Hűtőtolvajok, reszkessetek!

hűtőtolvajok 1
Vágólapra másolva!
A nemzetközi kriminológiai szakirodalom egyik jól ismert jelensége a céges hűtőből, esetleg a másik asztaláról ételt lopó ember jelensége. Akinek ették már meg a másnapra gondosan a hűtőbe készített finomságát, tudja milyen megrázkódtatást jelent azzal szembesülni, hogy valamelyik kollégánk megette azt. Vagy - ami még sokkal rosszabb - beleevett.
Vágólapra másolva!

A munkahelyre bevitt, gondosan felcímkézett, majd onnan az -általunk történő- elfogyasztást megelőzően felszívódó étel és ital problémaköri régi, mint az internetek, és teljes mértékben nemzetközi jelenség. Aki legalább egy hónapja közepes vagy nagy cégnél dolgozik, és nem kapott legalább egy szomorkodó, dühös vagy éppen fenyegető levelet, melynek küldője eltűnt túró rudiját, kekszét, csokiját, fagyiját vagy sütijét gyászolja, az sürgősen állítsa át a céges spamszűrőjét.

"Remélem a Sanyi megint hozott valami finomat" Forrás: Dennis Skley

A vállalati hűtőszekrénybűnözés nemzetközi jelenség (vonatkozó szakirányú tananyag: az összes jobb sitcom egy epizódja, amelyiket a hűtőből kievett étel köré építették föl), megnyugtató, minden esetben alkalmazható megoldás eddig még nem született a problémára, de kísérletek akadnak. Ezek különböző hatásfokkal működnek, és nem ugyanakkora az energiaigényük sem, tehát az, hogy melyiket választjuk, mindig gondos mérlegelésnek és kockázatelemzésnek kell megelőznie.

Ételt lopni nem jófejség

Mielőtt a probléma különböző megoldási lehetőségeit felvázolnánk, bocsássunk előre egy nagyon fontos dolgot: más ételét annak tudta és előzetes(!) engedélye nélkül megenni, más italát meginni egyszerű lopás, és mint ilyen, egyáltalán nem jófejség.

Vannak olyan esetek, amikor ez elfogadható. Pontosabban egy olyan eset van, amikor ez elfogadható: ha az elfogyasztott dolog könnyedén pótolható boltból, és még azelőtt lehetőségünk van a pótlásra, hogy a sértett, akinek sérelmére az elfogyasztás foganatosításra került, hiányolhatná azt.

Tehát: megehetjük a hűtőbe tett csokit, mackósajtot, sárgarépát, a túró rudit, a nutellát, megihatjuk a tejet, üdítőt, zacskós kakaót. Abban és csak abban az esetben, ha mondjuk késő este van, a tulajdonos már hazament, tehát másnap reggelig egészen biztosan nem lesz szüksége a nutellára és a kakaóra. Másnap reggel meg úgyis visszatesszük.

"Mücsodaaaa, ez tegnap még nutella volt :(((((( " Forrás: Jason Rogers

Nem, ismétlem, nem ehetjük meg a szendvicset, amit a nővére készített neki a hálaadás napi pulyka maradékából, a dűlőszelektált, kézműves gruyere sajttal töltött macaront, amit Franciaországból hozott neki az a cuki fiú a pénzügyről, a sütit, amit anyukája csinált neki a születésnapjára. Méretes köcsögség aztán még speciális diétát folytató kollégák makrobiotikus diétájának kellékeit elfogyasztani, mert nem biztos, hogy tudjuk, mit kellene pótolni.

A megoldás

Fújmár. Forrás: Amazon

Penészmintás zacskó

Ára: kb. 2000 Ft

Hatásfok: 6/10

Hátránya: pénzbe kerül

Figyelmetlenebb tolvajokat könnyű átverni vele. Hátránya: egy túlbuzgó, önjelölt ÁNTSZ alkalmazott ismerősünk kidobhatja a tökéletesen friss szendvicsünket.

"Te fasz, aki elloptad a szendvicsem, remélem megfulladsz tőle!" Forrás: John Loong

Üzenet a hűtőn vagy köremailben

Hatásfoka: hangnemtől függően 0/10 és 10/10 között változhat.

Hátránya: adott jogi környezetben az igazán hatékony elrettentő üzenet büntetőjogi következményekkel járhat, úgyhogy mindenképpen tájékozódjunk előtte.

TLDR: Too long to read: Túl hosszú az elolvasáshoz. Például.:

"Blablablablablablablablablablabla..." Forrás: Origo

Ez talán a legelterjedtebb megoldás. A sértett agresszív, passzív agresszív vagy éppen humorosnak szánt szövegben jelzi a sajnálatos esetet és kéri, esetleg felszólítja az elkövető(ke)t, hogy a jövőben az ehhez hasonló cselekedetektől tartózkodni szíveskedjen(ek).

A szöveg hangnemétől, illetve az író hitelességétől függően a levél elküldése után vagy további barátságos tréfálkozásba fullad a kommunikáció (ez esetben a hatásfok gyakorlatilag zéró), vagy pedig – ha kellő férfias szigorral fogalmaztuk meg a szöveget, akkor pedig lehet, hogy a semmirekellő HR-esek hívnak be minket egy kisebb elbeszélgetésre. Ezen nem arról lesz szó, hogy mit kellene tenni az átkozott tolvajokkal szemben, hanem arról, hogy az általunk használt jelzős szerkezetek mennyiben állnak összhangban a céges kommunikációs policy 2.3.2.2.a pontjában foglaltakkal. (Ha nagyon nem, akkor egyébként esélyes, hogy a tolvaj kétszer is meggondolja a következő lopást.)

6/10 Ez jó megalázó, főleg, ha az egész kollektíva közreműködött. (Not Debbies- Nem Debbié) Forrás: Origo

Hashajtó

Hatékonysága: 10/10

Hátránya: hacsak nem valami extrabrutális hashajtót használunk, nincsen. A másik hátrány, hogy esetleg elfelejtjük, mivel kezeltük azt a finom szendvicset, és mi magunk esszük meg.

Öregsulis klasszikus. Különösebben nem is kell részletezni.

Kamera

Hatékonysága: a felvétel megalázó hatásfokától függően 6-9/10

Hátránya: elég költséges

Apró kamerát venni, majd rögzíteni a tettest, amint éppen elköveti a cselekményt csak akkor ér valamit, ha utána hajlandóak vagyunk nagy nyilvánosság előtt meg is alázni a tolvajt. De hát mire találták ki a videó megosztó oldalakat, ha nem erre? (Arra mindenesetre figyeljünk oda, hogy ne a saját felhasználónkon töltsük fel a felvételt, nehogy az emberi jogi szervezetek nyavalygása elrontsa a játékot).