Sajtot rántani szuper

rántott sajt mozzarella
Vágólapra másolva!
A rántott sajt elég egyszerű étel létére igencsak változatos formákban jelenik meg a világ konyháiban. Az egyetlen közös pont a sajt - de abban már nincs egyetértés, hogy az a sajt milyen legyen. Van, ahol mozzarellát használnak, van, ahol trappistát, megint máshol edamot. Egyes helyeken panírozzák, máshol palacsintatésztába teszik. 
Vágólapra másolva!

Forrás: Thomas Leinson 2010/Thomas Levinson

Mozzarella sticks

Amerikai vendéglőkben népszerű előétel vagy étvágygerjesztő. Sokszor olasz specialitásként adják el, de nagyjából annyi köze van ennek az ételnek az olaszokhoz, mint a mi milánói sertésbordánknak. Az olasz konyhában egyébként van egy elkészítési módja a mozzarellának, ami távolról, félhomályban emlékeztet erre: ez a mozzarella in carozza. Itt a sajtot két szelet kenyér közé tesszük, a szendvicset felvert tojásba mártjuk, majd forró olajban kisütjük. Panír nincs, inkább bundás kenyér ez, olvadt sajttal.

A mozzarella kiváló alapanyag rántáshoz, meg úgy általában minden hőkezeléshez: fantasztikusan olvad, nyúlik, ha van az olvadt sajtoknak mértékegységük, annak mindenképpen a mozzarella szolgál alapul.

Forrás: Flickr - Lauren

Jalapeno popper

Ha jobban belegondolunk, ez is rántott sajt, csak éppen paprikába töltve. Az étel előképe a mexikói chiles rellenos, amit nemcsak sajttal, de darált hússal is szokás tölteni. A jóval ismertebb jalapeno poppert a fagyasztott ételekben utazó Anchor Food Product tette világhírűvé, és ők is kapták meg a védjegyet a kifejezésre 1993-ban. A jalapeno paprikákba általában cheddar sajtot tesznek, de van sajtkrémes, illetve húsos változata is, tisztára, mint a mexikói eredetinek.

Paneer pakora

India megoldása a rántott sajtra, ami persze nem zsemlemorzsával van panírozva, hanem sűrű, graham lisztből kikevert palacsintatésztához hasonló tésztában. Mivel a jellegzetes sajtjuk, a paneer nem különösebben zsíros, nem is fog megolvadni – ez jelentősen csökkenti az élvezeti értékét azok számára, akik a rántott sajtot pont a textúrája miatt kedvelik.

Forrás: Flickr

Rántott sajt

A kirántásnak itthon szép hagyományai vannak, alig van olyan dolog, amit ne lennénk hajlandóak egy kis zsemlemorzsába forgatva forró olajba dobni, hogy aztán megegyük.

Nincs ez másként a sajttal sem, ami ellen tényleg alig lehet kifogást emelni: a rántott sajt egyszerűen szuper étel: ropogós bunda, és forró olvasztott, nyúlós sajt keveréke. Szegény vegetáriánusokon kívül mindenki szereti – ők is csak azért nem, mert még élénken emlékeznek azokra az időkre, amikor százból kilencvenkilenc vendéglőben ez volt az egyetlen hús nélküli lehetőség, esetleg rántott gombafejekkel kombinálva, úgy meg tényleg unalmas lehet egy idő után.

Hiba lenne azt gondolni, hogy egyedül vagyunk a klasszikus sajtrántással: a csehek például smažený sýr néven ismerik, bár ők nem trappistát, hanem edamot vagy hermelint rántanak. Szlovákiában vyprážaný syr a neve, ott is az edam a nyerő.

Ha rántott sajtot készítünk, a következőkre kell odafigyelni:

  • Az olaj legyen forró és bőséges. Nagyon forró, és nagyon sok – sajtot rántani a legjobb és legegyszerűbb fritőzben, és úgy legalább a hideg sajt miatt az alkarunkra fröccsenő, a hámréteget pillanatok alatt átégető olajjal sem kell számolnunk. A fritőz egyetlen hátránya, hogy az esetleges balesetek észlelése nehézkes, tehát nem lesz lehetőségünk panírjavításra.
  • Sajtot használjunk, ne pedig valami növényi alapú terméket. Ezt remélhetőleg fölöslegesen mondjuk, mert senkinek eszébe nem jutna ilyesmi – de azért mondjuk.
  • A sajt legyen hideg, egyesek arra esküsznek, hogy panírozás után fél órára hűtőbe kell tenni. Ezzel a bunda tartósabb lesz, nem fog kiszakadni akkor sem, ha csak egy réteget használunk.
  • A sajtdarabok mérete változó. Itthon, a cseheknél és szlovákoknál is használt nagyobb szelet terjedt el, ami kb. 1,5 centi vastag. Ennél arra figyeljünk, hogy ne legyen túl vastag, mert akkor nem fog rendesen megolvadni a belseje. Amerikában inkább a kisebb, öt centis oldalhosszúságú, két centi magas hasábokat preferálják a könnyebb kezelhetőség miatt. A mozzarella stickshez a sajtot ujjnyi méretű, hosszúkás darabokra vágják.
  • A panírozásnál a következőket kell szem előtt tartani, hogy semmiképpen ne folyjon ki a sajtunk a bundából: a panír mindenütt legyen egyenletes és sértetlen. Ha valahol megsérül, ott fog kifolyni a sajt. Ha megtörténik, nem kell kétségbeesni: vegyük ki az olajból, és a sérült részt mártsuk zsemlemorzsába. Ezután tegyük vissza az olajba. A baleset kivédésének másik módja a dupla panír. Ez szinte minden esetben tökéletesen véd az elfolyás ellen, viszont megvan az a hátránya, hogy vastag lesz a bunda.
  • Azonnal, melegen fogyasszuk el. A kihűlt rántott sajt szörnyű.
  • Nagyon jó a trappista, mozzarella, edam, cheddar. Alapszabály, hogy a félkemény és zsírosabb sajtok jók, a nagyon kemények, mint pl. a parmezán, nem olyan jók.

Másik cikkünkben arra kerestük a választ, vajon mit rántsunk ki a sajtok közül?