Virsliktől lesz savanyú a szilveszter

virsli teszt 2014
Vágólapra másolva!
Hiába van sok hús egy virsliben, ha a sok só agyoncsapja az ízhatást, a savanyú szájízt pedig a pezsgő sem tudja elmosni. Az Origo kilenc sertésvirslit tesztelt, és kettőt talált igazán finomnak, ráadásul nem mindig a magas hústartalmú áru bizonyult jobbnak. Merüljön el velünk újév előtt a műbelek, az ízfokozók és a sertésbőrkepép varázslatos világában.
Vágólapra másolva!

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályai szerint csak azt a húsárut nevezhetjük virslinek, ami: egyenletes világos rózsaszínű, minimális hústartalma legalább 40 százalék, állaga homogén, ruganyos és jól rágható. Kellemesen, enyhén sós, a húspép mellett pedig jól érezhető a paprika, a bors és a fokhagyma aromája is.

A kilenc tesztelt virsli, még kóstolás előtt Forrás: Origo

Az Origo négy áruházláncból, a Lidlből, a Sparból, a Roniból és a CBA-ból vásárolt különböző márkájú virsliket, hiszen általában a nagyközönség sem kézműves árut vesz szilveszter előtt. A teszt alapján a termékek többsége elbukna az Élelmiszerkönyv valamelyik kritériumán. A 40 százalékos hústartalom előírását talán betartják – bár volt olyan áru, amelyiknek az összetételét sem ismerhetjük meg –, a kóstolt virslik némelyikén viszont a húst sem lehetett markánsan érezni, tarolt a só, a savanykás mellékzönge és a rossz utóíz.

A bevallottan szubjektív teszt során kilenc virslit kóstoltam és rangsoroltam, feltüntetve az összetevőket is.

1. Pikok virsli, sertéscombból készült, 240 gramm

Mindenben teljesíti az Élelmiszerkönyv elvárásait: a vizsgált virslik között magasan ennek van a legnagyobb hústartalma. Íze markáns, és – a rengeteg mesterséges adalék ellenére – természetes hatást kelt, enyhén füstös aromája pedig csak hozzátesz az élményhez. A virsli tényleg roppan a szájban, ruganyos, színre is gusztusos, állaga tömött, homogén. Az ízélmény és nem az adalékok miatt jár neki az első hely.

A Pikok virsli csomagolása Forrás: Origo

Összetevők: 93 százalék sertéshús sertéscombból, ivóvíz, étkezési só, burgonyakeményítő, glükóz, mustár, zeller és egyéb fűszerkivonatok, szójafehérje, nyomokban glutén és tej, tartósítószerként nátrium-nitrit, füst, nátrium-citrátok, nátrium-glutamát, aszkorbinsav, nátrium-aszkorbát, élesztőkivonat.

2. Lőrinci Pe-zó, juhbeles roppanós virsli, 238 gramm

A rövid, 10 napos tárolási idő miatt ettől a virslitől féltem a legjobban. Nem dobta fel az összképet az sem, hogy a csomagoláson nem tüntették fel a hústartalmat, és hogy a kibontás után enyhe savanykás szag fogadott. Aggodalmaim ellenére azonban igazi, finom virslit ehettem, amin ropogva hasad a juhbél, a kifejezetten lágy íz pedig valódi húsra utalt. A hiányos adatok és a limitált eltarthatóság miatt került a 2. helyre ez a termék.

Összetevők: sertésapróhús, bőrkepép, ipari szalonna, só, juhbél, búzarost, szőlőcukor, állati fehérje, mesterséges adalékanyagok: E621, E452, E451, E450, E412, E407, E120.

3. Pick békebeli roppanós virsli, 275 gramm

A Pick békebeli roppanós virslije jó eséllyel indulhat a vegyes szekcióban, hiszen a sertéshús mellett bőven tartalmaz marhát, a mesterséges adalékok mellett pedig szója is lehet benne. A virsliféle főzés után kellemes illatot áraszt, de első kóstolásra is túlzottan sós, és gumiszerűen ruganyos.

Hústartalma érezhető, és nem marad utána bántó utóíz sem, ami sok versenytársáról nem mondható el. Bár a csomagolás szerint füstaromát is tartalmaz, ez nem volt igazán érezhető, annál markánsabb a bors aromája. Az áruban meglepően kevés a mesterséges ízfokozó és tartósító szer.

Összetevők: 52 százalék sertéshús, 22 százalék marhahús, sertésszalonna, sertésbőrke, étkezési só és fűszerek, füstaroma, mesterséges adalékanyagok: E450, E300, E350.

4. Pick Frankfurter, 180 gramm

A csomagolás alapján minőségi terméknek tűnik, a kettős burok előnyeit kihasználva akár kétfelvonásos vacsorát is tarthatunk. Kínos viszont, hogy a fóliát alig lehet felnyitni, mintha a vevőktől is óvnák a virslit.

Félteni egyébként nincs mit rajta, középkategóriás frankfurtiról van szó: bár a csomagolás szerint fűszerpaprika és fokhagymapor is van benne, én főleg a sót éreztem. A virsli harapásra ruganyos, megfelelő színű és állagú, érezhető az egyébként nem domináns hústartalom is, kóstolás után viszont savanykás mellékízt hagy a szájban.

Összetevők: sertéshús 52 százalék, ivóvíz, sertésszalonna, sertésín, szójafehérje, sertésbőrke, jódozott nitrites étkezési só, kálium-jodát, burgonyakeményítő, fokhagymapor, fűszerpaprika, mesterséges adalékanyaok: E450, E316, E250, E120.

