A kifőzdében is ki kell írni, van-e allergén az ételben

Vágólapra másolva!
Idén decembertől a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében is jelölni kell az allergéneket. Ha tehát bemegyünk egy kifőzdébe, étterembe, bisztróba, akkor az élelmiszervállalkozóknak jól látható helyen fel kell tüntetniük, hogy milyen allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok vannak az ételekben.
Vágólapra másolva!

„A felmérések és konkrét adatok is azt mutatták, hogy az élelmiszer által okozott allergiás esetek nagy része a nem előrecsomagolt élelmiszerre vezethető vissza. A csomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszer-vállalkozóknak az összetevők között már eddig fel kellett sorolniuk az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket” – kezdi Szegedyné Fricz Ágnes, a VM Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának főosztály-vezető helyettese.

Idén december 13-tól a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is tájékoztatni kell az adott élelmiszerallergén összetevőiről a fogyasztókat még a vásárlást megelőzően.

„Az élelmiszer-vállalkozóknak lehetőségük lesz arra, hogy a fogyasztókat szóban vagy írásban tájékoztassák az élelmiszerek allergén összetevőiről. Az információknak minden esetben dokumentáción kell alapulnia, amit a fogyasztó és a hatóság kérésére be kell mutatni. Fontos kritérium még az is, hogy nem számolható fel a fogyasztónak plusz költség ezért az információért. Az új tájékoztatási kötelezettség azokra a vállalkozásokra vonatkozik, akik a vendéglátásban, közétkeztetésben valamint a kereskedelemben forgalmaznak nem előre csomagoltan élelmiszereket” – mondta el Szegedyné Fricz Ágnes a MDOSZ konferenciáján.