Fogalmunk sincs, mennyit eszünk

zöldségek diéta
Vágólapra másolva!
„Energiaegyensúly mérések: Amikor a valami egyáltalán nem több, mint a semmi” címmel jelent meg egy publikáció, amely szerint forradalmasítani kell a dietetikában jelenleg elterjedt kutatási módszereket, különben nem jutunk egyről a kerttőre.
Vágólapra másolva!

David Allison egy Nature Magazinban publikált cikke nem kevesebbet állít, mint hogy az dietetikai kutatásokban évtizedek óta használt kutatási módszer annyira rossz, hogy ha az eredményeket kidobnánk a szemétbe, és újrakezdenénk, nem lennénk sokkal hátrébb.

Az étkezések és betegségek összefüggéseit kutató dietetikai publikációk nagy része ugyanis az általában erősnek és megbízható eredményeket adó kísérletek helyett az alanyok szóbeli beszámolójára hagyatkozott, amikor azok étkezési szokásairól tájékozódott. Tehát amikor mondjuk azt kutatták, hogy milyen összefüggés van a kettes típusú cukorbetegség kialakulása, és a táplálkozási minősége, a bevitt szénhidrátok mennyisége között, vagy hogy mennyit esznek azok, akik betegesen elhíznak, akkor ahelyett, hogy a kísérleti alanyokat kontrollált körülmények közé helyezték volna, olyan adatokkal dolgoztak melyeket az alanyok maguk szolgáltattak. Ezek az adatok pedig vagy megfeleltek a valóságnak, vagy nem.

A tanulmány szerzője szerint általában nem, ugyanis az emberek legnagyobb része hajlamos komolyan alábecsülni az általa elfogyasztott ételek mennyiségét. Persze ha olyan lelkiismeretes alannyal van dolguk a derék tudósoknak, aki mindent, de tényleg mindent lemér, mielőtt elkészítené és megenné, akkor más a helyzet, de maguk a kutatók is elismerik, hogy nem ez a helyzet. Az ezekből a pontatlan, alubecsült, a valóságnak egyáltalán nem megfelelő eredményeket használják aztán nagy, komoly tanulmányok százai – ezeket a tanulmányokat pedig egészségügyi rendelkezések kialakításánál, szabályozások megfogalmazásánál veszik alapul. Könnyen elképzelhető, állítja Allison és csapata, hogy a jelenleg világszerte használt protokollok némelyike azért nem működik, mert már a kályhánál, azaz az alapkutatásoknál ilyen komoly módszertani problémák vannak. Nagyon sok olyan betegség van, ami mellé az orvosok dietetikai ajánlásokat is tesznek.

(NPR)