5. Spar S-Budget Frankfurter Sasuages, 360 gramm

Már a néven is látszik, hogy kozmopolita virsliről van szó, a sajátmárkás egyencsomagoláson csak a sokadik helyen szerepelnek magyarul az összetevők.

Az elenyésző, a törvényes szintet épp csak meghaladó hústartalom alapján borzalmas löncsízt vártam, de a német minőség mégiscsak német minőség: az alacsony árkategóriához képest meglepően finom virsli ez, nem bántóan sós, nem is savanyú – állagra ruganyos, roppanós és tömör, bár az ehető héj talán túl kemény. Nem jelent maradandó élményt, de még belefér a középkategóriába.

Keveset ígér, többet nyújt a Spar sajátmárkás virslije Forrás: Origo

Összetevők: sertéshús 41,9 százalék, víz, szalonna, szalonnabőr, kárminsav, cukorréparost, szőlőcukor, fűszerek és fűszerkivonatok, étkezési só. Mesterséges adalékok: nitrites pác-só, nátrium-nitrit, nátrium-glutamát, trifoszfátok, karboxi-metil-cellulóz, maltodextrin.

6. Landhof Frankfurter, 250 gramm

Az "emészthető műbél" eleve nem bizalomgerjesztő, pláne, ha rágni is nehéz. A virsli ugyan roppanós, de már elsőre is savanyú és jellegtelen, utóíze hosszan kísért, összehúzza a szájat. Bár húsban gazdagabb, mint az előző termék, ez nem tűnik fel evés közben, ahogy az, sem, hogy citrus és bors is került bele.

A Landhof Frankfurter alulmúlta a várakozásokat Forrás: Origo

Összetevők: sertéshús 64 százalék, szalonna, víz, nitrites pác-só, marhahúsfehérje, fűszerek és fűszerkivonatok, búza- és bambuszrost, emészthető műbél, füst és füstaroma. Mesterséges adalékok: E466, E452, E451, E450, E412, E261, E250,

7. Wiesbauer Dunahús Prémium Bécsi virsli, 250 gramm

Hiába a jelentős hústartalom és a juhbél csomagolás, ha az első harapás után feltör az ipari gyártás émelyítő mellékzöngéje, az alattomos és mély disznóíz, ami később is megmarad. A prémium bécsi virsli emellett túl sós is és rágós is – kis vigaszt jelent, hogy érezhető a csomagoláson feltüntetett bors. Nem tenném még egyszer a kosárba.

Összetevők: 80 százalék sertéshús, 4 százalék marhahús, étkezési só, sertésszalonna, sertésbőrkepép burgonyakeményítő, fűszerek és fűszerkivonatok (közöttük mustármag). Mesterséges adalékok: di- és trifoszfátok, nátrium-glutamát, aszkorbinsav, kárminsav, dextróz, nátrium-nitrit.

8. Baroni Bécsi Würstchen, 200 gramm

A hivalkodóan bécsies név ne tévesszen meg senkit, ez tényleg a sertésvirslik alja: a papírszerűen foszló természetes bél alatt sós-savanyú műíz vár, amiben a hús egyáltalán nem érezhető. A virsli túl puha, különösebb rágás nélkül is széthullik – minőségét jelzi, hogy felbontás után 24 órán belül meg kell enni; hűtéstől függetlenül. Érdekessége, hogy nyomokban mandulát, pisztáciát is tartalmazhat, persze nem a kézműves gasztronómia csúcspontja.

Lehet benne mandula, pisztácia is Forrás: Origo

Összetevők: 60 százalék sertéshús, ivóvíz, 5 százalék marhahús, sertésbőrke, sertészsír, jódozott étkezési só, burgonyakeményítő, fűszerek és fűszerkivonatok, mustármag. Mesterséges adalékok: difosztátok, polifoszfátok, dextróz, D-eritroaszkorbinsav, aszkorbinsav, guargumi, nátrium-karbonátok, nátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukleotidok, tartósítószer és nátrium-nitrit. Nyomokban tartalmazhat: szóját, tejet, tojást, búzát, mandulát, pisztáciát is.

9. A CBA misztikus húsrúdja, 592 gramm

A CBA-s eladónő sem tudta megmondani elsőre, hogy a befóliázva, kis tálban árult virsliben baromfi- vagy sertéshús van, hiszen a csomagolás nem tünteti fel – a raktárból kihozott jegyzék alapján ez is sertésvirslinek bizonyult, bár az íz alapján erre nem jöttem volna rá.

Megdöbbentően rossz volt a CBA-ban vett virsli Forrás: Origo

A műbeles csomagoláson a Pick márkanév látható, de ha tényleg ők készítik, inkább tagadják le ezt a terméket: főzés után rózsaszín purhabként dagadt ki a bélből a villaszúrás nélkül is széteső, pépes-műízű gyalázat. A kutyám is megsértődne, ha ezt a virslit tálalnám fel neki szilveszteri vacsoraként – ráadásul a csomagolás semmit nem árul el a tartalomról, összetevőkről.

A tesztelt virslik közül tehát kettőt ajánlanék másoknak is, további hármat legfeljebb szalonspiccesen érdemes megenni – az arány nem túl szívderítő, ráadásul úgy tűnik, az elismert hazai márkanév sem garancia a minőségre. A savanykás vagy jellegtelen áruk ellenére a legjobban továbbra is akkor járunk, ha minél nagyobb hústartalmú és lehetőleg minél kevesebb adalékanyaggal dúsított virslit veszünk, eszünk szilveszter előtt – ezt ajánlja a Táfelspicc is.

Együtt a csapat Forrás: Origo