A skót whiskyt lenyomták az ázsiaiak

Kavalan
Vágólapra másolva!
Azt már rég tudjuk, hogy a skótok elvesztették a whisky-királyságukat. Előbb Japán nyomta le őket, de most oldalról becsúszva egy ismeretlen tajvani cég is.
Vágólapra másolva!

Az idei World Whiskies Awardson, azaz a világ egyik legrangosabb versenyén a Kavalan Solist Vinho Barrique nyert, amely a Jilan régió King Car főzdéjének a remeke. A zsűri kiemelte a döbbenetesen sikeres ízharmóniát, a bourbon hagyományos ízébe keveredő tejcsokoládés aromákat. A zsűri marcipános, gyümölcsös és diós élményekről is beszámolt, kiemelve, hogy az egységességet és a könnyedséget.

Kavalan, a világ legjobbja Forrás: allthingswhisky.com

Amerikai tölgyfahordóban érlelték, melyek érdekessége, hogy előtte minőségi csúcsborokat tartottak benne – a szakértők szerint ennek is köszönhető a komplex, semmihez sem hasonlítható íze. Tajvanban nincs nagy hagyománya a whiskynek – a Kavalant is csak 2005-ben alapították, máig az elsők és egyetlenek a szigeten.

Alwynne Gwilt párlatszakértő szerint: „ez egy fantasztikus ital, megérdemli az elismerést. Csodálatos nézni, hogy a világon egyre több helyen képesek minőségi whiskyket gyártani, melyek abszolút versenyképesek. Annak ellenére, hogy a Kavalan új márka, ízben gazdag, komplex és izgalmas. Tény, hogy tajvani győzelem sokakat meglepett, de ez része annak a trendnek, ami azt eredményezi, hogy tasmaniai, dél-afrikai vagy svéd whiskyk kapnak helyet a polcokon a hagyományos skót, ír, japán és amerikai tételek mellett.”

Megkóstolnánk a Kavalant Forrás: Kavalan

A trendet megerősíti, hogy a novemberben kiadott, több mint 4500 tételt pontozó whiskykalauz, a World Whisky Bible egyedülállóan magas, 97,5 ponttal (a maximális adható pont 100) szintén nem skót, hanem japán whiskyt emelt az első helyre. Ennél sokkal meglepőbb, hogy a kalauz első öt tétele között egy skót sem található.