Az ovis tea nélkülözhetetlen kelléke

Citromlé citrom ízesítő címlapkép
Vágólapra másolva!
Vannak élelmiszerek, amelyeket nem tudunk kikerülni életünk során. Ahhoz, hogy eljussunk odáig, hogy nem veszünk többé flakonos citromlét vagy citromos ízesítőt, át kellett esni azon, hogy óvodában, napköziben vagy kórházakban itatták velünk azt a bizonyos tipikus, cukros-citromsavas teát.
Vágólapra másolva!

Sokaknak elég volt ennyi élmény: amikor maguk álltak konyhájuk kapitányi hídján, száműzték a szürkéssárga, savanyú folyadékot az életükből. Az ellentábor azzal érvel, hogy amíg a citrom kilója 1000-1500 forint, nem engedhetik meg maguknak, ráadásul facsarni is kell.

Most a második csoportnak próbálunk a kedvére tenni, megpróbáljuk kideríteni, vajon a dobozos, flakonos és üveges termékek közül melyik az iható, és melyik az, amit nekifutásból el kell feledni.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A napközi visszavág

Természetesen megtaláltuk a gyerekkor ízét, és ellentétes pólusként olyat is, amely már-már ugyanazt az élményt kínálja, mint egy igazi, félbevágott citrom. A legkevésbé a Spar drágábbik ízesítője tetszett, amelyben a WC-illatosító aromája mindent letaposott maga körül. Mivel megkóstoltuk azokat is, amelyek csak bizonyos százalékban tartalmaznak citromot, és azokat is, melyek teljes egészében abból készültek, elég nagy minőségbeli és ízbeli szórást kaptunk.

Citromlé vagy ízesítő?

A Magyar Élelmiszerkönyv világosan meghatározza, hogy a gyümölcslé olyan erjeszthető, de nem erjesztett termék, amelyet egészséges és érett gyümölcs ehető részéből nyertek, és amely rész jellegzetes színe, aromája és íze a termék előállításához felhasznált gyümölcsnek a levére jellemző. Lehet friss, hűtéssel vagy fagyasztással tartósított, illetve egy vagy több gyümölcsfajta összekeverésével előállított.

Azok a termékek, amelyek citromsavval és adalékanyagokkal készülnek, nem tartoznak ebbe a kategóriába, így tilos őket citromlének hívni – a csomagolásukon az ízesítő kifejezés használatos.

Van iható is

A kedvencünk a szicíliai citromból készült Limmi lett, az egyetlen, amelyet nem koncentrátumból állítottak elő, sőt, amelybe a héjból sajtolt illóolajat is adagoltak. A második hely nem meghatározható, azon tülekedve osztozik a Pfanner, a Rauch, a Vitafit és a Fruppy. Ezekben már van hiba, amely a koncentráció csökkentésével szép lassan kiküszöbölhető.

Természetesen sokkal jobbak a százszázalékosak, szinte nem is említhetők egy mondatban a többi, citromsavval dúsított játékossal. Úgy állítottuk össze a listánkat, hogy a citromtartalom alapján hoztunk létre emelkedő sorrendet. Feltüntettük az összetevők számát – mint minden élelmiszerről, ezekről is rengeteget elárul a gyártó, csak venni kell a fáradságot és olvasni.

Lapozzanak, minden kiderül!