A sör, ami nem okoz másnaposságot

Balogh Roland (Dörgicse) lábát sörrel jegelték
Vágólapra másolva!
Bár a sör alacsony alkoholtartalmával a legkevésbé gonosz ital, de brit tudósok még ezt is továbbfejlesztették.
Vágólapra másolva!

A másnaposság nevű kellemetlen tünetegyüttes egyik kiváltó oka a szervezet dehidratáltsága. A többi az alkoholokban található vegyi anyagoknak köszönhető, ezért sem mindegy mit iszunk.

Az ausztrál Griffith egyetem egészségügyi központjában az első faktort ütötték ki a sörből.

A kísérletben elektrolitokat adtak két, kereskedelmi forgalomban kapható sörhöz, majd ezeket önként jelentkezőknek adták, akik elvégezték nehéz feladatukat, és berúgtak a meghekkelt söröktől.

Így biztosan nem dehidratál Forrás: Bakonyfoci

Az elektrolitok

A test az elektrolitokat a sejtműködés irányítására, valamint a sav-bázis egyensúly fenntartására használja. Lásd még Az elektrolitok segítségével szabályozza a szervezet a folyadékterek (tárolók) térfogatát is. Az elektrolitok három helyen vannak oldatban: a sejtekben található folyadékban, a sejteket körülvevő folyadékban és a vérben.

A szervezet normális működéséhez az elektrolitok egyensúlyát nagyon szűk határok között kell tartani. A különböző folyadékterek elektrolit-koncentrációját az elektrolitok mozgatásával (a sejtbe, illetve onnan ki) tartja fenn a szervezet. A vesék a felesleges elektrolitokat kiszűrik a vérből, és a vizeletbe ürítik, fenntartva a felvétel és a kiürítés közötti egyensúlyt.

Az elektrolit-egyensúly megbomlása különböző rendellenességekhez, például szívritmuszavar kialakulásához vezethet. Elektrolit-egyensúly zavarok alakulhatnak ki, ha az egyén kiszárad, bizonyos gyógyszereket szed, egyes szív, vese- vagy májbetegségekben szenved, illetve elégtelen mennyiségű intravénás folyadékot vagy táplálékot kap.

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban

Az elektrolitos sörök háromszor jobban hidratálták a kísérleti alanyok szervezetét, mint a sima termékek.

Az ízek között nem éreztek különbséget, az eljárás viszont nem bizonyult hatékonynak magasabb alkoholtartalmú sörök esetében.

A mi oldalunkról az a lényeg, hogy csökkentsük az alkoholfogyasztás okozta károkat és esetleg növeljük a hidratációs képességet, hiszen a sör kifejezetten népszerű ital sportolás után, amikor a szervezetnek pont folyadékra van szüksége. - mondta a kísérletet vezető Ben Desbrow az ABC News-nak.