A fiatalok elfelejtették a kertet

A legszebb konyhakertek
Vágólapra másolva!
A falusi kertekben gyakran már csak fajkutyák ugatnak, mögöttük tuják és zöld pázsit mutatja: az itt lakók már nem termelnek háztájit, nincs kiskert, a zöldséget a boltban veszik. Jó ez így?  
Vágólapra másolva!

Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia szerint nem. A legszebb konyhakertek néven izgalmas kezdeményezést hirdetett, amely remélhetőleg még több követőre talál az országban nem csak a lakosság, hanem a települések vezetői között is.

Forrás: legszebbkonyhakertek.hu

Ugyan manapság egyre ritkább, mégis sokan emlékezhetnek a csodálatos konyhakertekre, amelyek egy-egy család büszkeségét jelentették. Rangot adott, kié a szebb; a jó minőségű magok, a bevált tájfajták komoly cserealapot jelentettek. A változás ötvenes évekkel indult meg, de a hanyatlás máig tart – ez ellen próbál tenni a karcagi kezdeményezés.

Mivel az önellátás kiemelkedő lehetőség arra, hogy minőségi, vegyszermentes, maximálisan ellenőrzött előéletű élelmiszereket fogyasszunk, itt az idő, hogy túllépjünk az olyan berögzült félinformációkon, hogy maradi dolog ápolni a konyhakertet, fizetni a vetőmagért, hagyományos módszerekkel váltani ki a kőolaj alapú műtrágyát. Nem csak a táplálék miatt érdemes bajlódni a veteménnyel: egy ápolt konyhakert a ház dísze is egyben, célt ad a lakóknak, az udvarra viszi őket, munkát, hasznos időtöltést biztosít.

Kovács Szilvia a kezdeményezésről az Origónak elárulta, hogy szeretnék megváltoztatni a kialakult szokásokat, most van ideje a szemléletváltásnak, vissza kell adni a vidék és a porták arculatát. A program szervezői szerint a lakosság ösztönzése elengedhetetlen, hiszen csak így van esélyünk a következő generáció számára átadni az éppen kikopó tudást.

Forrás: legszebbkonyhakertek.hu

„Sokfelé jártam munkám során, szomorúan tapasztaltam, hogy kopárak, sivárak vagy gazosak az udvarok. Már a zártkerti övezetek is kezdtek díszkertekké válni – innen jött az ötlet, hogy előbb Karcagon, majd 2013-tól országos szinten is belevágjunk.

Nagyon megörültem, hogy jól fogadták a kezdeményezést, hiszen még a határon túli testvérvárosaink is beszálltak, tavaly már tizennégy külföldi település is mellénk állt a 128 hazain kívül. Összesen 1448 nevezés érkezett, ami azt mutatja, van igénye az embereknek a kiskertekre.”

Csatlakozzon!

„A legszebb konyhakertek” programhoz február 28-ig csatlakozhatnak az önkormányzatok. A cél, hogy a növénytermesztési szezonban megtalálják Magyarország legszebb konyhakertjét, ezzel is népszerűsítve az otthoni gazdálkodást. Ennek érdekében szakmai előadások és fórumok segítik majd az újoncokat és az aktív, tapasztalt résztvevőket is.

A szervezők együttműködési megállapodást kötnek a jelentkező önkormányzattal, szervezettel vagy egyesülettel, akik cserébe szabadon használhatják a programcsomagot, amit az ötletgazda küld meg számukra. A helyi versenyt a településen maguk folytatják le, ami alapján jelölteket adnak az országos megmérettetésre. A fődíj a „Magyarország legszebb konyhakertje” cím és egy gránit alapon elhelyezett, bronzból készült kisplasztika, amely Györfi Sándor karcagi Munkácsy-díjas szobrász alkotása.

Kategóriák:

Balkon - erkélyen kialakított

Mini - 50 m2-ig

Normál - 50 m2 felett

Zártkert 1. - Zöldséges

Zártkert 2. - Gyümölcsös

Zártkert 3. - Vegyes

Közösségi - csoportok, szervezetek

Forrás: legszebbkonyhakertek.hu

Kovács Szilvia kiemelte: „A kert pozitív velejárója, hogy motiválják a szomszédságot, elmélyítik a kapcsolatokat, hiszen megbeszélik egymással, ötleteket, magokat cserélnek. Fontosnak tartjuk, hogy életben maradjanak a tájfajták – erre a házi veteményesek, gyümölcsösök és ágyások a legjobbak. A régi módszerek átadása és összegyűjtése elengedhetetlen, hiszen generációknak esett ki a kertészkedés, sokaknak az alapvető tudás hiányzik, amit most mi is megpróbálunk visszaadni. Sajnos mára az iskolai oktatásból is kimaradtak ezek az alapismeretek."

Az alpolgármester szerint nem csak a megtermelt zöldségek és gyümölcsök jelentik a hasznot, hanem a sikerélmény is, amit egy szép kert ad. Mivel van balkonkategória, azok is nevezhetnek, akik tömbházban élnek – akár a városba kényszerült nyugdíjasoknak is stabil pont lehet ez az elfoglaltság. Tavaly öt budapesti kerület is résztvevője volt a programnak, de megtudtuk, hogy olyan magánkertészkedőktől is elfogadtak jelentkezést, akiknek települése nem volt benne A legszebb konyhakertekben.

Forrás: legszebbkonyhakertek.hu

Kanyó Zsolt, a Biokontroll Hungária környezetgazdálkodási agrármérnöke az ötlet kapcsán megosztotta velünk véleményét: „Az önellátás és a kisgazdálkodás a stabil élet alapja, nem csak ételt ad, de esztétikai örömöt is, hozzájárul a biodiverzitáshoz. Fontos mozgalom ez, hiszen jó példát ad környezetünknek, cselekvésre ösztönöz, és a méltó emberi otthonon túl helyet ad a poszméheknek, dongóknak és hasznos élőlényeknek.”