Mivel most spórolunk, nem válogatunk az eszközökben. És ilyenkor előkerülnek azok az elsüllyedt csodák, amelyeket legfeljebb nagyszüleink sütöttek, de ők nincsenek velünk mindörökké, és ha nem figyelünk, magukkal viszik őket. Ne engedjük, álljunk oda, és kezdjünk el hajtogatni. Tésztát, mi mást?
Amit fontos tudni, ezeknél a recepteknél a beleölt javakat a befektetett munka váltja ki. De tessék bátran felkötni a gatyát, a recepteket a linkeken találják.
Becsült áruk kilogrammonként 700-800 forint között mozog (amelyik zsiradékban sül, ott zsírt igen, de lekvárt sehol sem számoltunk, porcukrot igen):
A hús kiesik az összeállításból, olcsón úgyis csak rossz minőségűt lehet kapni, így ne is sajnálják. Halból a lenézett keszeget (600 Ft körül/kg) beszorítottuk, ezt se sajnálják, a keszeg zseniális.
Ráadásul minden következő alapanyag hazai és szezonális, tehát annyira magyar karácsonyt lehet ezekből főzni, amilyet akarnak. A levesek alapanyagainak átlagolt kilója 2-400 forint között mozog.
Első ötlet: krumplifánkot a testes leves mellé, és rögtön főétel lesz belőle!
Második: maradnak a téli zöldségek, hüvelyesek. Szerencsére ezekből olcsó, finom és mutatós egytálételeket lehet készíteni, olyan jókat, hogy aki megengedhet magának akármit, az is simán feladná ezeket. Mindegyik 400 forint alatt van kilónként, ahogy az utána következő saláták is.
Akinek ezek elsőre köretnek tűnnek, rendezze át egy kicsit az agyát, vegye előre a tápértéket, tolja hátra a megszokást, aminek a sok ipari pótszemetet köszönhetjük:
Mondjanak már egy dolgot, ami nem jó rántva! Szerintünk rántani jó, és ha nincs pénz tojásra, még mindig ott a tempura, sok zöldséggel. A zöldségtempura egy téli alapanyagokból készített salátával nagyon jól néz ki, elég melós is ahhoz, hogy a szívüket is belesüssék, tehát ünnepi.