Blumenthal most megtanít tojást főzni

tojásfőzési útmutató címlapkép
Vágólapra másolva!
Heston Blumenthal Nicholas Kurti nyomán a Guardianen megmondta a frankót az átkozott lágy tojásról. Figyeljenek csendben.
Vágólapra másolva!

A több Michelin-csillagos étterem sztárséfje, Heston Blumenthal a lágyan elfolyó sárgáját és a szilárd, de selymes, szájban elomló fehérjét tartja a célnak a főtt tojás esetében. Mi is, ezért nagy örömmel közöljük öteteit.

A fenti állag eléréséhez viszont pont főzni nem szabad, tudjuk meg a cikkből.

MI VAN?

Blumenthal szokás szerint a rideg tudományok oldaláról közelít. Mivel a fehérje alacsonyabb hőmérsékleten csapódik ki, mint a sárgája, utóbbi megfelelő állagának elérésére előbbi gumis lesz.

És ha belegondolnak, tényleg.

Tojásvásárláshoz olvassa el korábbi tesztünket, mert megéri az ízért is, ha nem ketreces tojást választ. Forrás: Táfelspicc

Blumenthal Nicholas Kurti (születési nevén Kürti Miklós, a harmincas években Párizson és Berlinen keresztül emigrált Oxfordba) gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő és azt gyakorló fizikus tojásfőzési módszerével kisérletezve ajánlja a következőket.:

1. lépés

Egy kis üvegfedeles lábosba helyez egy darab tojást, és pontosan annyi vízzel önti fel, amennyi ellepi a tojást. Pont annyival.

2. lépés

A lábost legmagasabb lángra teszi és felforralja a vizet. Ez ellenőrizhető az üvegfedélen keresztül.

3. lépés

Amint felforrt, leveszi a lángról és pontosan hat percig hagyja a fedéllel lefedve a vízben a tojást.