Spórolna a karácsonyi menün? Rajtunk nem múlik!

fánk
Vágólapra másolva!
Egy ünnepi étel nem szükségszerűen drága, de a magyar hagyományos karácsonyi ételek azok. Sok hús, még több dió és mák, ezekkel egyszerűen nem lehet nem olcsón kijönni, pótélelmiszerekkel meg csak megmérgezi az ünnepeket. Ezért inkább valami mást, sok csodás hagyományos, de a lusta jelenre elfeledett receptet ajánlunk, hogy a vega töltött káposzta és a dejós bejgli szomorúsága ne válhasson valóra. Az összeállításba ráadásul bekerült - pontosabban mind ilyen - tucatnyi olyan recept, ami egy luxus karácsonyi menüben is megállja a helyét. 
Vágólapra másolva!

Az első: a kőkemény liszt-zsír hadosztály

Mivel most spórolunk, nem válogatunk az eszközökben. És ilyenkor előkerülnek azok az elsüllyedt csodák, amelyeket legfeljebb nagyszüleink sütöttek, de ők nincsenek velünk mindörökké, és ha nem figyelünk, magukkal viszik őket. Ne engedjük, álljunk oda, és kezdjünk el hajtogatni. Tésztát, mi mást?

Amit fontos tudni, ezeknél a recepteknél a beleölt javakat a befektetett munka váltja ki. De tessék bátran felkötni a gatyát, a recepteket a linkeken találják.

Bejgliverő filléres sütemények, vendégvárók

Becsült áruk kilogrammonként 700-800 forint között mozog (amelyik zsiradékban sül, ott zsírt igen, de lekvárt sehol sem számoltunk, porcukrot igen):

A hájas. A legcsodálatosabb csoda, ami sütőből kijöhet. Ráadásul eláll napokig és hidegen is jó.
Forrás: Táfelspicc
Csöröge fánk, ez még mutat is. Fotó: Pályi Zsófia - Origo
A spanyol churrost aki kóstolta, többet nem felejti el. Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Szalagos fánk, egy elképesztően alapos leírással, ami alapján mindenkinek menni fog. Forrás: Táfelspicc
Reméljük, Zilahy rózsafánkja elég ünnepi mindenkinek. Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Barátaink a keszeg és egy tartalmas leves

A hús kiesik az összeállításból, olcsón úgyis csak rossz minőségűt lehet kapni, így ne is sajnálják. Halból a lenézett keszeget (600 Ft körül/kg) beszorítottuk, ezt se sajnálják, a keszeg zseniális.

Ráadásul minden következő alapanyag hazai és szezonális, tehát annyira magyar karácsonyt lehet ezekből főzni, amilyet akarnak. A levesek alapanyagainak átlagolt kilója 2-400 forint között mozog.

Sült keszeg pontos irdalási útmutatóval. Egy jó burgonyasalátával, és előtte húzósabb levessel, amelyekből most jön pár, imádnivaló főétel. Forrás: Péter Anna
Földimogyoró-leves kelkáposztával, tartalmasabb, mint egy Jókai, cserébe negyedannyiba kerül. Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Zelleres körteleves. Forrás: Origo
Ribollita, a toszkán zöldséges kenyérleves Váncsa mester receptje. Forrás:Táfelspicc
Kelkáposzta és bableves, elég tartalmas anyag, bár vadul hangzik, de nagyon szuper. Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Aki utálja a halat

Első ötlet: krumplifánkot a testes leves mellé, és rögtön főétel lesz belőle!

Krumplifánk Forrás: Táfelspicc

Második: maradnak a téli zöldségek, hüvelyesek. Szerencsére ezekből olcsó, finom és mutatós egytálételeket lehet készíteni, olyan jókat, hogy aki megengedhet magának akármit, az is simán feladná ezeket. Mindegyik 400 forint alatt van kilónként, ahogy az utána következő saláták is.

Akinek ezek elsőre köretnek tűnnek, rendezze át egy kicsit az agyát, vegye előre a tápértéket, tolja hátra a megszokást, aminek a sok ipari pótszemetet köszönhetjük:

Lencse zöldborsóval. Forrás: Táfelspicc
Sült karfiol egy kis csilikével. Forrás: Origo
Sült téli zöldségek sok fokhagymával. Forrás: Táfelspicc

Sütőtök és körte. Forrás: Origo
Az olcsó csicseriborsóból sült falafel felveszi a versenyt a fasirtokkal. Forrás: Táfelspicc

Akkor rántsuk ki!

Mondjanak már egy dolgot, ami nem jó rántva! Szerintünk rántani jó, és ha nincs pénz tojásra, még mindig ott a tempura, sok zöldséggel. A zöldségtempura egy téli alapanyagokból készített salátával nagyon jól néz ki, elég melós is ahhoz, hogy a szívüket is belesüssék, tehát ünnepi.

Mindenféle zöldségtempurák. Leírás itt. Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Olcsó téli saláták a mindenféle zöldségtempurákhoz:

Kelkáposzta-saláta almával és káposztasaláta céklával Forrás: Táfelspicc
Mustáros-citromos csicsókasaláta Forrás: Táfelspicc

Céklasaláta gerslivel Forrás: Táfelspicc