat a hideg festőlébe. Ha nincs alma, sáfránylé vagy körömvirágfőzet is alkalmas.

Barna: Több fej vöröshagyma külső héját főzze fél óráig, majd a langyosra hűlt lében áztassa harminc percig a tojásokat.

Zöld: Csalánleveleket leforrázva is festhetünk, halványzöld színt adnak a tojásnak fél óra áztatás után.

Magyar címerrel díszített tojást mutat Gálné Csizmadia Anikó Forrás: MTI/Rosta Tibor

Hogyan tartsuk?

A festett főtt tojás 5°C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Ha a gyerekei kedvéért eldugja őket, kellő körültekintéssel járjon el. Kerülje azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet. A tojást hűtés nélkül legfeljebb két órán keresztül tárolja szobahőmérsékleten. Ha ez nem valósítható meg, tekintse dekorációnak, ne egye meg.

A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert baktériumok lehetnek rajta. Ha tojást fújna, jusson eszébe: ételmérgezések okozói lehetnek a tojás héján. Ezen túl sem árt az óvatosság: felhasználás előtt nem kell megmosni, hiszen így megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege: a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett, próbálja meg szárazon megtisztítani – ha mégis szükséges a vizes tisztítás, csak közvetlenül felhasználás előtt fogjon hozzá, majd alaposan öblítse le. Mindig friss árut használjon; ezt ellenőrizheti vízbemerítéssel is. A friss lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén.

Erdélyi motívumokkal díszített tojások Forrás: MTI/Rosta Tibor

A krémekkel óvatosan

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal ajánlása szerint krémekhez, majonézhez csak teljesen frisset használjon. Feltört állapotban ne tárolja, mielőbb használja fel. Olyan süteményt, amelynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja.

A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró, 75°C feletti legyen. A rántottát is addig kell sütni, míg meg nem szilárdul, hiszen az alapos hőkezelés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A főzött tojásos, azaz sárga krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és a kész süteményt, mint a krémes és a képviselőfánk hűtőszekrényben tárolni.

Hogyan tároljuk?

A Nébih ajánlása alapján tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet.

Dekupázsolni is lehet Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani - ezekben ugyanis a baktériumok már felszaporodhatnak. Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan! Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni.